Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016
Πίτσα Βαλεντίνου με αφράτη ζύμη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή η πίτσα είναι κομμένη και ραμμένη για όσους δε τρώνε τα θαλασσινά, που συνηθίζονται τη μέρα του Βαλεντίνου, αλλά και για όσους θέλουν κάτι απλό και καθημερινό με μια νότα για τους ερωτευμένους. Θα φτιάξουμε πίτσα σε σχήμα καρδιάς και θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
2 φλ. αλεύρι
1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρή
1/2 φλ. γάλα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
1 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
Για τη σάλτσα:
1/3 φλ. σάλτσα
λίγο λάδι
αλάτι
κανέλα
ρίγανη
150 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
περίπου 50 γρ. φετούλες σαλαμάκι λεπτοκομμένες
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη.
Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό κι όχι να καίει. Διαλύουμε μέσα σ' αυτό τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη.
Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και το ρίχνουμε μέσα. Ανακατεύουμε λίγο να καλυφθεί το υγρό.
Ρίχνουμε το αλάτι.
Λιώνουμε λίγο το βούτυρο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα.
Ανακατεύουμε κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Να γίνει μια ζύμη μαλακή κι ελαστική.
Τη μαζεύουμε σε μία μπάλα και τη βάζουμε στους 40ο στο φούρνο να φουσκώσει για 1 ώρα.
Αλευρώνουμε το τραπέζι κι ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο, όχι πολύ χοντρό αλλά ούτε και λεπτό.
Ένα απλό συνηθισμένο στρογγυλό φύλλο μετρίου πάχους.
Για να κάνουμε το σχήμα της καρδιάς κόβουμε κι αφαιρούμε από το πάνω μέρος ένα τριγωνάκι κάνοντας δύο λοξά κοψίματα.
Τραβάμε προς τα κάτω και τσιμπάμε το κάτω μέρος του φύλλου να γίνει πιο μυτερό.
Ήδη η καρδιά σχηματίστηκε.
Αν θέλετε λίγο πιο βελτιωμένο σχήμα κόβετε μια λωρίδα από τα πλαϊνά.
Σμιλεύουμε με τα χέρια μας το πάνω μέρος της καρδιάς να γίνει πιο στρογγυλό....
αλλά και λίγο τα πλαϊνά όπου χρειάζεται.
Τα περισσέματα που κόψαμε τα κάνουμε ένα μπαλάκι τα ανοίγουμε σε φιδάκι και τα βάζουμε για περίγραμμα στην καρδιά. Εναλλακτικά, πατήστε τα σε φύλλο και βάλτε τα σαν μπάλωμα κάπου στο κέντρο της καρδιάς έτσι που δε θα φαίνεται κάτω από τη γέμιση.
Βάζουμε την καρδιά πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Απλώνουμε τη σάλτσα παντού.
Απλώνουμε το τριμμένο τυρί αλλά κρατάμε μια μικρή ποσότητα για το τέλος. Βάζουμε σε μια σειρά και τα σαλαμάκια.
Πάνω από τα σαλαμάκια σκορπάμε και τη μικρή ποσότητα τυριού που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20'.
Μικρές λεπτομέρειες:
Το πάχος της ζύμης γι' αυτή την πίτσα βγήκε αφράτο και κάπως χοντρό, όμως αυτό εξαρτάται από το μέγεθος που θα φτιάξετε εσείς. Μπορείτε να κάνετε με την ίδια ποσότητα μία μεγαλύτερη με πιο λεπτό φύλλο ή δύο μικρότερες σαν ατομικές.
Άλλος τρόπος για κάνετε το σχήμα της καρδιάς είναι κόψετε ένα χαρτί σαν πατρόν και να το βάλετε πάνω στο ζυμάρι για οδηγό.
Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο Νο2
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα από τα φαγητά που φτιάξαμε από κοινού με το σύζυγο για τις γιορτινές μέρες είναι αυτό το νόστιμο μελωμένο μπούτι στο φούρνο.
Υλικά:
1 1/2 - 2 κ. χοιρινό μπούτι
αλάτι, πιπέρι
τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ.σ. μουστάρδα
Για τη μαρινάδα
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. μέλι
1/2 ποτηράκι μικρό γλυκό κρασί
1/2 ποτηράκι κονιάκ
2 κοφτές κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χαράζουμε το μπούτι με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι σε διαγώνιες λωρίδες αριστερά.
Μετά χαράζουμε δεξιά ώστε να γίνουν λοξά τετράγωνα.
Το βάζουμε σε γάστρα με καπάκι κι αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το βούτυρο που το λιώνουμε πρώτα.
Με αυτά περιχύνουμε το μπούτι κι από τις δύο πλευρές.
Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι και το κονιάκ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Βάζουμε και το γλυκό κρασί κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Με αυτό το κοκτέιλ περιχύνουμε το μπούτι.
Κάνοντας μικρές τρυπούλες μπήγουμε τα γαρύφαλλα όπου είναι εφικτό ή πάνω σε κάθε σχηματισμένο τετράγωνο της πέτσας ή στο κρέας.
Ψήνουμε στους 170 για περίπου 4 - 5 ώρες με σκεπασμένο καπάκι της γάστρας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος καλό είναι να το περιβρέξουμε 1 - 2 φορές με τα ζουμιά της γάστρας.
Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016
Ρολά γαλοπούλας τυλιχτά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γιορτινό φαγητό που είναι ωραίο να το σερβίρετε όταν θα έχετε καλεσμένους ή συγκεντρωμένη όλη την οικογένεια.
Υλικά:
4 λεπτά φιλέτα από στήθος γαλοπούλας ή 2 χοντρά γύρω στα 750 γρ.
περίπου 2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
κάρυ
πάπρικα για κοτόπουλο
σκόρδο αποξηραμένο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλ. γκούντα τριμμένο
περίπου 12 φέτες μπέικον
Εκτέλεση:
Αν τα φιλέτα είναι χοντρά τα κόβουμε στη μέση με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να τα λεπτύνουμε.
Τα αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε με λίγο κάρυ...
τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο...
πάπρικα για κοτόπουλο.
Αλείφουμε τη μία πλευρά του κάθε φιλέτου με μουστάρδα.
Μοιράζουμε τα τριμμένα τυριά πάνω στο κάθε φιλέτο.
Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολά.
Για να μη φύγει η γέμιση των τυριών, τουλάχιστον όχι όλη, θα βάλουμε από την έξω πλευρά και ειδικά από τη μεριά που είναι τα ανοίγματα των ρολών το μπέικον.
Τυλίγουμε με τις φέτες του μπέικον το κάθε ρολό οριζόντια και κάθετα σαν να το μπαντάρουμε και στερεώνουμε τις άκρες με οδοντογλυφίδες.
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί και τα βάζουμε μέσα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σκεπασμένα με λαδόκολλα για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα. Τα τελευταία 20' - 30' βγάζουμε τη λαδόκολλα για να πάρει περισσότερο χρώμα.
Σερβίρουμε με ροζέτες πουρέ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)