Τρίτη 18 Αυγούστου 2015
Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015
Κοτόπουλο στο φούρνο με τραχανά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πόσες γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τον τραχανά κι εξακολουθούν να μεγαλώνουν με αυτόν!! Το Κυριακάτικο κοκκινιστό κοτόπουλο θα χορέψει σε ρυθμό παραδοσιακό και θα μπει στο φούρνο με τραχανά.
Υλικά:
1 κοτόπουλο
1 1/2 φλ. τραχανά
λάδι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι για λίγο.
Βάζουμε και το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες να τσιγαριστεί.
Μόλις αλλάξει χρώμα το σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε αρκετό νερό για να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Αρωματίζουμε με κανέλα και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για μία ώρα να σιγοβράσει.
Όταν γίνει το κρέας βάζουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά.
Τον αφήνουμε για 10' να ρουφήξει ζουμί.
Μετά βάζουμε μέσα τις μερίδες του κοτόπουλου και προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Ανακατεύουμε λίγο τον τραχανά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' - 30' μέχρι ο τραχανάς να πιει το ζουμί και να ροδίσει το κοτόπουλο.
Κυριακή 16 Αυγούστου 2015
Σαλάτα ρόκα πορτοκάλι - μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Θα κάνουμε τα χορταρικά σε μια σαλάτα ακόμα πιο γευστικά και θελκτικά με λίγα απλά και οικονομικά υλικά για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας.
Υλικά:
ρόκα
λίγο άνηθο
φρέσκο κρεμμυδάκι
φέτες πορτοκαλιού
φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες
λιαστή ντομάτα σε κομματάκια
ελάχιστο αλάτι
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, επειδή έχει η λιαστή ντομάτα, κόβουμε σε φετούλες τη μοτσαρέλα και το πορτοκάλι στο οποίο έχουμε αφαιρέσει τις άσπρες ίνες, βάζουμε σε μικρά κομματάκια τη λιαστή ντομάτα και περιχύνουμε με λάδι και ξύδι μπαλσάμικο.
Σάββατο 15 Αυγούστου 2015
Συκώτι μοσχαρίσιο στο γκριλ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γρήγορο, εύκολο και νόστιμο μεζεδάκι για το κρασί σας και την παρέα σας.
Υλικά:
περίπου 500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο
2 κ.γ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη
λάδι
ρίγανη
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το συκώτι σε φέτες και το βάζουμε στο ταψί. Του ρίχνουμε λάδι.
Πασπαλίζουμε στην κάθε φέτα λίγη σκόνη ζωμού. Αλάτι δε βάζουμε γιατί περιέχεται μέσα στη σκόνη του ζωμού.
Προθερμαίνουμε το γκριλ και τα ψήνουμε για περίπου 20' αν τα θέλετε κανονικά ψημένα. Αυτό είναι λίγο υποκειμενικό επειδή κάποιος μπορεί να τα προτιμά ελάχιστα ή μέτρια ψημένα ώστε να υπάρχει έστω λίγο αίμα. Σ' αυτή την περίπτωση προσαρμόστε το ψήσιμο στη διάθεση και τη γεύση σας.
Μόλις τα βγάλουμε στο πιάτο τα πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Τέλος, βάζουμε αρκετό φρέσκο χυμό λεμονιού.
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Μπισκότα φουντουκιού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα παιδιά λατρεύουν τα μπισκότα, αλλά γιατί μόνο τα παιδιά κι εμείς οι μεγάλοι τα λατρεύουμε.
Υλικά:
3 φλ. αλεύρι
1 φλ. καλαμποκέλαιο
1/4 φλ. μαργαρίνη
1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. σόδα
χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1/2 φλ. ζάχαρη
150 γρ. φουντούκια αλεσμένα και περίπου 40 ακόμη ολόκληρα για την επιφάνεια
50 γρ. κουβερτούρα
2 βανίλιες
Εκτέλεση:
Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αν θέλετε να μην πετάγονται πιτσιλιές βάλτε να χτυπηθούν πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίξτε το λάδι.
Μόλις γίνουν σαν κρέμα βάζουμε το αλεύρι και τη σόδα.
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ.
Βάζουμε και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε λίγο το μείγμα με το κουτάλι γιατί με το μίξερ θα σηκωθεί σύννεφο το αλεύρι.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε λίγο με το μίξερ.
Ξύνουμε με το μαχαίρι τη σοκολάτα κι αν τυχόν κοπούν κάπως χοντρά ορισμένα κομματάκια δεν πειράζει αφήστε τα. Τρίβουμε στο μούλτι τα φουντούκια να γίνουν σκόνη και τα βάζουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με το κουτάλι.
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε αραιά το ένα από το άλλο σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Με το ψήσιμο θα γίνουν πιο πλακέ.
Πάνω σε κάθε μπαλάκι μπήγουμε ελαφρά ένα φουντούκι.
Εμένα μου βγήκαν 40 κομμάτια. Θα υπολογίσετε ανάλογα τα παραπάνω φουντούκια που θα έχετε.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15' στη μεσαία θέση.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν.
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
Λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια νόστιμη συνταγή για τα απλά λαχανάκια Βρυξελλών για να γίνουν φαγητό gourmet.
Υλικά:
500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
100 γρ. λωρίδες μπέικον
λίγο λάδι για το τηγάνισμα του μπέικον
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γρ. γκούντα τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ:
1 1/2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
2 ποτήρια γάλα
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό για 10' να μαλακώσουν.
Τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψί.
Τηγανίζουμε τις λωρίδες μπέικον κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Μόλις τις βγάλουμε από το τηγάνι τις ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι μόλις ζεσταθεί το βούτυρο κι ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Το καβουρδίζουμε για 1' περίπου .
Όταν το αλεύρι μοιάζει ότι έχει ενσωματωθεί στο βούτυρο κι έχει ψηθεί (πριν πάρει χρώμα) του ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.
Όταν γίνει κρέμα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε τα κομματάκια του μπέικον στα λαχανάκια κι από πάνω τα καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50' - 60'.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε τα τυριά και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Το βγάζουμε μόλις γίνει χρυσαφένια η επιφάνεια του φαγητού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)