Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Φτιάχνω μια απλή κόκκινη σάλτσα για τα μακαρόνια με συνταγή που έμαθα από την πεθερά μου, η οποία είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Στην πραγματικότητα η σάλτσα αυτή δεν είναι ούτε περίπλοκη ούτε ασυνήθιστη, αλλά έχει ένα δυο βήματα που αν δε γίνουν έτσι δε βγαίνει η ίδια γεύση. Το σημαντικότερο στη συνταγή είναι η ντομάτα να είναι όσο πιο αγνή γίνεται και να έχει την πραγματική μυρωδιά της ντομάτας που γνωρίζουμε όλοι. Δηλαδή, όπως ακριβώς μυρίζουν οι ντομάτες από τον κήπο του χωριού.




Υλικά: 


4 - 5 ντομάτες πολύ ώριμες 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

περίπου 1/2 φλ. σάλτσα πασσάτα 

ή 1 κ.σ. πελτέ 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγη ζάχαρη

λάδι  


Εκτέλεση:


 Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα ή στο βραστήρα και βάζουμε τις ντομάτες για μερικά δευτερόλεπτα μέσα, τις γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά.

 Χύνουμε το νερό. Τώρα τις ξεφλουδίζουμε όλες πανεύκολα.

Τις κόβουμε σε μέγεθος κομματιού για σαλάτα. 

Τις βάζουμε στο κατσαρολάκι αρχικά χωρίς νερό με σκεπασμένο καπάκι. Αν οι ντομάτες είναι πολύ ώριμες θα βγάλουν το δικό τους νερό και υπάρχει περίπτωση να βράσουν χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε καθόλου. Αλλιώς ρίξτε λίγο μόνο νερό.


Ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να βράσουν μαζί για περίπου 1 ώρα. 

 Όταν θα κοντεύει να γίνει τα κομμάτια θα έχουν ήδη λιώσει και θα μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Τότε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, λίγη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο. 

Μόλις καταλάβουμε ότι η σάλτσα είναι έτοιμη προσθέτουμε λίγο χυμό πασσάτα για να κοκκινίσει περισσότερο,  

 και μαζί βάζουμε και αρκετό λάδι.

Το αφήνουμε 3' και το κατεβάζουμε από το μάτι. Διαφορετικά, μπορείτε να σβήσετε το μάτι μόλις βάλετε το λάδι και να αφήσετε την κατσαρόλα πάνω. 

Το αποτέλεσμα θα είναι μια πυκνοδεμένη κόκκινη σάλτσα.
















Μικρές λεπτομέρειες: 


Τις ντομάτες μην τις τρίψετε στο τρίφτη ή στο μούλτι γιατί πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. 


Το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη πρέπει να τα βάλουμε το τελευταίο 20λεπτο κι όχι πιο πριν γιατί πάλι αλλοιώνουν τη γεύση. 


Αν θέλετε περισσότερη νοστιμιά ή μια παραλλαγή μόλις είναι η ώρα να σβήσετε το μάτι χτυπήστε με το σύρμα ένα αυγό και ρίξτε το μέσα ανακατεύοντας τη σάλτσα. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν έχω δοκιμάσει να συνοδεύσω τα ζυμαρικά μου με τη σάλτσα που έχει αυγό. Την έχω φάει συνοδευτικά με τηγανητές πατάτες και αυγά και ήταν πραγματικά πεντανόστιμη. 

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Τηγανητό κοτόπουλο με κίτρινο ρύζι και σάλτσα αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα απλό τηγανητό κοτόπουλο μπορεί με λίγα απλά υλικά να μετατραπεί σε ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας (σχεδόν).




Υλικά: 


2 στήθη (φιλέτα) κοτόπουλου 

1 ποτήρι κίτρινο ρύζι parboiled 

2 1/2 ποτήρια νερό 

λάδι για το τηγάνισμα και για το ρύζι 

1 πατάτα 

1 μεγάλο καρότο 

1 κρεμμύδι 

2 σκ. σκόρδο 

2 κομματάκια τζίντζερ 

αλάτι, πιπέρι 


Για τη σάλτσα αβοκάντο: 


1 αβοκάντο 

1 κρεμμύδι 

1 - 2 σκ. σκόρδο 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι άνηθο 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 


Για τη μαρινάδα: 


2 κ.σ. μουστάρδα 

το χυμό 1 λεμονιού 

το χυμό 1 πορτοκαλιού  

1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο 

αλάτι


Εκτέλεση: 


Ανοίγουμε τα στήθη στα δύο κόβοντάς τα με κοφτερό μαχαίρι και αν γίνεται τα χτυπάμε με το ειδικό σφυράκι ή με τη λάμα ενός βαρύ μπαλτά. (Δεν έχω φωτογραφία για τη συγκεκριμένη διεργασία γιατί όλα αυτά τα έφτιαξε ο σύζυγος χωρίς τη δική μου βοήθεια και έβγαλε τις φωτογραφίες που πίστευε ότι ήταν απαραίτητες).

Φτιάχνουμε τα υλικά της μαρινάδας και τα βάζουμε στο κοτόπουλο. Το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες στο ψυγείο σκεπασμένο πριν το τηγανίσουμε. 




 Έχουμε ήδη κόψει σε μικρά κομμάτια τα λαχανικά. Μπορείτε να τα βράσετε σε αυτό το μέγεθος ή

να τα κόψετε λίγο στο μπλέντερ. 

 Τα βράζουμε σε 2 1/2 ποτήρια  νερό για 15'-20'. Προσθέτουμε και αλάτι.

 Σουρώνουμε το ζουμί, το οποίο θα βάλουμε στο ρύζι και τα λαχανικά δεν τα χρησιμοποιούμε στο φαγητό.

Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. 

Ρίχνουμε το ζουμί των λαχανικών αντί για σκέτο νερό. 

 Ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 20' ή μέχρι να πιει όλο το νερό. 

Κόβουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο. 

Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι και το γιαούρτι. 

 Στο λάδι τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κοτόπουλο το οποίο το στραγγίζουμε από τη μαρινάδα. Θα του βάλουμε αλάτι μόλις πάρει αρκετό χρώμα πριν το βγάλουμε από το τηγάνι.

 Το ρύζι όταν πιει το νερό του πρέπει να είναι έτσι.

 Εδώ είναι η σάλτσα αβοκάντο

 Στο σερβίρισμα οι επιλογές είναι να βάλετε τη σάλτσα πάνω στο κρέας και στο ρύζι χωρίς καθόλου τριμμένο τυρί 

ή να τη σερβίρεται δίπλα από το κοτόπουλο και στο ρύζι να βάλετε τυρί.














Μικρές λεπτομέρειες:


Να επισημάνω για το κοτόπουλο ότι αν βάλετε το μάτι της κουζίνας στην κανονική για τηγάνισμα θερμοκρασία (στο 2) θα καεί ο χυμός του πορτοκαλιού και θα μαυρίσει το λάδι. Βάλτε το στο 1,5 να σιγοτηγανιστεί. 


Όταν θα κόψετε τα υλικά της σάλτσας αβοκάντο στο μπλέντερ μη βάλετε το γιαούρτι για να κοπούν ευκολότερα γιατί μετά θα νερουλιάσει η σάλτσα. 



Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ομελέτα με παξιμάδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Κάποια μέρα ο άντρας μου δοκίμασε τυχαία στην ομελέτα του να βάλει παξιμάδια. Βγήκε πολύ νόστιμη και φυσικά τα παξιμάδια μαλάκωσαν και τρώγονταν χωρίς να σπάνε τα δόντια. Αν λοιπόν, έχετε αρκετά παξιμάδια και δεν ξέρετε πώς να τα καταναλώσετε δοκιμάστε αυτή τη συνταγή.




Υλικά: 


4 αυγά 

1 μεγάλο κομμάτι τυρί γκούντα σε κυβάκια

1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα σε κυβάκια

2 - 3 κρητικά παξιμάδια (όχι ντάκο) 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνι 


Εκτέλεση:


Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε τα κομματάκια των δύο τυριών.

Προσθέτουμε μέσα τα παξιμάδια και τα αναμιγνύουμε.

Έχουμε ήδη βάλει το λάδι (μικρή ποσότητα) στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε την ομελέτα μέσα.

Μόλις γίνει από τη μία πλευρά τη βγάζουμε σε ένα πιάτο και την ξαναρίχνουμε στο τηγάνι από την άλλη πλευρά.

Τα παξιμάδια μαλακώνουν επειδή βρέχονται από το αυγό, το λάδι και τη θερμοκρασία του τηγανιού.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ντοματοκεφτέδες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Καλοκαιρινό ορεκτικό με τις κατακόκκινες μυρωδάτες ντομάτες. Γίνεται πολύ ωραίος μεζές για μπύρα, ούζο ή κρασί.





Υλικά: 


3 - 4 ντομάτες 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

150 γρ. φέτα σε τρίμματα

αλεύρι όσο πάρει 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:


Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τις βουτήξουμε για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. 

Τις κόβουμε σε φέτες και μετά σε μικρά κομματάκια (σκακιέρα). 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο (αν δεν έχετε φρέσκο θα βάλετε ξερό) 

Τη φέτα σε μεγάλα τρίμματα, αλάτι, πιπέρι, 

 Ανακατεύουμε τα υλικά.

 Ρίχνουμε τώρα 2 - 3 κ.σ. αλεύρι κι ανακατεύουμε, μόλις ενσωματωθεί ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος και ξαναρίχνουμε.

 Το μείγμα δεν πρέπει να είναι νερουλό, αλλά δεν πλάθεται κιόλας. Δηλαδή θα πρέπει να είναι περίπου σαν λάσπη.

 Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα και τις τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι, όπως όλους τους κεφτέδες.

 Μόλις πάρουν ένα σκούρο χρυσό χρώμα κι από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε.


Τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα λάδια και σερβίρουμε μαζί με μια παγωμένη μπύρα.



Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ψωμί με λιαστές ντομάτες και φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτό το ψωμάκι μπορεί να σερβιριστεί όλες τις εποχές. Το καλοκαίρι είναι επίκαιρο λόγω της ντομάτας (ας είναι και λιαστή), ενώ το χειμώνα θα ήταν πολύ ωραία ιδέα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ειδικά αν το ψήσετε σε φόρμα του κέικ με το σχήμα που σας αρέσει.







Υλικά: 


4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρής 

2 κ.γ. ζάχαρη 

1 κ.γ αλάτι 

3 κ.σ. λάδι 

1 φλ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα 

200 γρ. φέτα 

λίγη ρίγανη 


Εκτέλεση:


Έχουμε ήδη φτιάξει το ζυμάρι του ψωμιού με την ίδια συνταγή του "ψωμιού με μαγιά"  και είναι στο στάδιο ακριβώς μετά το ζύμωμα.

 Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τη τριμματίζουμε τη φέτα. Τα ρίχνουμε στη ζύμη.

Προσθέτουμε και τη ρίγανη. 

 Ζυμώνουμε αρκετά έτσι ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.

Βάζουμε τη λεκάνη σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει αρκετά το ζυμάρι. Μπορείτε να τη βάλετε ή στους 40 βαθμούς στο φούρνο ή στη βεράντα στον ήλιο σκεπασμένη με πετσέτα που θα στερεώσετε να μην την πάρει ο αέρας (μόνο στη ζέστη του καλοκαιρού).

Λαδώνουμε λίγο ένα ταψί και πλάθουμε τη ζύμη σε φραντζόλες. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45' - 50' ή μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω. 

 Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...