Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Χριστόψωμο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Φέτος το δικό μας Χριστόψωμο μ' αυτή την υπέροχη διακόσμηση το έφτιαξαν οι κόρες μου με τα χεράκια τους και τη φαντασία τους. Κι εγώ βλέποντάς το καμαρώνω.

Η ελληνική παράδοση θέλει τη μέρα των Χριστουγέννων να κόβουμε στο οικογενειακό μας τραπέζι το Χριστόψωμο. Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί, που έχει διαφορετική πιο πλούσια γεύση από το συνηθισμένο. Εξωτερικά το στόλισμά του γίνεται πολύπλοκο και περίτεχνο, φτιαγμένο από ζύμη και στολίδια όπως καρύδια, σουσάμι, σποράκια κλπ. Οι νοικοκυρές στα περισσότερα ελληνικά σπίτια και ειδικά τα παλιότερα χρόνια ασχολούνταν με περίσσια καλλιτεχνία στη διακόσμηση του Χριστόψωμου, τόσο που ο καθένας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έφτιαχναν έργα τέχνης. 




Υλικά: 


4 φλ. αλεύρι 

1/2 κύβο μαγιά νωπή ή 3 κ.γ. ξηρή 

1 1/2 φλ νερό 

2 κ.γ. ζάχαρη 

1 αυγό 

1 κ.σ. βούτυρο 

1 κ.γ. μαχλέπι 

1 κ.γ. γλυκάνισο 


Για το στόλισμα 

καρύδια με το κέλυφος ή μόνο ψίχα μοσχοκάρφια (γαρύγαλα) 


Εκτέλεση: 


Αρχικά κάνουμε τα βήματα του ψωμιού με μαγιά σύμφωνα με την παλιότερη συνταγή που έχω αναρτήσει, χωρίς να προσθέσουμε το λάδι, επειδή στο Χριστόψωμο θα βάλουμε βούτυρο. Θα την ακολουθήσουμε μέχρι το σημείο που βάζουμε τα υλικά στη λεκάνη έτοιμα για ζύμωμα.


Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ βράζουμε το γλυκάνισο και το μαχλέπι. Μετά θα τα σουρώσουμε και θα κρατήσουμε μόνο το νερό.



Ρίχνουμε το νερό από τα σουρωμένα μυρωδικά αφού το αφήσουμε πρώτα να κρυώσει λίγο κι ανακατεύουμε. 

Λιώνουμε το βούτυρο. 

Χτυπάμε το αυγό, το ρίχνουμε στη ζύμη και την ανακατεύουμε. 

 Ρίχνουμε και το βούτυρο να πάει παντού.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε για περίπου 10' - 15'. 

 Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα (εγώ τη σταυρώνω, πιθανόν να φαίνεται στη φωτο το ίχνος) και τη βάζουμε σε χλιαρό μέρος (π.χ. στο φούρνο στους 40 βαθμούς ή πάνω στο καλοριφέρ σκεπασμένη με πετσέτα) να φουσκώσει για 1 ώρα.

Κατόπιν, κρατάμε το 1/5 περίπου της ζύμης και μ' αυτή κάνουμε σχέδια, σύμφωνα με τη φαντασία μας, που τα τοποθετούμε πάνω στο ψωμί. Αν δούμε ότι κάποια κομμάτια της ζύμης μας ξεκολλάνε μπορούμε ελαφρά να τα βρέξουμε με τα χέρια μας με ελάχιστο νερό και να τα κολλήσουμε καλλίτερα. 

Εδώ απλά έβαλα και δεύτερη φωτογραφία γιατί είχα δίλημμα ποια να διαλέξω. 

Ψήνουμε το Χριστόψωμο στους 180 βαθμούς για περίπου 40' - 45', ανάλογα με τον κάθε φούρνο.












Μικρές λεπτομέρειες: 


Στη διακόσμηση μπορείτε εκτός από την ίδια τη ζύμη που θα κόψετε σε σχήματα να βάλετε γαρύφαλα στα σημεία που επιλέξετε, καρύδια με κέλυφος ή καθαρισμένα, σουσάμι, μαυροκούκι, αμύγδαλα, κουκουνάρι, να κάνετε ψαλιδιές σε διάφορα σημεία του ζυμαριού κ.λ.π. 


Συνήθως τα σχέδια ποικίλουν σύμφωνα με τη φαντασία της κάθε γυναίκας. Πάντα όμως κάνουμε ένα μεγάλο Σταυρό στη μέση και κατόπιν, μπορούμε να φτιάξουμε λουλούδια, φύλλα, οι πιο επιτηδευμένοι μπορούν να φτιάξουν το σχήμα της Παναγίας με το Χριστό μωράκι, καμήλες ή μικρά αρνάκια, αστεράκια με μικρά κουπάτ, έλατο, κάποιο περίγραμμα με κορδόνι από ζυμάρι που θα μπορούσε να είναι στριφτό ή ψαλιδισμένο ή φτιαγμένο από μικρά μπαλάκια ζύμης. 

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Σαλάτα κόκκινο λάχανο - μαρούλι με αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν στο ψυγείο έχετε διάφορα σαλατικά το καλύτερο θα ήταν να τα αναμείξετε για να πάρετε συνδυασμό γεύσεων, βιταμινών και χρωμάτων.





Υλικά: 


κόκκινο λάχανο 

μαρούλι 

καρότο τριμμένο 

φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 

αβοκάντο σε χοντρά φετάκια 

λάδι 

αλάτι 

1 κ.γ. μουστάρδα 

ξύδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα μαζί με το αβοκάντο. Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε το λάδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και το αλάτι με το μιξεράκι του φραπέ και το ρίχνουμε στη σαλάτα.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Κολοκυθάκια μπριάμ στην κατσαρόλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα κολοκυθάκια μπριάμ είναι πολύ οικονομικό, γρήγορο και ταυτόχρονα χορταστικό φαγητό. Σε συνδυασμό με τυρί φέτα στο πιάτο γίνεται ακόμα νοστιμότερο.




Υλικά: 


2 - 3 κολοκυθάκια μέτρα σε μέγεθος κομμένα σε ροδέλες

πατάτες σε χοντρές ροδέλες

1 καρότο σε ροδέλες

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ποτηράκι άσπρο κρασί (όχι γεμάτο) 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

προαιρετικά λίγη πάπρικα 


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι. 

 Ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια.

 Προσθέτουμε και τα καρότα, τα φέρνουμε λίγο βόλτα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.

Βάζουμε και τις πατάτες... 

το κρασί.. 

τη σάλτσα, το μαϊντανό και νερό. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί. 

 Μετά από 20' περίπου ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και πάπρικα. Το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά καλά και να πιει το περισσότερο νερό ώστε να μείνει με τη σάλτσα και το λάδι.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ψητά κυδώνια με κρασί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κυδώνια και χειμώνας πάνε μαζί. Γίνονται ένα νόστιμο, αρωματικό και υγιεινό γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε οικογενειακά ή στα φιλικά τραπέζια που κάνετε.  




Υλικά: 


3 κυδώνια 

1/2 λίτρο ημίγλυκο κόκκινο κρασί 

1 ξύλο κανέλας ή 1 κ.γ. κανέλα σκόνη 

1/2 κ.γ. γαρύφαλα 

1/2 μικρό ποτηράκι κονιάκ 

1 φλ μαύρη ζάχαρη 

(προαιρετικά 1 κρέμα γάλακτος για τη σαντιγύ μαζί με μια πρέζα κανέλα) 


Εκτέλεση: 


Ζεσταίνουμε το κρασί μαζί με την κανέλα.... 

 τα γαρύφαλα...

και το κονιάκ και μόλις ζεσταθεί καλά (χωρίς να αρχίσει να βράζει) το βγάζουμε από το μάτι. 

Μετά το καθάρισμα κόβουμε τα κυδώνια στη μέση,  αφαιρούμε τα κουκούτσια και το σκληρό κέντρο τους. Τα περιχύνουμε με το κρασί όλα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη να πάει παντού και τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς να ψηθούν για 40' σκεπασμένα με λαδόκολλα. 

 Ενδιάμεσα στο ψήσιμο βγάζουμε το ταψί για να τα ραντίσουμε με το ζουμί που βγάζουν.

Μόλις περάσουν τα 40' αν επιθυμείτε να πήξει η σάλτσα τους σβήστε το φούρνο κι αφήστε τα μέσα για 30' περίπου χωρίς τη λαδόκολλα. 

Σερβίρουμε στο πιάτο μαζί με τη σάλτσα από πάνω ή..... 

Τα καλύπτουμε με σαντιγύ κι από πάνω σάλτσα. Τη σαντιγύ τη φτιάχνουμε χτυπώντας κρέμα γάλακτος μαζί με λίγη κανέλα για γεύση.













Μικρές λεπτομέρειες: 


Επίσης, πολύ ωραία ταιριάζει με παγωτό από πάνω αντί για τη σαντιγύ.


 







Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Δίπλες ρολά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στην Καλαμάτα και γενικότερα σε πολλά μέρη της Πελοπονήσου οι δίπλες δεν είναι μόνο Χριστουγεννιάτικες αλλά τις προσφέρουν και σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε γάμους, αρραβώνες, σε βαπτίσεις κλπ. Εγώ τις έφτιαξα για τις μέρες των Χριστουγέννων και σας τις προτείνω.

 

 

Υλικά: 

 

Για τη ζύμη:

5 αυγά 

500 γρ. αλεύρι 

χυμό 1/2 λεμονιού 

1 σφηνάκι ούζο 

1/2 κ.γ. ζάχαρη 

1 πρέζα αλάτι 

 

Για το τηγάνισμα 

1 λ. λάδι (κατά προτίμηση σπορέλαιο)

 

Για το σιρόπι:

2 φλ. ζάχαρη

2 φλ. νερό

1 φλ. μέλι 

1 ξύλο κανέλας 

3 γαρύφαλλα 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 

1 μεγάλο κομμάτι φλούδας λεμονιού

 

Για το πασπάλισμα 

200 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα 

κανέλα

 

Εκτέλεση: 

 

Χτυπάμε τα αυγά και τους ρίχνουμε το ούζο...

 

 

 

 

 το λεμόνι...





το αλάτι...





και τη ζάχαρη. Τα αναμειγνύουμε καλά.





Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τα αυγά.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.





Φτιάχνουμε μια ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα.

Κόβουμε την αρχική μπάλα του ζυμαριού σε μικρότερα τμήματα για να μπορούμε να ανοίξουμε το κάθε φύλλο ευκολότερα.




 Αλευρώνουμε το τραπέζι και πατάμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης πάνω του. Του ρίχνουμε αλεύρι στην επιφάνεια κι αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη.

Κάθε φορά που το μεγαλώνουμε το γυρνάμε το πάνω κάτω ρίχνουμε αλεύρι
και στο τραπέζι και στην επιφάνεια του φύλλου και συνεχίζουμε με τον πλάστη.




 Το φύλλο το ανοίγουμε αρκετά λεπτό. Όπως αυτό που φαίνεται λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά μου.

Για μπορείτε να ακουμπήσετε κάπου τα φύλλα αλευρώστε ένα δίσκο.





 Αν δε χωράει ολόκληρο το φύλλο όπως αυτό εδώ, τότε κόψτε το στη μέση.

Βάλτε πάνω του μια λαδόκολλα κι από πάνω το δεύτερο κομμάτι του φύλλου. Σκεπάστε με τη λαδόκολλα διπλώνοντάς τη το δεύτερο φύλλο κι από πάνω βάλτε το επόμενο και πάει λέγοντας. Τις λαδόκολλες μετά μην τις πετάξετε. Με ένα σκούπισμα από το αλεύρι που έχουν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. 

 

 

Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε χαρτί κουζίνας.



 Γεμίζουμε με ένα λίτρο λάδι μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά. Μόλις ρίξουμε την πρώτη δίπλα μέσα το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.

Αν θέλουμε τις δίπλες να βγουν αρκετά μεγάλες τότε κόβουμε μεγάλα κομμάτια.




Διαφορετικά τις κόβουμε σε λωρίδες.

Βάζουμε το πρώτο κομμάτι που κόψαμε στο λάδι και περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να αρχίσει να φουσκώνει και να κάνει φουσκαλίτσες σα μικρά εξογκώματα. Μόλις καταλάβουμε ότι έγινε αυτό από την κάτω πλευρά γυρνάμε αμέσως τη δίπλα και από την άλλη πλευρά.


Την αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτά να ψηθεί κι από τη δεύτερη πλευρά και με γρήγορες κινήσεις πιάνουμε τη μία άκρη της ή με μια τσιμπίδα ή με δύο πιρούνια και τη γυρίζουμε για να σχηματιστεί το ρολό.

Πρέπει να γίνει αυτό χαλαρά κι όχι πολύ σφιχτοτυλιγμένα.

 

 

 

 

 Μόλις τις τυλίξετε αν χρειαστεί τις συγκρατείτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο λάδι για να σταθεροποιηθεί το σχήμα τους και να σκληρύνει. Τις βγάζετε άσπρες πριν πάρουν το χρώμα του τηγανισμένου.


                                                                       

  Γυρίστε τις για λίγο όρθιες πάνω από το τηγάνι για να στραγγίσουν.

 


 

 

Τις αφήνουμε όρθιες πάνω στο χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν όλα τα λάδια τους.



  

 

 

 

 

 

Βράζουμε το σιρόπι για 5' ξαφρίζοντάς το και αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά πάρα πολύ ώστε να μη βράζει αλλά να μην κρυώνει κιόλας. Βουτάμε τις δίπλες λίγες λίγες μέσα και τις γυρίζουμε κι από την άλλη ώστε να ρουφήξουν το σιρόπι παντού.

 

 

Σε κάθε στρώση που ετοιμάζουμε έχουμε δίπλα σε ένα μπολ ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα και τις πασπαλίζουμε.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...