Χταποδάκι στιφάδο με πέννες και δαμάσκηνα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εδώ μιλάμε για Το φαγητό!!!!!!!! Σας εγγυώμαι ότι αν το μαγειρέψετε δε θα το χορταίνετε. Το είχε φτιάξει τις προάλλες ο σύζυγος και με μεγάλη περηφάνια σας το παρουσιάζω σήμερα.
Υλικά:
500 γρ. χταποδάκι προβρασμένο σε φέτες (μπορείτε να βάλετε και ολόκληρο)
1/2 κ. κρεμμυδάκια μικρά
30 ml. μαυρδάφνη
100 ml. λάδι
30 ml. ξύδι
60 ml. λευκό κρασί
1 κονσέρβα ντοματάκια
1 κ.γ. πελτέ
1 φύλλο δάφνης
5 - 6 κόκκους πιπεριού
1 ξύλο κανέλας
3 σκ. σκόρδο
125 γρ. δαμάσκηνα
Για τις πέννες:
200 γρ. πέννες
1/2 κονσέρβα ντοματάκια
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Εκτέλεση:
Βάζουμε το χταποδάκι σε άδεια κατσαρόλα και το βράζουμε με τη μαυροδάφνη και με ό,τι νερά βγάλει από μόνο του σε σιγανή φωτιά για 15' περίπου. Μόλις μαλακώσει αρκετά το βγάζουμε σε ένα πιάτο και φυλάμε τα ζουμιά της κατσαρόλας. Αν βάλετε το κανονικό χταπόδι κι όχι προβρασμένο τότε θα το αφήσετε περισσότερη ώρα.
Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το λάδι για να τσιγαρίσουμε τα κρεμμυδάκια. Τα γυρίζουμε τακτικά με μια κουτάλα να πάρουν λίγο χρώμα.
Ρίχνουμε μέσα και τα σκόρδα να τσιγαριστούν κι αυτά. Αν θα τα κόψετε ή θα τα αφήσετε ολόκληρα είναι θέμα της δικής σας επιλογής.
Μόλις τσιγαριστούν και τα δύο τα σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Ρίχνουμε και το ξύδι.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το ξύλο κανέλας.
Βάζουμε τον πελτέ και αρκετό νερό να μαγειρευτούν τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 30'. Θα προσέξετε να μη λιώσουν. Τα θέλουμε ίσα να τρυπιούνται με το πιρούνι και ίσως να κρατάνε ελαφρά.
Μόλις γίνουν τα κρεμμυδάκια βάζουμε και τα δαμάσκηνα μέσα για 5' να πάρουν τη γεύση του φαγητού.
Τώρα βγάζουμε όλα τα υλικά από την κατσαρόλα σε μια σουπιέρα. Αφήνουμε μόνο τη σάλτσα.
Στη σάλτσα ρίχνουμε το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο του χταποδιού.
Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη (αν χρειάζεται) και βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Ούτε κι αυτές δεν πρέπει να τις παραβράσουμε αλλά να τις αφήσουμε ελαφρά να κρατάνε (αλ ντέντε).
Προσθέτουμε μέσα και τη μισή κονσέρβα ντοματάκια.
Στο τέλος τα ζυμαρικά πρέπει να έχουν πιει το περισσότερο νερό και να έχουν μόνο λίγη σάλτσα κάτω κάτω στην κατσαρόλα.
Τους βάζουμε το βρασμένο χταποδάκι και το μισό ποτηράκι κρασί. Ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά που κρατήσαμε στη σουπιέρα για να τα ενώσουμε όλα μαζί. Κουνάμε την κατσαρόλα για να μη λιώσουν τα κρεμμυδάκια και τα δαμάσκηνα.
Καλή σας όρεξη.
Επειδή σήμερα επιασα ένα χταπόδι στο ψάρεμα που είχα παει,☺ θα το φτιαξω με αυτή την ωραία και νόστιμη συνταγη σου,να σαι καλά Ρια καλό Πασχα να χεις με την οικογένειά σου.☺
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη μου, να είσαι καλά.
ΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι για την ψαριά που είχες. Καλή Μ. Εβδομάδα να έχεις και καλή Ανάσταση με υγεία κι ευλογία στο σπιτικό σου.
Να σαι καλα Ρια ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΠαναγιώτη δε μας είπες το συμπέρασμα προφανώς γιατί δεν βγήκε ωραίο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, αποφάσισα να το φτιάξω, ακόμη και αν ο Παναγιώτης δεν μας είπε το αποτέλεσμα, θα σας πω το βράδυ, όπως και αν βγει
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν, μόλις το έφτιαξα. Βγήκε τέλειο πραγματικά αλλά έκανα κάτι μικρές αλλαγές. Δεν έβαλα δαμάσκηνα. Το χταπόδι ήπιε το ζουμί του όλο, όπου είχα ρίξει και μαυροδάφνη. Δεν έριξα κρεμμυδάκια στιφάδο γιατί δεν είχα αλλά ένα μεγάλο κρεμμύδι σε πολύ χοντρά κομμάτια και το σκόρδο ολόκληρο. Έριξα νερό από ζυμαρικά που είχα βράσει για άλλο φαγητό στη σάλτσα αντί για σκέτο νερό (είχε και αλάτι). Όταν έγινε η σάλτσα την έβαλα σε πυρέξ, έλιωσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο με ένα πιρούνι και τα έριξα μέσα, έβαλα το χταπόδι και τα ζυμαρικά, δεν έριξα κόκκινο κρασί και ντομάτα πάλι. Βγήκαν σούπερ! Νομίζω ότι αυτός ο τρόπος να βράζει η σάλτσα μόνη της χωρίς το χταπόδι το κάνει πολύ νόστιμο το φαγητό και ο φούρνος στο τέλος επίσης. Δημοσιεύστε το σχόλιο για να θυμηθώ να το ξαναφτιάξω έτσι, ευχαριστώ, Καλή σας νύχτα!
ΑπάντησηΔιαγραφή