Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Κεμπάπ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γεύσεις ανατολής. Οι καλοφαγάδες πιστεύω θα το τιμήσουν δεόντως. Ένα νόστιμο μπιφτέκι με αρκετά μπαχαρικά που του δίνουν άρωμα και γεύση ψημένο κατά προτίμηση στα κάρβουνα αλλά όταν δεν είναι αυτό εφικτό τότε υπάρχει και η γκριλιέρα. 




Υλικά: 


Για τον κιμά: 

250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και 250 γρ. κιμά αρνίσιο

1 αυγό 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι 

1 - 2 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

κύμινο 

μπαχάρι 

λίγο μπούκοβο ή κόκκινο καυτερό πιπέρι 

πάπρικα 

1/2 κ.γ. τσεμένι 

ρίγανη 

1/4 φλ. γάλα  

2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά 

2 κ.σ. λάδι 


Για τη σάλτσα: 

λάδι 

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

πάπρικα 

σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι (ή αν θέλετε να είναι λίγο πικάντικη βάλτε λίγο κόκκινο καυτερό πιπέρι) 


Για το σερβίρισμα: 

πίτες για σουβλάκι 

γιαούρτι στραγγιστό 

τη σάλτσα που θα φτιάξουμε

ρύζι σπυρωτό 

πατάτες τηγανητές 

κρεμμύδι σε ροδέλες ή φέτες 

λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε και τους δύο κιμάδες σε μια λεκάνη.

Στο μπλέντερ κόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σκόρδο μαζί με το αυγό για να κόβονται πιο εύκολα. Μετά ρίχνουμε το μείγμα στον κιμά.

Τα μπαχαρικά που έβαλα εγώ επειδή δεν τα είχα όλα είναι από αριστερά προς τα δεξιά και ξεκινώντας από το αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, μπούκοβο, τσεμένι και πάπρικα. Αν δεν τα θέλετε καυτερά μπορείτε να παραλείψετε το μπούκοβο ή το κόκκινο πιπέρι εκτός αν βάλετε ελάχιστο που δε θα διακρίνεται πολύ η γεύση του. 

 Ρίχνουμε το γάλα μαζί με τα μπαχαρικά και το μείγμα του μπλέντερ που έχουμε ήδη ρίξει. Το γάλα έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τον κιμά και να σβήνει απαλά την καυτερή γεύση των μπαχαρικών. 

 Βάζουμε το λάδι και την τριμμένη φρυγανιά. Αν ο κιμάς είναι αρκετά νερουλός τότε προσθέτουμε λίγη ακόμη.

 Ζυμώνουμε τα υλικά αυτά με το μίξερ χειρός αρκετά καλά για να σπάσουν οι ίνες και να μαλακώσει πολύ ο κιμάς.

Λαδώνουμε ένα πιάτο, πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ και τα τρυπάμε με ένα ξύλινο σουβλάκι. Διαφορετικά μπορούμε να πλάσουμε το κεμπάπ κατευθείαν πάνω στο σουβλάκι σαν να το ντύνουμε. 

Λαδώνουμε με πινέλο τα κεμπάπ.

 










Λαδώνουμε και τη σχάρα της γκριλιέρας ή της ψησταριάς. 


Ψήνουμε τα κεμπάπ βάζοντάς τους λίγο ακόμη λάδι με το πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 

Το ψήσιμο στη γκριλιέρα θα πάρει περίπου 15' - 20' για να πάρουν καλό χρώμα κι από τις δύο πλευρές.  

 Σειρά έχουν οι πίτες, τις οποίες λαδώνουμε από κάθε πλευρά.

Τις αφήνουμε μόνο για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα προς το καστανό. 











Στο μεταξύ μέχρι να γίνουν τα κεμπάπ βάζουμε τη σάλτσα να γίνει. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο. 

Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 

Βάζουμε τη σάλτσα.

Προσθέτουμε νερό αλάτι, πιπέρι, πάπρικα ή και κάποιο καυτερό μπαχαρικό όπως κόκκινο πιπέρι αν το προτιμάτε και την αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να μείνει μόνο με το λάδι της και χωρίς καθόλου νερό.


Στο πιάτο σερβίρουμε τα κεμπάπ με τις πίτες, τα κομμένα κρεμμύδι και δίπλα τη συνοδεία της αρεσκείας του καθενός (πατάτες ή ρύζι, γιαούρτι ή σάλτσα) κι από πάνω τρίβουμε λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο που του ταιριάζει άψογα και του προσθέτει τέλεια γεύση.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ψητές χαρακωτές πατάτες με τυριά και σάλτσα γιαουρτιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το πιάτο θα έλεγα ότι είναι πολυμορφικό. Μπορεί να παρουσιαστεί και σαν ορεκτικό και σαν κυρίως, αλλά και σαν συνοδευτικό σε ψητά κρέατα. Είναι επίσης εντυπωσιακό όταν έχετε ένα τραπέζι στους φίλους σας.




Υλικά: 


πολύ μεγάλες πατάτες κατάλληλες για τυλιχτές στο φούρνο 

τυρί τσένταρ ή γκούντα σε φέτες 

7 - 8 λωρίδες μπέικον ή λεπτές φετούλες σαλαμάκι  

βούτυρο 

1 σκ. σκόρδο λιωμένο 

αλάτι, πιπέρι 

φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 



Σάλτσα: 

γιαούρτι 

αλάτι 


Εκτέλεση: 


Τις πατάτες θα τις ψήσουμε με τη φλούδα, γι' αυτό θέλουν πολύ καλό καθάρισμα πριν. 

 Κάνουμε βαθιές εγκοπές στην κάθε πατάτα αλλά όχι τόσο που να τις κόψουμε εντελώς. Ένα κόλπο για να μην ξεχαστούμε και κόψουμε τις φέτες κατά λάθος μέχρι κάτω είναι να βάλουμε σε κάθε πλευρά μπρος πίσω δύο μαχαίρια πάνω στα οποία θα σταματάει το μαχαίρι με το οποίο κόβουμε.

 Έτσι θα έχουμε στην κάθε πατάτα εγκοπές σε αποστάσεις περίπου μισού εκατοστού η καθεμία.

Σε ένα πιατάκι ανακατεύουμε το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο λιωμένο. 

 Βάζουμε αρκετό βούτυρο σε κάθε εγκοπή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

Βάζουμε όλες τις πατάτες σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε στο φούρνο σκεπασμένες κι από πάνω με λαδόκολλα για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν κανονικά. 

 Σε μια λαδόκολλα ή σε ταψάκι ψήνουμε τις φέτες των αλλαντικών 

σαλαμάκι ή μπέικον. 

Μόλις γίνει τραγανό και ξεροψηθεί το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το σπάμε σε μικρά κομματάκια. 

 Οι πατάτες είναι έτοιμες ψημένες εφόσον τρυπιούνται καλά με το πιρούνι.

Σε κάθε μία βάζουμε από ένα κομμάτι τυριού έτσι ώστε να εξέχει αρκετά από την πατάτα, ώστε μόλις λιώσει να απλωθεί στην επιφάνειά της. 

 Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μόνο για 5' χωρίς να τις σκεπάσουμε ίσα ίσα για να λιώσει το τυρί.

Τις βάζουμε στο πιάτο.... 

κι από πάνω τους ρίχνουμε γιαούρτι με λίγο αλάτι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και κομματάκια των αλλαντικών που ψήσαμε.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Σαλάτα λόλο μπιάνκο με παντζάρι και πορτοκάλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Στη σαλάτα αυτή έχουμε σύνθεση χρωμάτων και αντίθετες γεύσεις που ενώνονται αρμονικά μεταξύ τους.  





Υλικά: 


λόλο μπιάνκο (σγουρό πράσινο μαρούλι) 

2 - 3 γουλιά παντζαριών βρασμένα 

1 ματσάκι άνηθο 

1 πορτοκάλι κομμένο σε κυβάκια 


Για τη σάλτσα: 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο 

αλάτι 

1 κ.σ. μέλι 

1 σκ. σκόρδο λιωμένο 


Εκτέλεση: 


 Στη σαλατιέρα κόβουμε τα λαχανικά και το πορτοκάλι.

 Σε ένα βαζάκι χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, το σκόρδο και το μέλι.

 Περιχύνουμε τη σαλάτα.

Την αφήνουμε όπως είναι ή..... 

προσθέτουμε και λίγα καρύδια.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η πιο τέλεια πορτοκαλόπιτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν σας αρέσουν τα πορτοκάλια τότε φτιάξτε αυτή την πορτοκαλόπιτα. Δεν έχετε ξαναφάει πιο νόστιμη. Γίνεται πανεύκολα, δεν έχει κανένα βαθμό δυσκολίας, βγάζει αρκετά κομμάτια στο μεγάλο πυρέξ της κουζίνας, έχει πολύ ωραία εμφάνιση και γεύση για να κεράσετε τους καλεσμένους σας και προσωπικά τη θεωρώ αρκετά οικονομική σε σχέση με τον αριθμό των κομματιών της και το είδος του γλυκού ταψιού.





Υλικά: 


1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά (500 γρ.) 

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ ή 2 κ.σ. 

1 φλ. καλαμποκέλαιο 

1/2 φλ. ζάχαρη 

2 βανίλιες ή ζάχαρη βανίλιας 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

4 αυγά 


Για το σιρόπι: 

1 1/2 φλ. νερό 

2 1/2 φλ. ζάχαρη 

1 φλ. χυμό 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού (δηλαδή ξύσμα 1 πορτοκαλιού για τη γέμιση και ξύσμα δεύτερου πορτοκαλιού για το σιρόπι)  


Εκτέλεση:


Πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το μπέικιν πάουντερ. Αυτό θα φουσκώσει αρκετά μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα υλικά. 

 Βουτυρώνουμε με αρκετή μαργαρίνη ένα μεγάλο πυρέξ.

Κάθε φύλλο το τσαλακώνουμε χωρίς να το σφίγγουμε κάνοντάς το σαν μπάλα όπως ένα χαρτί που το πετάμε. Όμως το αφήνουμε αφράτο. 

Το βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο. 

Αν χρειαστεί γεμίζουμε με τα τυχόν περίσσεια φύλλα του πακέτου ό,τι κενά υπάρχουν στο ταψί. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε ένα πυρέξ γεμάτο αφράτα φύλλα χωρίς κενά. 

 Στο μίξερ χτυπάμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη.

 Βάζουμε τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας....

 το ξύσμα πορτοκαλιού....

και τα αυγά. 

Χτυπάμε για λίγο το μείγμα να γίνει αρκετά αφράτο. 

 Στο μεταξύ το γιαούρτι θα έχει φουσκώσει. Βλέπετε στη φωτογραφία ότι γέμισε το μπολ; Το προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο.

Όλο αυτό το μείγμα το ρίχνουμε παντού στο ταψί. Αν χρειαστεί ανασηκώνουμε ελαφρά κάποια φύλλα να εισχωρήσει λίγο ο χυλός ανάμεσά τους. Αν κάποιες επιφάνειες φύλλου εξέχουν πολύ τις πατάμε κάπως μέσα στο χυλό γιατί αλλιώς θα καεί η επιφάνειά τους στο ψήσιμο πιο γρήγορα από το υπόλοιπο γλυκό. 


Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του αρκετά καλά (περίπου όπως το παστίτσιο).  Θα χρειαστεί γύρω στα 30'. 

 Φτιάχνουμε το σιρόπι. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη...

το νερό.... 

το ξύσμα του δεύτερου πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2' - 3'.  

 Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το αφήνουμε 5' να κρυώσει πολύ ελαφρά και του ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι ακόμα ζεστό.

 Ακόμη και όλο μαζί να το ρίξετε με τη μία, αυτό λίγη ώρα αργότερα θα απορροφηθεί πλήρως.

Το κόβουμε όταν κρυώσει καλά και αν θέλετε επίσης, μπορείτε το κάθε τετράγωνο κομμάτι να το κόψετε διαγώνια για να βγει τρίγωνο ώστε να έχετε περισσότερα κομμάτια στο ταψί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...