Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014
Κυριακή 22 Ιουνίου 2014
Τονοσαλάτα απλή
Η τονοσαλάτα μπορεί να φτιαχτεί με πολλά διαφορετικά υλικά κάθε φορά. Είναι μία σαλάτα που μπορείτε να την προσφέρετε στους καλεσμένους σας ή στο καθημερινό τραπέζι με την οικογένεια ειδικά όταν μαγειρεύετε ψαρικά ή θαλασσινά.
Υλικά:
1 κονσέρβα τόνου σε νερό
1 ντομάτα ή 5 - 6 ντοματάκια τσέρρυ
1 πατάτα
1 καρότο
μία χούφτα μικρά ζυμαρικά (π.χ. βίδες, κοφτό μακαρονάκι, φιογκάκια κλπ)
λίγα κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. κέτσαπ
λάδι
ξύδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε την πατάτα και το καρότο κομμένα σε κυβάκια.
Γύρω στα 10' πριν τα βγάλουμε ρίχνουμε και τα ζυμαρικά μέσα να βράσουν μαζί.
Μόλις γίνουν σουρώνουμε τα υλικά.
Βάζουμε τα βρασμένα υλικά σε σαλατιέρα και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό) το μαϊντανό ψιλοκομμένο,
τη ντομάτα σε κυβάκια, αλάτι, τον τόνο στραγγισμένο,
λίγο λάδι, λίγο ξύδι,
τη μουστάρδα και την κέτσαπ και ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα.
Τη βάζουμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο γιατί τρώγεται κρύα και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Σάββατο 21 Ιουνίου 2014
Μεζεδάκια κοτόπουλου
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σίγουρα κάποιες βραδιές ποδοσφαίρου θα έχετε φίλους ή συγγενείς για να δείτε παρέα έναν αγώνα. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορείτε να έχετε ένα οικονομικό μεζεδάκι από κοτόπουλο για να απολαύσετε τη μπυρίτσα σας και τον αγώνα.
Υλικά:
φτερούγες και κομμένα σε μικρές μερίδες στήθη κοτόπουλου
Για τη μαρινάδα:
το χυμό 1 πορτοκαλιού
το χυμό από 1 1/2 λεμόνι
2 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. λάδι
4 μικρές σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
λίγη πάπρικα
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
λίγη ρίγανη
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαζάκι και τα χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ για μισό λεπτό ίσα για να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια λεκάνη και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4 - 5 ώρες.
Όταν μείνει αρκετά το κοτόπουλο στη μαρινάδα το βάζουμε στο ταψί μαζί με όλα τα υλικά του.
Το βάζουμε στην κάτω πρώτη σχάρα του φούρνου και το ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς για περίπου 1.30'.
Γίνεται ένας τέλειος μπυροκρασομεζές.
Μικρές λεπτομέρειες:
Τη μαρινάδα μπορείτε να τη φτιάξετε από την προηγούμενη νύχτα και να περιχύσετε το κοτόπουλο φυλάσσοντάς το σε ένα μπολ με καπάκι στο ψυγείο.
Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014
Τουλίπες με ντοματάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ακόμα και τα πιο απλά και συνηθισμένα υλικά που έχουμε καθημερινά στο ψυγείο μας μπορούν να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους και την οικογένειά μας και μ' αυτά να εισπράξουμε πολλά πολλά μπράβο.
Υλικά:
ντοματάκια μικρά μακρόστενα (όχι τσέρι) ή πομοντόρο
1 - 2 πράσινα φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού για διακόσμηση
(εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε φύλλα σχοινόπρασου ή πράσου κομμένα λεπτά ή στο πραγματικό σχήμα των φύλλων της τουλίπας)
2 πολύ γεμάτες κ.σ. τυρί κρέμα
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο μαϊντανό ή άνηθο
λίγο δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ κόβουμε πολύ ψιλοκομμένο το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό ή τον άνηθο και το δυόσμο.
Βάζουμε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας την κρέμα τυριού κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα σακουλάκι.
Δε θα κόψετε αυτή την πλευρά της ντομάτας που έχει τον αφαλό.
Αλλά αυτή που δεν έχει.
Κάνουμε μια τομή κάθετα και σταματάμε χωρίς να κόψουμε εντελώς το ντοματάκι περίπου 1/2 εκατοστό πριν τον αφαλό του.
Κάνουμε άλλη μία τομή από την αντίθετη πλευρά έτσι ώστε οι τομές να σχηματίζουν σταυρό.
Κόβουμε μια μυτούλα από το σακουλάκι για να το κάνουμε κορνέ.
Βάζουμε το κορνέ στο εσωτερικό της ντομάτας κάτω-κάτω κι αρχίζουμε να το πιέζουμε καθώς το τραβάμε προς τα έξω. Έτσι θα γεμίσουμε το ντοματάκι.
Αυτό παραμένει λίγο ανοιχτό εξαιτίας της γέμισης.
Αν θέλετε να υπάρχει περισσότερη γέμιση μέσα καλύτερα να αφαιρέσετε το εσωτερικό της κάθε ντομάτας.
Κόβουμε ένα ή περισσότερα πράσινα φύλλα από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι και τα τοποθετούμε κάτω από τα ντοματάκια έτσι ώστε να μοιάζουν με ανθοδέσμη από τουλίπες.
Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014
Πένες με τέσσερα τυριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή η συνταγή θέλει λίγη ρέγουλα, καθώς περιέχει αρκετά παχυντικά υλικά. Εντάξει, πού και πού όλοι θέλουμε λίγο περισσότερη γεύση, όμως αρκεί να μην τρώμε μεγάλες ποσότητες.
Υλικά:
1/2 πακέτο ζυμαρικά πένες
1 γεμάτη κ.σ. μαργαρίνη
1 φλ. γκούντα τριμμένο
1 φλ. έμενταλ τριμμένο
1 φλ. παρμεζάνα τριμμένο
1 φλ. τσένταρ τριμμένο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
κρατάμε λίγο νερό από τα ζυμαρικά που θα βράσουμε
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε νερό αλατισμένο και τα στραγγίζουμε.
Τρίβουμε όλα τα τυριά.
Στην κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Στη φωτογραφία αυτό που χρησιμοποίησα είναι κάτι ανάμεσα σε κρέμα γάλακτος και γιαούρτι από λάθος αγορά.
Περιμένουμε λίγο να πάρει μια ελαφριά βράση η κρέμα γάλακτος.
Τότε ρίχνουμε τα τυριά κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε 2 - 3 κ.σ. από το νερό των ζυμαρικών.
Μόλις πήξει το μείγμα ρίχνουμε πιπέρι και λίγο αλάτι και σβήνουμε το μάτι.
Βάζουμε τα ζυμαρικά μέσα κι ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε στο πιάτο με λίγη ακόμη τριμμένη παρμεζάνα.
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014
Δίαιτα χωρίς δίαιτα
Κάποιοι από σας ίσως θα θέλατε να χάσετε μερικά κιλά χωρίς κόπο που απαιτεί να βάζετε δύο κατσαρόλες για σας και την οικογένεια, χωρίς περιττά έξοδα με ειδικά διαιτητικά προϊόντα, χωρίς να τρώτε φαγητά με συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος που σας κάνει δέσμιους στην κουζίνα και φυσικά θα θέλατε να χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα.
Σας έχω τη λύση. Χωρίς αλλαγή στον τρόπο που μαγειρεύετε για όλη την οικογένεια και χωρίς να ζηλεύετε τα φαγητά των άλλων θα είστε σε δίαιτα.
Βήμα 1ο:
Περίπου 15' - 30' πριν το μεσημεριανό φαγητό φάτε ένα φρούτο όπως μήλο, μπανάνα, ροδάκινο κλπ που να είναι χορταστικό, ώστε να μην έχετε εντελώς άδειο στομάχι πριν το γεύμα.
Βήμα 2ο:
Βάλτε τη δική σας μερίδα φαγητού σε μικρότερο πιάτο από το συνηθισμένο. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το πιάτο του φρούτου. Αυτό είναι καθαρά για ψυχολογικούς λόγους, επειδή το μάτι είναι που πεινάει ή που χορταίνει πριν το στομάχι. Αν το μάτι βλέπει ένα πιάτο γεμάτο, το οποίο θα είναι το πιάτο του φρούτου, υποσυνείδητα θα θεωρεί ότι του φτάνει.
Βήμα 3ο:
Πριν ξεκινήσετε να τρώτε πιείτε ένα ποτήρι νερό ώστε να μην έχει πολύ χώρο το στομάχι. Διαφορετικά, μπορείτε να έχετε πάντα μια σούπα με πολλά λαχανικά, χωρίς παχυντικά υλικά μέσα για ξεκίνημα.
Βήμα 4ο:
Κόψτε μια μεγάλη σαλάτα και κρατήστε για σας μια μεγάλη μερίδα. Θα τρώτε παράλληλα με το φαγητό και όταν αυτό τελειώσει θα χορτάσετε με τη σαλάτα. Σταδιακά, όταν μειωθεί η όρεξή σας θα μειώσετε και την ποσότητα της σαλάτας.
Εναλλακτικά, ξεκινήστε πρώτα με ένα μεγάλο μπολ σαλάτας και μόλις την τελειώσετε φάτε το φαγητό της ημέρας, το οποίο δε θα βρει και πολύ χώρο, έτσι αναγκαστικά θα φάτε λίγο.
Βήμα 5ο:
Κόψτε ψωμί από μία φέτα στον καθένα και μην αφήσετε τη φραντζόλα στο τραπέζι για να μην παρασυρθείτε και πάρετε περισσότερο.
Βήμα 6ο:
Όση ώρα τρώτε αν δείτε ότι πεινάτε πολύ και δε θα σας φτάσει το φαγητό πιείτε νερό ενδιάμεσα.
Βήμα 7ο:
Τι γίνεται με τα γλυκά; Τα γλυκά παχαίνουν. Αρκετοί από μας όμως δε μπορούμε χωρίς αυτά. Αρχικά θα περιορίσουμε τις ποσότητες. Από το κομμάτι που βάζουμε συνήθως στο πιάτο μας καλό θα είναι να αφήσουμε το μισό ή έστω το 1/3. Αν τρώτε κάθε μέρα από ένα κάντε ένα πρόγραμμα ώστε να τρώτε μέρα παρά μέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Διαφορετικά αν δε γίνεται αυτό, φάτε καθημερινά μεν, αλλά ελάχιστη ποσότητα δε.
Βήμα 8ο:
Όταν συνηθίσετε στο καινούργιο πρόγραμμα κατανάλωσης γλυκών, αλλάξτε σταδιακά την επιλογή γλυκών που ναι μεν προσθέτουν ζάχαρη στη γεύση σας, αλλά δεν προσθέτουν χοληστερίνη, λίπη και πολλές θερμίδες.
Μερικά παραδείγματα είναι το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, το ζελέ, το ψωμί με μέλι, το ψωμί με μαρμελάδα (τα δύο τελευταία χωρίς βούτυρο), το γιαούρτι με λίγη ζάχαρη και φρούτα ή κομπόστες ή γλυκό του κουταλιού μέσα.
Τρίτη 17 Ιουνίου 2014
Τηγανητό ψάρι με σάλτσα μουστάρδας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το τηγανητό ψάρι δεν έχει και πολλές παραλλαγές να κάνουμε. Αν όμως φτιάξουμε μια διαφορετική σάλτσα με μουστάρδα;
Υλικά:
τηγανητά ψάρια (όπως γλώσσες, πανγκάσιους, πέρκα)
πατάτες τηγανητές για συνοδεία
Για τη σάλτσα:
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λάδι
1 σκ. σκόρδο (όχι μικρή)
1 ποτηράκι κρασί
λίγο χυμό λεμονιού
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμυδάκι και το σκόρδο για λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε για 15' περίπου να βράσουν τα υλικά μαζί με λίγο νερό και λεμόνι.
Σε ένα φλιτζάνι ή μπολάκι ανακατεύουμε το ξύδι με τη μουστάρδα να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε λίγο νερό και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά να μην υπάρχει κανένα σβωλάκι.
Το ρίχνουμε στα υλικά της κατσαρόλας κι ανακατεύουμε.
Το μείγμα θα πήξει γρήγορα.
Μόλις πήξει το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και τη σάλτσα πάνω στο ψάρι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)