Λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια νόστιμη συνταγή για τα απλά λαχανάκια Βρυξελλών για να γίνουν φαγητό gourmet.
Υλικά:
500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
100 γρ. λωρίδες μπέικον
λίγο λάδι για το τηγάνισμα του μπέικον
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γρ. γκούντα τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ:
1 1/2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
2 ποτήρια γάλα
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό για 10' να μαλακώσουν.
Τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψί.
Τηγανίζουμε τις λωρίδες μπέικον κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Μόλις τις βγάλουμε από το τηγάνι τις ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι μόλις ζεσταθεί το βούτυρο κι ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Το καβουρδίζουμε για 1' περίπου .
Όταν το αλεύρι μοιάζει ότι έχει ενσωματωθεί στο βούτυρο κι έχει ψηθεί (πριν πάρει χρώμα) του ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.
Όταν γίνει κρέμα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ.
Ρίχνουμε τα κομματάκια του μπέικον στα λαχανάκια κι από πάνω τα καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50' - 60'.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε τα τυριά και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Το βγάζουμε μόλις γίνει χρυσαφένια η επιφάνεια του φαγητού.
Μολις εβαλα το φαει στον φουρνο. Απο εμφανιση σκιζει. απο γευση νομιζω θαναι εξισου καλο. εκανα βεβαια καποια αλλαγη. τζιγαρισα λιγο τα λαχανακια στο ζωμο του μπεικον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη ότι το απογείωσες το φαγητό.!!!!! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, σου εύχομαι καλή συνέχεια στη μέρα σου.
Διαγραφή