Κυριακή 13 Ιουλίου 2014
Σάββατο 12 Ιουλίου 2014
Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το ορεκτικό μπορεί να συνοδεύσει τα περισσότερα φαγητά ή να κάνει πολύ ωραία εντύπωση σε ένα φιλικό τραπέζι που θα κάνετε. Το καλό που έχουν είναι ότι γίνονται πανεύκολα, δεν αργούν στο ψήσιμο και είναι πολύ νόστιμες.
Υλικά:
4 πιπεριές Φλωρίνης
1 φλ τριμμένο τυρί έμενταλ
1 φλ τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
2 - 3 κ.σ. τυρί κρέμα
πιπέρι
λίγο λάδι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα πιάτο τα τριμμένα τυριά, την κρέμα τυριού και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε να γίνουν μία μάζα.
Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος στη μέση αφήνοντας το κοτσάνι. Αφαιρούμε τους σπόρους και ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι στο εσωτερικό τους.
Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα των τυριών.
Τις ψήνουμε σκεπασμένες με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για περίπου 30'. Στα 20' ψησίματος βγάζουμε τη λαδόκολλα για να πάρουν χρώμα τα τυριά.
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014
Φράουλες με επικάλυψη σοκολάτας
Αν πρόκειται να φτιάξετε ένα γλυκό (τούρτα, κέικ, τάρτα, παγωτό κλπ) και θέλετε να το στολίσετε με κάτι μια ωραία ιδέα είναι οι φράουλες με επικάλυψη σοκολάτας.
Υλικά:
φράουλες
σοκολάτα κουβερτούρα με περιεκτικότητα σε κακάο κάτω από 50%
άσπρη σοκολάτα
καλαμάκια για σουβλάκια ή οδοντογλυφίδες
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη σκούρα σοκολάτα. Τη ρίχνουμε σε ένα φλιτζανάκι του καφέ για να έχουμε το απαιτούμενο ύψος σοκολάτας για κάθε φράουλα, χωρίς απαραίτητα να έχουμε πολύ ποσότητα. Καρφώνουμε κάθε φράουλα σε ένα καλαμάκι και τη βουτάμε στο φλιτζάνι.
Βάζουμε τα καλαμάκια σε ένα ποτήρι ή μπορείτε να τα καρφώσετε σε ένα φελιζόλ ή σε σφουγγάρι ανθοπωλείου ή σε ένα πορτοκάλι κλπ.
Τα αφήνουμε 1 - 2 ώρες να στεγνώσουν. Οι φράουλες μετά είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν.
Μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδικασία κάνοντας διπλή τη σοκολάτα και το χρώμα.
Λιώνουμε και την άσπρη σοκολάτα. Τη βάζουμε σε ένα φλιτζάνι ή μπολ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού
στάζουμε λεπτές γραμμές πάνω σε κάθε φράουλα από κάπως πιο ψηλά απ' αυτό της φωτογραφίας (εγώ προσπαθούσα να βγάλω τη φωτογραφία εκεί) περιστρέφοντας το καλαμάκι ώστε να κάνουμε μια γραμμή γύρω από το περίγραμμα της φράουλας.
Τις αφήνουμε ξανά να στεγνώσουν για 1 - 2 ώρες.
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014
Μοσχαράκι γιουβέτσι στη γάστρα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το γιουβέτσι στο φούρνο γίνεται πιο νόστιμο στη γάστρα. Γενικά, η γάστρα κάνει πιο νόστιμα τα ψητά γιατί κλείνει μέσα τους ατμούς του φαγητού και δεν τα αφήνει να στεγνώσουν και να ξεραθούν.
Υλικά:
1 κ. μοσχαράκι από σπάλα ή κιλότο ή καπάκι
500 γρ. κριθαράκι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι άσπρο ή κόκκινο κρασί
1 φλ. σάλτσα
1 δαφνόφυλλο
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
κανέλα
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε αρκετά μικρά κομματάκια για να βράσει ευκολότερα. Το νεροβράζουμε ξεφρίζοντάς το με τρυπητή κουτάλα. Το νερό αυτό το πετάμε και ξαναβράζουμε για περίπου 30' σε καθαρό νερό τα κομμάτια. Το δεύτερο νερό θα το ρίξουμε μετά στη γάστρα.
Ρίχνουμε το κρέας στη γάστρα μαζί με τη σάλτσα,
το κρεμμύδι, το κρασί, την πάπρικα, την κανέλα, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και το λάδι.
Προσθέτουμε αρκετό νερό να υπερσκεπαστεί το μοσχαράκι. Το αφήνουμε να ψηθεί σκεπασμένο με καπάκι για 2 - 3 ώρες στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
Υπολογίζουμε ότι το κριθαράκι χρειάζεται περίπου 30' και το ρίχνουμε το τελευταίο ημίωρο του ψησίματος. Προσθέτουμε κι άλλο νερό το οποίο το έχουμε ήδη βράσει για να μην κόψουμε καθόλου το ψήσιμο του φαγητού με το κρύο νερό.
Τα τελευταία 15' μπορούμε να σβήσουμε το φούρνο και να αφήσουμε το κριθαράκι να γίνει.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014
Τηγανητά ψάρια με χόρτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα έφτιαξα ψάρια τηγανητά στο σπίτι. Φυσικά, δε το βάζω στο μπλογκ για να σας δείξω καμιά περιβόητη συνταγή, αλλά για μια δυο μικρές λεπτομέρειες που μπορείτε να ακολουθήσετε αν σας αρέσουν.
Υλικά:
Ψάρια για τηγάνισμα όπως γλώσσες, πέρκα κλπ.
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι
αλεύρι
τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
χόρτα του βουνού
αλάτι για τα χόρτα
Εκτέλεση:
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε ισόποσα αλεύρι και γαλέτα για να αλευρώσουμε τα ψάρια. Με αυτό το μείγμα το ψάρι κρατιέται εσωτερικά μαλακό και εξωτερικά παίρνει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.
Μετά το πλύσιμο τα αφήνουμε λίγο στο στραγγιστήρι, τα αλατίζουμε και τα αλευρώνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και το χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση.
Μόλις τηγανιστούν από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε κι από την άλλη.
Βάζουμε νερό και 1 κ.γ. αλάτι στην κατσαρόλα να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα χόρτα. Αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη με μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν τα χόρτα και να μαλακώσουν τα κοτσάνια τους.
Τα στραγγίζουμε.
Αμέσως μετά τα ρίχνουμε σε κρύο νερό ώστε να σταματήσει αμέσως ο βρασμός τους από τη θερμοκρασία που είχαν αποκτήσει. Έτσι τα χόρτα θα διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους και δε θα γίνουν σκούρα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Το διαφορετικό που ήθελα να δώσω σε ένα τέτοιο φαγητό που δε χρειαζόταν οδηγίες, είναι το πανάρισμα του ψαριού για να κρατηθεί ζουμερό και ταυτόχρονα τραγανιστό και τα χόρτα να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Όπως είπαμε αυτό το επιτυγχάνουμε αν τα ρίξουμε σε νερό που κοχλάζει σε κατσαρόλα χωρίς καπάκι όχι πολύ ώρα βράσιμο κι αμέσως μετά σε κρύο νερό.
Τρίτη 8 Ιουλίου 2014
Κοτόπουλο με λαχανικά στη λαδόκολλα και συνοδεία από ζυμαρικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το κρέας στη λαδόκολλα δε γίνεται μόνο με ένα τρόπο τελικά. Μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα λαχανικά και να έχετε ένα διαφορετικό πιάτο από την προηγούμενη φορά που το είχατε φτιάξει στη λαδόκολλα.
Υλικά:
Ολόκληρα μπουτάκια κοτόπουλου
2 πιπεριές πράσινες
2 ντομάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό
3 σκ. σκόρδο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
Για συνοδεία
ζυμαρικά ή πατάτες ψητές
λίγο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Εσείς πώς καίτε τις τρίχες του κοτόπουλου; Μια πολύ πρακτική ιδέα για το καψάλισμα είναι το φλόγιστρο. Η φλόγα πηγαίνει ακριβώς εκεί που θέλετε εσείς και δεν κινδυνεύετε να καείτε όπως αντίστοιχα όταν χρησιμοποιείτε το γκαζάκι ή τον αναπτήρα ή το κερί.
Το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Κάνουμε στο κοτόπουλο μικρές σχισμές σαν τσέπες σε 2 διαφορετικά σημεία. Κόβουμε 1 -2 σκελίδες σκόρδου λίγο πιο λεπτές και τις μπήγουμε στις σχισμές. Τις υπόλοιπες σκελίδες τις ψιλοκόβουμε και τις ρίχνουμε από πάνω.
Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε φέτες και τα βάζουμε στο κοτόπουλο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες σε φέτες. Στη φωτογραφία έχω βάλει μόνο μία ντομάτα και μία πιπεριά. Με το ψήσιμο όμως αυτά συρρικνώθηκαν τόσο που έμειναν ελάχιστα. Γι' αυτό καλύτερα να βάλετε δύο από το καθένα.
Ρίχνουμε πάνω στα υλικά λάδι, αλάτι, πιπέρι, και το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή αντ' αυτού μπορείτε να βάλετε πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Βάζουμε το κάθε μπουτάκι ξεχωριστά σε μία λαδόκολλα μαζί με λίγα λαχανικά.
Το κάνουμε πακετάκι ή πουγκί που θα το δέσουμε με σπάγκο.
Βάζουμε όλα τα πακέτα στο ταψί για να μην κινδυνεύουν να χυθούν τα λάδια με το ψήσιμο. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.
Σε ένα ταψί βάζουμε τα ζυμαρικά κι από πάνω ψιλοκόβουμε λίγο κρεμμύδι ξερό. Ρίχνουμε νερό ίσα με το ύψος τους ή το πολύ πολύ μόλις που να τα σκεπάζει γιατί στο ταψί δεν εξατμίζεται πολύ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30'. Τα ανακατεύουμε πού και πού γιατί τα επιφανειακά θα αρχίσουν να καίγονται.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά και τα ζυμαρικά με τριμμένο τυρί.
Μικρές λεπτομέρειες:
Μη βάλετε περισσότερο νερό με σκοπό να μην καούν τα επιφανειακά γιατί τα ζυμαρικά θα λασπώσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο όταν θα έχουν πιει το νερό τους και θα έχουν ταυτόχρονα ψηθεί.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)