Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αγαπημένες μαμαδίστικες, Κυριακάτικες γεύσεις που όλοι συνήθως προτιμάμε. 


 

 

Υλικά:


4 μερίδες κοτόπουλο

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μικρό ποτηράκι κρασί

σάλτσα

αλάτι, πιπέρι

λίγη ζάχαρη

κανέλα

πάπρικα

 

Εκτέλεση:


 Προσωπικά προτιμώ να νεροβράζω για 5' το κοτόπουλο για να φύγουν οι τοξίνες. Μετά, το νερό το πετάω και καθαρίζω την κατσαρόλα από τους αφρούς που σχηματίστηκαν.

 

 

 

  

 

  

 

 Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο το κοτόπουλο από τη μία πλευρά. Το γυρίζουμε από την άλλη και ρίχνουμε και το κρεμμύδι. Αν θέλετε μπορείτε να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια για να βράσει γρηγορότερα.



Μόλις τσιγαριστούν και τα δύο σβήνουμε με το κρασί.  Αφού εξατμιστεί λίγο το κρασί βάζουμε τη σάλτσα και λίγο νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.




 

 

 

 

 

Αφήνουμε να βράσει για 30' πριν βάλουμε αλάτι. Εγώ δε το βάζω αμέσως για να μη σκληρύνει το κρέας και τα μπαχαρικά για να μη χάσουν το άρωμά τους.



Προσθέτουμε τα μπαχαρικά κανέλα, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Αφήνουμε άλλα 30' περίπου να μαγειρευτεί το κοτόπουλο. 





Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια και σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του.











Μικρές λεπτομέρειες:


Αν έτυχε να έχει πολύ νερό το φαγητό και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να λιγοστέψει, τότε βγάλτε σε ένα πιάτο το κοτόπουλο αφήστε το ζουμί σε πιο δυνατή φωτιά να εξατμιστεί όσο χρειάζεται. Το ανακατεύετε πού και πού προς το τέλος να μην κολλήσει.

Επίσης, αν θέλετε λίγο πιο πηχτή και χυλωμένη τη σάλτσα 5' πριν τη σβήσετε μπορείτε να βάλτε 1 - 1 1/2κ.σ. γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη).



Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με πατάτες

 Ένα νόστιμο, εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του φαγητό. Είναι ευπαρουσίαστο και για τραπέζια με φίλους επίσης. 




Υλικά:


4 - 5 χοιρινές μπριζόλες

πατάτες

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

λάδι

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

λεμόνι

(προαιρετικά λίγο άσπρο κρασί)

 

Εκτέλεση:


 Νεροβράζουμε για 5' τις μπριζόλες σε μέτρια φωτιά. 














Τις βγάζουμε από το νερό και τις βάζουμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες. Όσες είναι μικρές μπορούμε να τις αφήσουμε ολόκληρες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάδι και το λεμόνι. Προαιρετικά όποιος θέλει μπορεί να βάλει λίγο άσπρο κρασί. Ρίχνουμε από πάνω αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. 



 

 

Προσθέτουμε μόνο λίγο νερό. Σκεπάζουμε το ταψί μας με λαδόκολλα και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15' και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 μέχρι να ροδοκοκκινίσουν το κρέας και οι πατάτες.  




 



Καλή σας όρεξη!!!!!!






Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Τσουρέκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τσουρεκάκια νόστιμα και μυρωδάτα. Δεν είναι δύσκολα, απλά απαιτούν χρόνο. 


 

 

Υλικά:


1.250 γρ. αλεύρι για τσουρέκια σκληρό

60 γρ. μαγιά νωπή

1 1/2 φλ. ζάχαρη

7 αυγά

1 1/2 φλ. βούτυρο αγελαδινό

ξύσμα 1 λεμονιού

1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

1 κ.γ. γλυκάνισο

1 κ.γ. μαχλέπι

2 βανίλιες

1 φλ. γάλα χλιαρό

1 κ.γ. αλάτι


1 χούφτα αμύγδαλα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα


Εκτέλεση:


 Σε χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με μερικές κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

 Στο μπλέντερ χτυπάμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη ή αλεύρι μέχρι να γίνουν σκόνη. Αν θέλετε προσθέτετε και το γλυκάνισο.

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι.






 Ρίχνουμε στο αλεύρι μόνο τους κρόκους των αυγών, ενώ τα ασπράδια τα κάνουμε μαρέγκα.

 Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μαχλέπι, το γλυκάνισο, τη μαστίχα

 το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα κι ανακατεύουμε καλά.





 Χρησιμοποιούμε το μίξερ με το σύρμα για ζύμες.

 Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τη μαρέγκα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τις βανίλιες.





 Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Καθώς ζυμώνουμε παίρνουμε στα χέρια μας λίγο-λίγο βούτυρο και το ενσωματώνουμε στη ζύμη.








 


 Συνεχίζουμε το ζύμωμα αρκετή ώρα, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη φουσκωτή.




Την αφήνουμε στη λεκάνη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα.










 


 Στο μεταξύ κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε στο τηγάνι με ελάχιστο βούτυρο.






 Μόλις φουσκώσει η ζύμη τη ζυμώνουμε ξανά για λίγη ώρα και την ξαναβάζουμε να φουσκώσει δεύτερη φορά για 1 ώρα.

 Για να φτιάξουμε μια πλεξίδα με πέντε ουρές κόβουμε πέντε ισόποσα κομμάτια ζύμης. 

 Τα κάνουμε ουρές στον πάγκο εργασίας. Τις ενώνουμε στην κορυφή και τις χωρίζουμε σε δύο αριστερά και τρεις δεξιά. 

Ξεκινάμε βάζοντας την τελευταία από δεξιά ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη. Έτσι τώρα η πέμπτη βρίσκεται στην τρίτη θέση.







Παίρνουμε την πρώτη από αριστερά και τη βάζουμε στην τρίτη θέση. 

Ξανά τώρα η πρώτη από δεξιά παίρνει την τρίτη θέση. 

 Ξανά η πρώτη από αριστερά παίρνει την τρίτη θέση και η πρώτη από δεξιά επίσης την τρίτη θέση μέχρι να φτάσουμε στο τέλος.


Μόλις τελειώσει η πλεξίδα κρύβουμε τις ακρούλες από κάτω.








Πλεξίδα με 4 ουρές. Τις ενώνουμε πάντα στην κορυφή. 

 Παίρνουμε την πρώτη από δεξιά και τη βάζουμε δεύτερη από αριστερά.

Παίρνουμε την πρώτη από αριστερά και τη βάζουμε τρίτη από δεξιά (προτελευταία). 

Στρίβουμε τις δύο μεσαίες παίρνοντας τη δεύτερη πάνω από την τρίτη.








 Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η πλεξίδα και κρύβουμε τις άκρες αν χρειαστεί.

Πλεξίδα με τρεις ουρές. Ενώνουμε τις άκρες στην κορυφή και συνεχίζουμε να πλέκουμε όπως στα μαλλιά μας.

Μόλις τελειώσει η πλεξίδα κρύβουμε τις άκρες.









 Με μία απλή πλεξίδα με τρεις ουρές μπορούμε να φτιάξουμε ένα στεφάνι. Όταν φτιάξουμε τα όλα τα τσουρέκια τα αφήνουμε στα ταψιά να φουσκώσουν για μία ώρα.

Βάζουμε τα τσουρέκια σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάμε ένα ασπράδι αυγού, αλείφουμε την επιφάνειά τους και τα πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Το πατάμε ελαφρά για να κολλήσει.

Τα ψήνουμε για περίπου 20' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.








Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Κουλούρια Πασχαλινά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Τη συνταγή αυτή τη φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα πιο αφράτα γίνονται αν χρησιμοποιήσει κανείς τη μηχανή για κουλούρια με το χωνί σε σχήμα αστεριού. Η δική μου δυστυχώς χάλασε χωρίς να το γνωρίζω και δεν είχα την ευκαιρία να τα φτιάξω με αυτή αλλά με το χέρι.




 

 

Υλικά:


650γρ. φυτίνη

750γρ. ζάχαρη

3 βανίλιες

9 αυγά

1 φλ. γάλα χλιαρό

1 φακ. αμμωνία

περίπου 2 κ. αλεύρι μαλακό

 

Εκτέλεση:


Βάζουμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το μαγειρικό λίπος να χτυπηθούν 













μέχρι να γίνει άσπρο το μείγμα. 

















Το βάζουμε σε μια λεκάνη γιατί όταν θα ρίξουμε το αλεύρι μέσα δε θα το χωράει το μίξερ. 













Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και διαλύουμε την αμμωνία μέσα. Προσοχή, καθώς την ανακατεύουμε αυτή θα φουσκώσει και το γάλα θα χυθεί.  













 

Γι' αυτό πρέπει να την ανακατέψουμε πάνω από τη λεκάνη με το μείγμα ώστε να μην έχουμε ατυχήματα.













Προσθέτουμε τις βανίλιες κι ανακατεύουμε.















Ρίχνουμε τα αυγά στο μείγμα. Αν θέλουμε μπορούμε πρώτα να τα χτυπήσουμε ελαφρά. 











 

 Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.













 

 Σ' αυτή τη φάση επειδή αρχίζει η ζύμη να σχηματίζεται βάζουμε το αλεύρι λίγο-λίγο ώστε να γίνει μια πολύ μαλακή εύπλαστη ζύμη.













Αφού δοκιμάσουμε με τα χέρια ένα κομμάτι ζύμης να δούμε αν πλάθεται τότε σταματάμε να ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι.











 

Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή βάζουμε λαδόκολλα.













    

  

  Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν. Εδώ στη φωτογραφία έχω βάλει όσα μπόρεσα να θυμηθώ. 













 

Ανακατεύουμε το αυγό με λίγη ζάχαρη και με ένα πινέλο βάζουμε σε κάθε κουλουράκι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους περίπου 20'. Αρχικά όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά, όσο θα περνάει η ώρα θα γίνουν ελαφρά τραγανά. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...