Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τσιπούρες με ντομάτες και σως μουστάρδας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Η τσιπούρα είναι από μόνη της νόστιμο ψάρι, αλλά τώρα θα γίνει δυο φορές πιο νόστιμη.




Υλικά: 


2 μεγάλες τσιπούρες 

3 μεγάλες σκ. σκόρδο 

1 κ.γ. ρίγανη 

1 κ.γ. θυμάρι 

2 ντομάτες 


Για τη σάλτσα: 

1/3 φλ. λάδι 

το χυμό περίπου 1 λεμονιού 

1 κ.σ. μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια κι από τις δύο πλευρές. 

 Κόβουμε τα σκόρδα σε πολύ λεπτά δοντάκια και τα ανακατεύουμε μαζί με τη ρίγανη και το θυμάρι.

 Βάζουμε από μία κουταλιά στην κοιλιά του κάθε ψαριού και το υπόλοιπο από πάνω στη ράχη του.

 Κόβουμε τη ντομάτα σε ροδέλες και τις τοποθετούμε στη ράχη των ψαριών.

 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. 

 Περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τις τσιπούρες. 

 Στην επιφάνεια ρίχνουμε τα περισσέματα από το μείγμα με το σκόρδο, αν υπάρχουν.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. 

Πρόταση για συνοδευτικό είναι οι πατάτες φούρνου που μπορείτε να βάλετε από την αρχή στο ταψί ή ψητά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα. 

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Φιλέτο κοτόπουλου γεμιστό με σπανάκι και φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Αυτό το φαγητό είναι πολύ ωραίο για να κάνετε τα παιδιά να φάνε εύκολα το σπανάκι το οποίο συνήθως αρνούνται. Φυσικά είναι πολύ ευπαρουσίαστο και σε ένα τραπέζι με τους φίλους σας.





 




Υλικά: 


4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου 

1/3 φλ. λάδι για το κοτόπουλο και λίγο ακόμη για το σπανάκι

περίπου 200 γρ. σπανάκι 

100 γρ. φέτα 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι  

αλάτι, πιπέρι 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 


Εκτέλεση: 


Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Προσθέτουμε και το σπανάκι και το γυρίζουμε στο λάδι να τσιγαριστεί κι αυτό.

 Ρίχνουμε πιπέρι και μόνο λίγο αλάτι ή ίσως και καθόλου ανάλογα με το πόσο αρμυρή φέτα θα έχουμε. Αφήνουμε το σπανάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα νερά που θα βγάλει.

 Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε στην κατσαρόλα. 

 Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα.

 Εγώ τα ένωσα ως εξής. Στο ένα φιλέτο βάζουμε μια ποσότητα γέμισης αφήνοντας ένα περιθώριο στις άκρες. 

 Από πάνω βάζουμε το δεύτερο φιλέτο και ολόγυρα στις άκρες τα πιάνουμε μαζί με οδοντογλυφίδες σαν να τα ράβουμε.

 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε από κάθε πλευρά.

 Περίπου αυτό το χρώμα είναι το επιθυμητό σε κάθε πλευρά.

 Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για περίπου 40' σε σιγανή φωτιά. Στο τέλος θα το αφήσουμε να πάρει αρκετό χρώμα κι από τις δύο πλευρές αφού πιει όλα τα υγρά του.

 Μόλις το βγάλουμε δεν ξεχνάμε να βγάλουμε τις οδοντογλυφίδες.

Η πρότασή μου για το συνοδευτικό είναι το ρύζι που ταιριάζει άψογα με το σπανάκι. Αν όμως θέλετε εσείς μπορείτε να το συνοδεύσετε με άλλο συμπλήρωμα.




Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Αχιβάδες γεμιστές με μπέικον και μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ευπαρουσίαστο και νόστιμο φαγητό το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί και ως ορεκτικό συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με τους φίλους σας.


 


Υλικά: 


για 10 αχιβάδες 

150 γρ. τυρί κρέμα 

2 κ.σ. λάδι 

4 λωρίδες μπέικον 

5 - 6 φρέσκα μανιτάρια στρογγυλά 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο βούτυρο 

λίγο κεφαλοτύρι 



Εκτέλεση:


 Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το τηγανίζουμε στο λάδι.

 Ψιλοκόβουμε και τα μανιτάρια και τα βάζουμε κι αυτά μόλις το μπέικον αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα.

 Ρίχνουμε πιπέρι και ελάχιστο αλάτι γιατί το μπέικον είναι ήδη αλατισμένο.

 Μόλις τηγανιστούν και πάρουν αρκετό χρώμα ανακατεύουμε μέσα την κρέμα τυριού. Το αφήνουμε για 1' - 2' και αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.

 Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις αχιβάδες 2' - 3' λιγότερο από τις οδηγίες τους.

 Μετά το στράγγισμα τις λαδώνουμε λίγο και τις ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

 Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι.

 Γεμίζουμε κάθε αχιβάδα με περίπου 1 κ.σ. γέμιση.

 Τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη στο ταψί με τη γέμιση προς τα πάνω.

 Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10' - 15' σκεπάζοντας το ταψί με λαδόκολλα. 



Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Λαζάνια με κοτόπουλο σάλτσα και φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμο φαγητό κι επιτυχημένο για ένα τραπέζι με τους φίλους σας ή το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής. 








Υλικά: 


2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου 

1/3 φλ. λάδι 

1 κ.σ. βούτυρο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

1 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

πάπρικα 

1 φλ. ζωμό κοτόπουλου 

100 γρ. φέτα 


Μπεσαμέλ: 

3 ποτήρια γάλα 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μοσχοκάρυδο 

1 κ.σ. βούτυρο 


Για την επιφάνεια: 

λίγη τριμμένη φρυγανιά 

λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να κάψουν σε μια κατσαρόλα. 

 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. 

 Κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια τα φιλετάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά να τσιγαριστούν. 

 Τα σβήνουμε με το κρασί. 

 Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τη σάλτσα, αλάτι και πιπέρι.

 Ρίχνουμε πάπρικα.

 Προσθέτουμε κι ένα φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30' - 40'. 









 Μόλις γίνει σπάμε τη φέτα σε κομματάκια και τη ρίχνουμε μέσα. 













  

 Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ όπως στη συνταγή "Λαζάνια με κιμά".












Βράζουμε τα λαζάνια, τα στραγγίζουμε τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα απλώνουμε χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους γιατί κολλάνε εύκολα.










 Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε στον πάτο μία στρώση από τη σάλτσα και το λάδι της κατσαρόλας. Τα ζουμιά που υπάρχουν μέσα θα χρειαστούν για να μη στεγνώσουν τα λαζάνια και για να ψηθούν καλύτερα.

 Πάνω στη σάλτσα βάζουμε δίπλα δίπλα δύο λαζάνια.

 Πάνω τους ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση με το κοτόπουλο.

 Το ένα τρίτο της μπεσαμέλ το σκορπάμε πάνω στη γέμιση.

 Βάζουμε τη δεύτερη στρώση από λαζάνια. Συνεχίζουμε με γέμιση και το δεύτερο τρίτο της μπεσαμέλ.

 Τώρα βάζουμε την τελευταία στρώση από λαζάνια.

 Από πάνω στρώνουμε το τελευταίο τρίτο της μπεσαμέλ. Σκορπάμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Χοντροτρίβουμε το κεφαλοτύρι και το σκορπάμε στην επιφάνεια. 

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20' - 30' να ροδίσει η επιφάνεια.  

 Η σφαγή άρχισε....Πριν τη σφαγή όμως αφήστε το ταψί να κρυώσει για 10' - 15' ώστε να κόβονται ωραία τα κομμάτια.
















Μικρές λεπτομέρειες: 


Το ίδιο φαγητό μπορείτε να το φτιάξετε με στήθος γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...