Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Μπάμιες αλάδωτες με πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Είναι εύκολο τη Μ. Εβδομάδα να φάμε αλάδωτα φαγητά όταν υπάρχουν συνταγές σαν αυτή. 





Υλικά: 


500 γρ. μπάμιες 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 σκ. σκόρδο

 2 πιπεριές (μπορείτε να βάλετε όποιο χρώμα θέλετε ή ακόμη και πιπεριές κέρατο όπως έβαλα εγώ) 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

3 κ.σ. ταχίνι 


Εκτέλεση:


 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις μπάμιες καθαρισμένες από το κοτσάνι έτσι που να μη βγαίνουν τα σπόρια γιατί αλλιώς θα βγάλουν σάλιο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις πιπεριές κομμένες σε χοντρά κομμάτια, το κρεμμύδι σε φέτες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα ντοματάκια και τη σάλτσα.

 Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα, αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε και κανέλα κι αφήνουμε τις μπάμιες να μαγειρευτούν για περίπου 45' - 60'.

 Διαλύουμε το ταχίνι σε ζεστό νερό.

 Στο μισό του χρόνου μαγειρέματος βάζουμε και το ταχίνι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά νερά και να πήξει η σάλτσα .






Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πατάτες φούρνου γεμιστές με μανιτάρια




Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό φαγητό που σίγουρα θα σας αρέσει και θα θέλετε να το φτιάχνετε συνέχεια. Είναι πολύ ευπαρουσίαστο και σαν συμπληρωματικό σε τραπέζι με τους καλεσμένους σας.




Υλικά: 


4 μεγάλες πατάτες 

1/4 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

100 - 150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

1 καρότο τριμμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μοσχοκάρυδο 

ρίγανη 

1 φλ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι 


Εκτέλεση:


 Πλένουμε πολύ καλά τρίβοντας τις πατάτες και βγάζουμε τυχόν χαλασμένα τμήματα.









Τις βράζουμε σε αρκετό νερό για 30' ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται. Μόλις γίνουν τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε.











Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.

 Ρίχνουμε και τα μανιτάρια μέσα να τσιγαριστούν και να αρχίσουν να μαραίνονται.

 Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν για 15' - 20'. 





Προσθέτουμε μέσα το τριμμένο καρότο. Το ανακατεύουμε λίγο να λαδωθεί κι αυτό.


 

 Προσθέτουμε το μαϊντανό.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

 Έχουμε καθαρίσει τις ελιές από τα κουκούτσια και τις βάζουμε μέσα. Ανακατεύουμε.

 Πασπαλίζουμε με ρίγανη.

 Κόβουμε ένα καπάκι στις πατάτες και τις αδειάζουμε από την ψίχα τους αλλά χωρίς να βγάλουμε πολύ.

 Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και τις αλατίζουμε στο εσωτερικό τους.

 Τις γεμίζουμε αρκετά με το μείγμα που φτιάξαμε. Ό,τι λάδια μείνουν στο τηγάνι τα ρίχνουμε στο ταψί.

 Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20' - 25' περίπου.

Τις πατάτες τις τρώμε όπως είναι με τη φλούδα.

Καλή σας όρεξη!!!!

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Μελιτζάνες γεμιστές με σόγια στο φούρνο



Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η σόγια είναι μία εναλλακτική γέμιση για τις μελιτζάνες ώστε να σπάει η μονοτονία. 




Υλικά: 


3 μελιτζάνες φλάσκες 

1/2 φλ. σόγια 

3 κ.σ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ 

2 κ.σ. λάδι για το τσιγάρισμα 

περίπου 1/2 φλ. λάδι για το ταψί

1 καρότο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/2 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λίγο δυόσμο 

κανέλα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα

πατάτες για το ταψί



Εκτέλεση:


Βράζουμε τη σόγια για 10' και μετά τη στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

 Κόβουμε ένα καπάκι από πάνω από τις μελιτζάνες και τις αδειάζουμε από την ψίχα τους αφήνοντας 1/2 εκ.  από τη φλούδα.

 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Τρίβουμε το καρότο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα ανακατεύοντάς το να τσιγαριστεί κι αυτό.

 Μετά ρίχνουμε και τη σόγια να λαδωθεί κι αυτή. Ανακατεύουμε γιατί στο μεταξύ η σόγια το πίνει το λάδι και αρχίζει να κολλάει στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη σάλτσα, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι.... 

 κανέλα...

το μαϊντανό.... 

 και το δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

 Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και βάζουμε μέσα στην κάθε μία από 1-2 κ.σ νερό για να μπορεί να βράσει το ρύζι. Κλείνουμε τα καπάκια τους.

 Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και ρίχνουμε το λάδι.

 Τις αλατοπιπερώνουμε.

Φυσικά, αν σας περισσέψει γέμιση δε θα την πετάξετε θα τη βάλετε στο ταψί χύμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.





Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Χταποδάκι στιφάδο με πέννες και δαμάσκηνα


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Εδώ μιλάμε για Το φαγητό!!!!!!!! Σας εγγυώμαι ότι αν το μαγειρέψετε δε θα το χορταίνετε.  Το είχε φτιάξει τις προάλλες ο σύζυγος και με μεγάλη περηφάνια σας το παρουσιάζω σήμερα. 




Υλικά: 


500 γρ. χταποδάκι προβρασμένο σε φέτες (μπορείτε να βάλετε και ολόκληρο)

1/2 κ. κρεμμυδάκια μικρά 

30 ml. μαυρδάφνη 

100 ml. λάδι 

30 ml. ξύδι 

60 ml. λευκό κρασί 

1 κονσέρβα ντοματάκια 

1 κ.γ. πελτέ 

1 φύλλο δάφνης 

5 - 6 κόκκους πιπεριού 

1 ξύλο κανέλας 

3 σκ. σκόρδο 

125 γρ. δαμάσκηνα 


Για τις πέννες: 

200 γρ. πέννες 

1/2 κονσέρβα ντοματάκια 

1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το χταποδάκι σε άδεια κατσαρόλα και το βράζουμε με τη μαυροδάφνη και με ό,τι νερά βγάλει από μόνο του σε σιγανή φωτιά για 15' περίπου. Μόλις μαλακώσει αρκετά το βγάζουμε σε ένα πιάτο και φυλάμε τα ζουμιά της κατσαρόλας. Αν βάλετε το κανονικό χταπόδι κι όχι προβρασμένο τότε θα το αφήσετε περισσότερη ώρα.

 Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το λάδι για να τσιγαρίσουμε τα κρεμμυδάκια. Τα γυρίζουμε τακτικά με μια κουτάλα να πάρουν λίγο χρώμα.

 Ρίχνουμε μέσα και τα σκόρδα να τσιγαριστούν κι αυτά. Αν θα τα κόψετε ή θα τα αφήσετε ολόκληρα είναι θέμα της δικής σας επιλογής.

Μόλις τσιγαριστούν και τα δύο τα σβήνουμε με το λευκό κρασί. 

 Ρίχνουμε και το ξύδι.

 Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το ξύλο κανέλας. 

 Βάζουμε τον πελτέ και αρκετό νερό να μαγειρευτούν τα κρεμμυδάκια.

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 30'. Θα προσέξετε να μη λιώσουν. Τα θέλουμε ίσα να τρυπιούνται με το πιρούνι και ίσως να κρατάνε ελαφρά.

 Μόλις γίνουν τα κρεμμυδάκια βάζουμε και τα δαμάσκηνα μέσα για 5' να πάρουν τη γεύση του φαγητού.

 Τώρα βγάζουμε όλα τα υλικά από την κατσαρόλα σε μια σουπιέρα. Αφήνουμε μόνο τη σάλτσα.

 Στη σάλτσα ρίχνουμε το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο του χταποδιού.

 Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη (αν χρειάζεται) και βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Ούτε κι αυτές δεν πρέπει να τις παραβράσουμε αλλά να τις αφήσουμε ελαφρά να κρατάνε (αλ ντέντε).

 Προσθέτουμε μέσα και τη μισή κονσέρβα ντοματάκια.

 Στο τέλος τα ζυμαρικά πρέπει να έχουν πιει το περισσότερο νερό και να έχουν μόνο λίγη σάλτσα κάτω κάτω στην κατσαρόλα.

 Τους βάζουμε το βρασμένο χταποδάκι και το μισό ποτηράκι κρασί. Ανακατεύουμε λίγο.

 Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά που κρατήσαμε στη σουπιέρα για να τα ενώσουμε όλα μαζί. Κουνάμε την κατσαρόλα για να μη λιώσουν τα κρεμμυδάκια και τα δαμάσκηνα.

Καλή σας όρεξη.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...