Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν τα θράψαλα είναι κλειστά από κάτω καλύτερα να τα εκμεταλλευόμαστε για να γίνουν γεμιστά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τα γεμίσουμε και να είναι κάθε φορά διαφορετικά.
Υλικά:
1 πακέτο θράψαλα
1/2 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό
αν θέλετε μπορείτε να αναμείξετε και 1 ματσάκι άνηθο
1/2 φλ. ρύζι
1 μικρό ποτηράκι κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Μετά το καθάρισμα ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των θράψαλων.
Τα βάζουμε να τσιγαριστούν με το λάδι.
Αργότερα προσθέτουμε το κρεμμύδι....
και το σκόρδο.
Μόλις τσιγαριστούν λίγο τα προηγούμενα ρίχνουμε και το μαϊντανό.
Μόλις πάρουν χρώμα τα πλοκάμια προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε να πάρει γεύση τσιγαρίσματος κι αυτό.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το κρασί,
τη σάλτσα κι ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα για να μισοβράσει το ρύζι καθώς και αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα και πάπρικα.
Μόλις το πιει το νερό σβήνουμε το ρύζι.
Γεμίζουμε τα θράψαλα κι αφήνουμε από πάνω ένα περιθώριο 3 εκ. περίπου, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και τα θράψαλα θα μαζέψουν με το βράσιμο και υπάρχει κίνδυνος να σκιστούν και να χυθεί το ρύζι.
Κλείνουμε το άνοιγμά τους με μια οδοντογλυφίδα κι αν τυχόν έχουν κάποιο μικρό ανοιγματάκι κι από κάτω βάζουμε κι εκεί οδοντογλυφίδα.
Βάζουμε λίγο λάδι σε φαρδύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τα βάζουμε μέσα να πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί.
Προσθέτουμε λίγη σάλτσα ακόμη στο τηγάνι κι αφήνουμε τα καλαμάρια να συνεχίσουν το μαγείρεμά τους μέχρι να μαλακώσουν καλά. Επίσης, προσθέτουμε από πάνω μόνο λίγο αλάτι.
Μικρές λεπτομέρειες:
Μπορείτε αντί για κρασί να βάλετε ούζο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου