Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Τηγανητό κοτόπουλο με κίτρινο ρύζι και σάλτσα αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα απλό τηγανητό κοτόπουλο μπορεί με λίγα απλά υλικά να μετατραπεί σε ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας (σχεδόν).




Υλικά: 


2 στήθη (φιλέτα) κοτόπουλου 

1 ποτήρι κίτρινο ρύζι parboiled 

2 1/2 ποτήρια νερό 

λάδι για το τηγάνισμα και για το ρύζι 

1 πατάτα 

1 μεγάλο καρότο 

1 κρεμμύδι 

2 σκ. σκόρδο 

2 κομματάκια τζίντζερ 

αλάτι, πιπέρι 


Για τη σάλτσα αβοκάντο: 


1 αβοκάντο 

1 κρεμμύδι 

1 - 2 σκ. σκόρδο 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι άνηθο 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 


Για τη μαρινάδα: 


2 κ.σ. μουστάρδα 

το χυμό 1 λεμονιού 

το χυμό 1 πορτοκαλιού  

1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο 

αλάτι


Εκτέλεση: 


Ανοίγουμε τα στήθη στα δύο κόβοντάς τα με κοφτερό μαχαίρι και αν γίνεται τα χτυπάμε με το ειδικό σφυράκι ή με τη λάμα ενός βαρύ μπαλτά. (Δεν έχω φωτογραφία για τη συγκεκριμένη διεργασία γιατί όλα αυτά τα έφτιαξε ο σύζυγος χωρίς τη δική μου βοήθεια και έβγαλε τις φωτογραφίες που πίστευε ότι ήταν απαραίτητες).

Φτιάχνουμε τα υλικά της μαρινάδας και τα βάζουμε στο κοτόπουλο. Το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες στο ψυγείο σκεπασμένο πριν το τηγανίσουμε. 




 Έχουμε ήδη κόψει σε μικρά κομμάτια τα λαχανικά. Μπορείτε να τα βράσετε σε αυτό το μέγεθος ή

να τα κόψετε λίγο στο μπλέντερ. 

 Τα βράζουμε σε 2 1/2 ποτήρια  νερό για 15'-20'. Προσθέτουμε και αλάτι.

 Σουρώνουμε το ζουμί, το οποίο θα βάλουμε στο ρύζι και τα λαχανικά δεν τα χρησιμοποιούμε στο φαγητό.

Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. 

Ρίχνουμε το ζουμί των λαχανικών αντί για σκέτο νερό. 

 Ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 20' ή μέχρι να πιει όλο το νερό. 

Κόβουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο. 

Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι και το γιαούρτι. 

 Στο λάδι τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κοτόπουλο το οποίο το στραγγίζουμε από τη μαρινάδα. Θα του βάλουμε αλάτι μόλις πάρει αρκετό χρώμα πριν το βγάλουμε από το τηγάνι.

 Το ρύζι όταν πιει το νερό του πρέπει να είναι έτσι.

 Εδώ είναι η σάλτσα αβοκάντο

 Στο σερβίρισμα οι επιλογές είναι να βάλετε τη σάλτσα πάνω στο κρέας και στο ρύζι χωρίς καθόλου τριμμένο τυρί 

ή να τη σερβίρεται δίπλα από το κοτόπουλο και στο ρύζι να βάλετε τυρί.














Μικρές λεπτομέρειες:


Να επισημάνω για το κοτόπουλο ότι αν βάλετε το μάτι της κουζίνας στην κανονική για τηγάνισμα θερμοκρασία (στο 2) θα καεί ο χυμός του πορτοκαλιού και θα μαυρίσει το λάδι. Βάλτε το στο 1,5 να σιγοτηγανιστεί. 


Όταν θα κόψετε τα υλικά της σάλτσας αβοκάντο στο μπλέντερ μη βάλετε το γιαούρτι για να κοπούν ευκολότερα γιατί μετά θα νερουλιάσει η σάλτσα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...