Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015
Μαυρομάτικα φασόλια με χρωματιστές πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέλεια συνταγή για τα μαυρομάτικα. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δεν τα προτιμούν και τόσο, όμως με τις πιπεριές αλλάζει προς το καλύτερο και η γεύση και η όψη τους και γίνεται ένα πιάτο απίθανο.
Υλικά:
1 φλ. μαυρομάτικα φασόλια
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο
1/2 φλ. σάλτσα
από μισή πιπεριά κόκκινη, πράσινη και κίτρινη ή όποια χρώματα έχετε στο σπίτι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο σέλινο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές και τα τσιγαρίζουμε μαζί στο λάδι.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και το σέλινο ψιλοκομμένα κι αυτά.
Καθώς μαραίνονται οι πιπεριές βάζουμε και το καρότο κομμένο σε ροδέλες.
Βάζουμε και τα φασόλια και τα φέρνουμε μια δυο στροφές. Χωρίς να τα τσιγαρίσουμε κανονικά.
Βάζουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι.
Μαγειρεύουμε το φαγητό περίπου 1 ώρα μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να εξατμιστεί το περισσότερο νερό. Αν όμως θέλετε να μοιάζει περισσότερο με σούπα τότε ρίξτε λίγο ακόμη νερό.
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015
Σαλάτα σγουρό μαρούλι, πιπεριές και πορτοκάλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σαλάτα με ανάμεικτες βιταμίνες και χρώματα που φτιάχνουν τη διάθεση.
Υλικά:
μαρούλι σγουρό (λόλο ρόσσο)
πιπεριές πορτοκαλί και πράσινες
ραπανάκια
1 πορτοκάλι σε κομματάκια
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κομμάτια λιαστές ντομάτες
ελιές
λάδι
κρέμα ξυδιού
αλάτι (με προσοχή ή και καθόλου)
Εκτέλεση:
Κόβουμε με το χέρι σε χοντρά κομμάτια το μαρούλι, σε μικρά κομματάκια το πορτοκάλι, σε φετάκια τα ραπανάκια, σε λωρίδες τις πιπεριές και ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τη λιαστή ντομάτα, ανακατεύουμε και τις ελιές. Ρίχνουμε λάδι, κρέμα ξυδιού και προαιρετικά αλάτι επειδή υπάρχουν οι ελιές και η λιαστή ντομάτα με αρκετό αλάτι ήδη.
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015
Σπανάκι στο φούρνο με κρούστα από ντοματίνια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια συνταγή με σπανάκι που θα σας ξετρελάνει. Μπορείτε να το σερβίρετε σαν ορεκτικό στο τραπέζι σας, ειδικά όταν έχετε καλεσμένους, αλλά ακόμη και σαν κύριο φαγητό δεν υστερεί καθόλου.
Υλικά:
500 γρ. σπανάκι
1 - 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκ. σκόρδο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
4 - 5 φέτες ψωμί μαύρο ή χωριάτικο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπαγιάτικο)
1/2 φλ. τριμμένη μυζήθρα
περίπου 1 φλ. τριμμένο τυρί γκούντα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
250 γρ. ντοματίνια
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Ρίχνουμε και το σπανάκι να τσιγαριστεί κι αυτό.
Μετά βάζουμε μέσα τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί με το λάδι και με όσο νερό βγάλει από μόνο του.
Λαδώνουμε ένα ταψί μικρό.
Κόβουμε σε φέτες το ψωμί και το στρώνουμε στο ταψί. Από πάνω του ρίχνουμε λίγο λάδι σε κάθε φέτα αλλά όχι πολύ.
Πάνω στο ψωμί στρώνουμε το σπανάκι.
Το περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη μυζήθρα. Αν θέλετε μπορείτε να την αλλάξετε με κεφαλογραβιέρα.
Απλώνουμε το γκούντα παντού.
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε στην επιφάνεια ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30'.
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015
Κοτόπουλο με άσπρες λεμονάτες χυλοπίτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το φαγητό είναι εξίσου ελαφρύ και νόστιμο. Πολύ εύκολο και πολύ οικονομικό.
Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου ή οποιαδήποτε άλλη μερίδα
1 φλ. χυλοπίτες
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγο θυμάρι
χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου στο λάδι.
Μόλις το γυρίσουμε κι από την άλλη πλευρά ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και πιπέρι.
Αρωματίζουμε με λίγο θυμάρι. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα να γίνει τρυφερό το κρέας.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τις χυλοπίτες στο ίδιο ζουμί. Αν τυχόν, το νερό δεν επαρκεί για το βράσιμό τους τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη με προσοχή.
Μετά από 10' θα είναι έτοιμες αρκεί να έχουν πιει και το νερό που υπάρχει στην κατσαρόλα και να έχουν μείνει μόνο με το λάδι. Γι' αυτό το νερό θα το βάζετε από την αρχή λίγο λίγο.
Σερβίρουμε με λίγη τριμμένη μυζήθρα από πάνω.
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015
Τονοσαλάτα με παντζάρι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι σαλάτες με τόνο εμπλουτίζουν ένα γεύμα με ψαροφαγία αλλά είναι ως επί το πλείστον κι από μόνες τους ένα πλήρες γεύμα. Σήμερα θα φτιάξουμε μια χειμωνιάτικη έκδοση με παντζάρι.
Υλικά:
2 μεγάλες πατάτες
1 κονσέρβα τόνου (δεν έχει σημασία αν είναι μέσα σε νερό ή λάδι)
2 - 3 παντζάρια βρασμένα
1/4 ξερό κρεμμύδι
10 ελιές Καλαμών
αλάτι
λάδι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Μόλις βράσουν τις βγάζουμε από το νερό.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τα παντζάρια, το κρεμμύδι σε φέτες, αλατίζουμε βάζουμε και τις ελιές και ρίχνουμε λάδι και ξύδι.
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015
Σολομός με κρούστα στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το ψάρι θα κάνει το γεύμα σας ξεχωριστό. Δεν είναι μόνο η διαφορετική και υπέροχη γεύση που αποκτά από την κρούστα με τα μυρωδικά αλλά και η εξίσου εντυπωσιακή εμφάνιση που θα κάνει τη διαφορά αν το σερβίρετε στο τραπέζι με τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
2 φέτες σολομού
αλάτι, πιπέρι
μουστάρδα
Για την κρούστα
1 κ.σ. μαργαρίνη ή 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 - 3 φέτες ψωμί του τοστ
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
120 γρ. αμύγδαλα
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. λεμόνι
λίγο ξύσμα λεμονιού
αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα κόβουμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
Θα γίνουν ένα συμπαγές μείγμα σαν αυτό.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια κι από τις δύο πλευρές.
Αλείφουμε πάνω και κάτω με τη μουστάρδα.
Αλείφουμε με το μείγμα του μούλτι πάνω από τη μουστάρδα και τις δύο πλευρές του ψαριού.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45' - 50' ή μέχρι να σκουρύνει η κρούστα.
Το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή πατάτες ή με το συνοδευτικό της αρεσκείας σας.
Εγώ το σέρβιρα με ζυμαρικά με απλή άσπρη σάλτσα.
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015
Σαλάτα σπανάκι-λάχανο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το σπανάκι μπορούμε στη σαλάτα να το αναμίξουμε με πολλά και διάφορα υλικά. Σήμερα θα βάλουμε απλά υλικά που τα έχουμε πάντα στο ψυγείο.
Υλικά:
σπανάκι με όσο το δυνατόν πιο μικρά φύλλα
λάχανο
μαρούλι με κόκκινα χρώματα ή το απλό
φρέσκο κρεμμυδάκι
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά και βάζουμε λάδι αλάτι και ξύδι βαλσαμικό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)