Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
Μπάμιες στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Για να γίνουν οι μπάμιες στην κατσαρόλα νόστιμες χωρίς να βγάζουν αυτό το γνωστό σάλιο υπάρχει ένας τρόπος που ταυτόχρονα τις κάνει και πιο νόστιμες.
Υλικά:
1 κ. μπάμιες
1/2 φλ. λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Μετά το καθάρισμα και το πλύσιμο αφήνουμε για λίγο τις μπάμιες στο σουρωτήρι για να στραγγίσουν καλά και να μην έχουν νερό πάνω τους. Βάζουμε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι και τις ρίχνουμε μέσα να τηγανιστούν για 5' χωρίς να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα που θα τις μαγειρέψουμε.
Προαιρετικά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ίδιο λάδι. Αν όμως δε σας αρέσει έτσι, μπορείτε να το βάλετε κατευθείαν στην κατσαρόλα.
Το προσθέτουμε στις μπάμιες.
Βάζουμε τη σάλτσα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα και λίγη ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το ανάλογο νερό και τις μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
Σαλάτα με ντομάτες-πιπεριές και ραπανάκια
Κατά καιρούς θα σας δίνω συνδυασμούς λαχανικών σε σαλάτες. Στην πλοήγηση στο blog με τη χρήση της ετικέτας "Σαλάτες" θα βρείτε συγκεντρωμένες τις σαλάτες που μπορείτε να φτιάξετε, ειδικά όταν θα έχετε καλεσμένους και θα θέλετε κάποιες ιδέες.
Υλικά:
1 ντομάτα σε κανονικά κομμάτια
1 πιπεριά σε λωρίδες
1/3 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
3 - 4 ραπανάκια κομμένα στα τέσσερα ή στα δύο
μερικά κλωναράκια μαϊντανό
λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
λάδι, αλάτι
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014
Κρουτόν από μπαγιάτικο ψωμί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν σας έχει περισσέψει ψωμί από μια φραντζόλα που δεν τελειώσατε μην το πετάξετε. Θα φτιάξετε πολύ ωραία κρουτόν και θα αξιοποιήσετε και την τελευταία μπουκιά.
Υλικά:
μπαγιάτικο ψωμί
1 - 2 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε φέτες τη φραντζόλα που έμεινε. Μετά κόβουμε λωρίδες οριζόντια και κάθετα κάθε φέτα για να βγουν τα τετράγωνα κομμάτια.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με 1 κ.σ. λάδι. Αν έχουμε αρκετό ψωμί να φτιάξουμε τότε βάζουμε άλλη μία κουταλιά. Ανακατεύουμε να πάει παντού στα ψωμάκια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Τα σερβίρουμε σε μπολ και μπορούμε να τα βάλουμε στο πιάτο με τη σούπα ή σε σαλάτες.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε να δώσετε κι άλλη γεύση στα κρουτόν όταν τα βάλετε στο ταψί μπορείτε να τα ανακατέψετε με τριμμένο σκόρδο και ρίγανη ή άλλα μπαχαρικά όπως η πάπρικα και το μπούκοβο.
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Γίγαντες με σπανάκι στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Χόρτα και όσπρια μαζί για ένα τέλειο συνδυασμό βιταμινών και γεύσης. Σήμερα επέλεξα να το φτιάξω στην κατσαρόλα. Μπορεί κάλλιστα όμως να γίνει και στο ταψί.
Υλικά:
500 γρ. γίγαντες
1 κ. σπανάκι 1/2 -
1 φλ. σάλτσα ή 3 - 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
1/2 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τους γίγαντες σε νερό από το προηγούμενο βράδυ να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα βάζουμε στην κατσαρόλα άλλο νερό και τους νεροβράζουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Βράζουμε το σπανάκι και το σβήνουμε τα τελευταία 5' - 10' πριν γίνει, ώστε να το αποτελειώσουμε μαζί με τους γίγαντες.
Προσθέτουμε στους γίγαντες, που έχουν ξεκινήσει να μισομαλακώνουν, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα.
Τρίβουμε τις ντομάτες ή ρίχνουμε τη σάλτσα αν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, κανέλα και λίγη ζάχαρη.
Όταν οι γίγαντες χρειάζονται μόνο 5' - 10' ακόμα μαγείρεμα τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι για να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη για το σπανάκι.
Τα αφήνουμε μαζί για τα 5'- 10' και φροντίζουμε να έχει ελάχιστο νερό το φαγητό. Καλύτερα ακόμα θα ήταν να έχει μόνο τη σάλτσα του.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν τυχόν υπάρχει ακόμη αρκετό νερό στην κατσαρόλα ενώ το φαγητό έχει γίνει, τότε βγάλτε με τρυπητή κουτάλα τους γίγαντες με το σπανάκι σε μια σουπιέρα, αφήστε το ζουμί της κατσαρόλας να βράζει σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιει όσο νερό χρειαστεί και στη συνέχεια προσθέστε το φαγητό ξανά μέσα και σβήστε το μάτι.
Διαφορετικά μπορείτε να βάλετε μια κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά να απορροφήσει τα νερά αν είναι λιγότερα.
Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014
Θράψαλα γεμιστά με ρύζι κοκκινιστά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν τα θράψαλα είναι κλειστά από κάτω καλύτερα να τα εκμεταλλευόμαστε για να γίνουν γεμιστά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τα γεμίσουμε και να είναι κάθε φορά διαφορετικά.
Υλικά:
1 πακέτο θράψαλα
1/2 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό
αν θέλετε μπορείτε να αναμείξετε και 1 ματσάκι άνηθο
1/2 φλ. ρύζι
1 μικρό ποτηράκι κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Μετά το καθάρισμα ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των θράψαλων.
Τα βάζουμε να τσιγαριστούν με το λάδι.
Αργότερα προσθέτουμε το κρεμμύδι....
και το σκόρδο.
Μόλις τσιγαριστούν λίγο τα προηγούμενα ρίχνουμε και το μαϊντανό.
Μόλις πάρουν χρώμα τα πλοκάμια προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε να πάρει γεύση τσιγαρίσματος κι αυτό.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το κρασί,
τη σάλτσα κι ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα για να μισοβράσει το ρύζι καθώς και αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα και πάπρικα.
Μόλις το πιει το νερό σβήνουμε το ρύζι.
Γεμίζουμε τα θράψαλα κι αφήνουμε από πάνω ένα περιθώριο 3 εκ. περίπου, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και τα θράψαλα θα μαζέψουν με το βράσιμο και υπάρχει κίνδυνος να σκιστούν και να χυθεί το ρύζι.
Κλείνουμε το άνοιγμά τους με μια οδοντογλυφίδα κι αν τυχόν έχουν κάποιο μικρό ανοιγματάκι κι από κάτω βάζουμε κι εκεί οδοντογλυφίδα.
Βάζουμε λίγο λάδι σε φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τα βάζουμε μέσα να πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί.
Προσθέτουμε λίγη σάλτσα ακόμη στο τηγάνι κι αφήνουμε τα καλαμάρια να συνεχίσουν το μαγείρεμά τους μέχρι να μαλακώσουν καλά. Επίσης, προσθέτουμε από πάνω μόνο λίγο αλάτι.
Μικρές λεπτομέρειες:
Μπορείτε αντί για κρασί να βάλετε ούζο.
Κυριακή 3 Αυγούστου 2014
Φασολάκια φρέσκα με μανιτάρια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Προσθέτοντας ένα ή δύο απλά υλικά στο συνηθισμένο φαγητό μας μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό πιάτο ώστε να μη μας φαίνεται μονότονο.
Υλικά:
1κ. φρέσκα φασολάκια
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 καρότο σε ροδέλες
5 - 6 μανιτάρια άσπρα στρογγυλά σε φέτες
2 μέτριες πατάτες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό σε μικρά κομμάτια
3/4 φλ. σάλτσα
1/2 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
1 - 2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό να βράσει και ρίχνουμε τα φασολάκια.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο σε ροδέλες, τα μανιτάρια σε φέτες και το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε τη σάλτσα και κλείνουμε το καπάκι να συνεχίσει το φαγητό να βράζει.
Τα τελευταία 10' - 15' βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, κανέλα, πάπρικα,
και το λάδι. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πιει το περισσότερο νερό και να μείνει κυρίως με τη σάλτσα και το λάδι του.
Προαιρετικά, αν θέλετε το φαγητό λίγο πιο πηχτό προσθέστε 1 -2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά τα τελευταία 5' πριν το σβήσετε.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν σας αρέσουν τα τσιγαριστά φαγητά μπορείτε αρχικά, πριν το βράσιμο να τσιγαρίσετε τα φασολάκια με το κρεμμύδι και στη συνέχεια να προσθέσετε τη σάλτσα και το νερό.
Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
Σαλάτα με παξιμάδι και ντομάτα
Αν έτυχε να αγοράσετε παξιμάδια και μέσα στη συσκευασία υπάρχουν πολλά σπασμένα κομμάτια μπορείτε να τα αξιοποιήσετε φτιάχνοντας μια σαλάτα ή το απογευματινό κολατσιό των παιδιών.
Υλικά:
παξιμάδια σε κομμάτια
ντομάτα
κρεμμύδι
φέτα
λάδι
αλάτι (προαιρετικά)
ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σαν βάση στο πιάτο τα κομμάτια των παξιμαδιών.
Πάνω τους τρίβουμε τη ντομάτα μέχρι να καλυφθούν τα παξιμάδια. Προαιρετικά μπορείτε να ρίξετε λίγο αλάτι στη ντομάτα.
Κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια το τυρί και το κρεμμύδι σε φέτες. Προσθέτουμε λάδι και ρίγανη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)