Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Κόλλυβα 2ος τρόπος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτός ο τρόπος είναι πιο εύκολος από τον προηγούμενο που είχα δημοσιεύσει. Εκτός από το σιτάρι και τη ζάχαρη τα υπόλοιπα υλικά είναι στη δική σας επιλογή αν θα τα βάλετε όλα ή κάποια ή ακόμη και να τα τροποποιήσετε στη δική σας γεύση και γούστο αλλάζοντάς τα.












Υλικά: 


Για ένα βαθύ πιάτο:

1/2 φλ. σιτάρι ολόκληρο 

περίπου 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά 

λίγο μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο 

λίγους ξηρούς καρπούς με το μάτι (περίπου μισή χούφτα) όπως: 

αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, ινδοκάρυδο  

λίγους σπόρους ροδιού ή αποξηραμένα κράνμπερις 

μισή χούφτα σταφίδες 

3 κ.σ. σουσάμι 

1/2 φλ. ζάχαρη 

1/2 φλ. άχνη 

1 κ.γ. κανέλα 

1 πρέζα μοσχοκάρυδο 


Για το στόλισμα: 

τα παρακάτω υλικά είναι τα συνηθέστερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ή περισσότερα σε συνδυασμό σύμφωνα με το σχέδιο που φτιάξετε. 

λευκά κουφέτα 

ασημένα κουφέτα 

ρόδι 

κράνμπερις

σταφίδες 

καρύδια 

κανέλα 


Εκτέλεση:


Βράζουμε το σιτάρι σε πολύ νερό για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες. Υπάρχουν παρτίδες που βράζουν αρκετά γρήγορα και άλλες που χρειάζονται και περισσότερο. Το σωστό είναι να βράσει τόσο καλά όσο να ανοίξει η φλούδα του και να σκάσει. 

 Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε λίγο στη βρύση για να φύγει η κόλλα που έχει. Το αφήνουμε για λίγο στο σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά.

 Το βάζουμε πάνω σε βαμβακερό πανί ή χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει πλέον όλα τα νερά. 










 Σε ένα ταψί καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια) και το σουσάμι. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα βγάζουμε. Τα φουντούκια τα ξεφλουδίζουμε τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα αφήσετε όπως είναι ή πριν το ψήσιμο να τα ασπρίσετε σε βραστό νερό αφαιρώντας τη φλούδα.










Κόβουμε τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι στο μπλέντερ. Ωραίο θα ήταν να αφήσετε κάποιους ολόκληρους ή μισοσπασμένους. Δεν έχει απόλυτη σημασία ο τρόπος που θα κοπούν.






Βάζουμε το σιτάρι σε μια λεκάνη και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά ώστε να απορροφήσει την υγρασία.


 Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά: τον πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σουσάμι, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κράνμπερις και το ινδοκάρυδο. 

  

 Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε την κανέλα...

  και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμιχθούν τέλεια τα υλικά.










 Με μια μεγάλη κουτάλα κάνουμε το σχήμα του Σταυρού με το μείγμα του σιταριού στο πιάτο ή την πιατέλα που θα διαβαστούν. Στη συνέχεια γεμίζουμε κανονικά με το υπόλοιπο της λεκάνης.

Τα πατάμε λίγο με μια χαρτοπετσέτα να είναι ίσια παντού.


Από πάνω στρώνουμε μια ελαφριά στρώση από τριμμένη φρυγανιά έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν μόνωση ανάμεσα στο σιτάρι και στη ζάχαρη. Αυτά τα δύο αν έρθουν σε επαφή μετά από λίγες ώρες γίνονται μία μάζα. Γι' αυτό τα κόλλυβα που φτιάχνουμε από το βράδυ δεν κρατάνε μέχρι την επόμενη μέρα που θα τελειώσει η Θεία Λειτουργία, αλλά νερουλιάζουν. Η φρυγανιά θα το αποτρέψει αυτό. 



Τη στρώνουμε κι αυτή ίσια και απαλά με τη χαρτοπετσέτα. 

 Από πάνω βάζουμε τη ζάχαρη η οποία πλέον δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το σιτάρι. Όταν θα έρθει η ώρα να μοιράσουμε τα κόλλυβα θα προσέξουμε έτσι ώστε ή να τα ανακατέψουμε ώστε όλοι να πάρουν ισάξια ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά ή αλλιώς θα βάζουμε κάθετα το κουτάλι να παίρνουμε ομοιόμορφα ό,τι βάλαμε κι όχι μόνο στην επιφάνεια.







Από πάνω βάζουμε λίγη άχνη που την περνάμε από το σουρωτήρι να είναι αφράτη. Την πατάμε κι αυτή με μια χαρτοπετσέτα για να είναι ομοιόμορφη η επιφάνεια.











Και τώρα είναι έτοιμη η επιφάνεια για να τη στολίσουμε με τη φαντασία μας. Στο κέντρο πάντα βάζουμε με τα υλικά της επιλογής μας ένα Σταυρό. Στο περίγραμμα δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε κάποιο σχέδιο παρά μόνο αν σας αρέσει. Στην Εκκλησία όταν θα τα πάτε θα βάλετε κι ένα κερί μέσα στην πιατέλα που θα το ανάψετε ή όταν πλησιάσει η ώρα του μνημοσύνου ή τρισαγίου ή από την αρχή της Λειτουργίας στο Ψυχοσάββατο.


Εδώ πάνω στην άχνη έχω βάλε στρογγυλά και μακρόστενα ασημένια κουφετάκια σε σχήμα σταυρού με ακτίνες και το περίγραμμα έγινε με αποξηραμένα κράνμπερις.








Όταν έχετε λίγη ποσότητα σιταριού και θέλετε να το μοιράσετε άμεσα και γρήγορα ο πιο εύκολος τρόπος είναι να το βάλετε κατευθείαν σε κυπελλάκια και όλα μαζί μέσα σε ένα σκεύος όπως ένα πυρίμαχο σκεύος ή μια βαθιά πιατέλα και έτσι θα τα διαβάσει ο ιερέας.





Το περίγραμμα του Σταυρού έγινε με αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα στο φούρνο. Το γέμισμα του Σταυρού είναι με καβουρδισμένο, τριμμένο καρύδι και το κέντρο έχει κράνμπερι αλλά μπορεί να αντικατασταθεί από σταφίδα ή κουφέτο ή ολόκληρο καρύδι κλπ.





Το εσωτερικό του σταυρού είναι από τριμμένο ωμό καρύδι πατημένο και το περίγραμμα και ο κεντρικός σταυρός από σταφίδες.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Φάβα με κουκουνάρι και καραμελωμένα με πετιμέζι κρεμμύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σήμερα θα φτιάξουμε την απλή και ταπεινή φάβα πιο γκουρμέ και θα την ανεβάσουμε σε γευστικό επίπεδο με κουκουνάρι και καραμελωμένα κρεμμύδια.




Υλικά: 


1 1/2 φλ. φάβα 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 καρότο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 

1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες 

2 - 3 κ.σ. πετιμέζι 

3 κ.σ. λάδι 

κουκουνάρια 

25 γρ. κουκουνάρι 


Εκτέλεση:


 Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το καρότο τριμμένο.

Μετά προσθέτουμε και τη φάβα και τη γυρίζουμε λίγο να λαδωθεί και να τσιγαριστεί ελαφρά κι αυτή. 

 Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό για να βράσει μέχρι να λιώσει. Όταν θα ξαναχρειαστεί πάλι νερό το προσθέτουμε λίγο λίγο.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και την αφήνουμε  να συνεχίσει το βράσιμό της.

 Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις 2 - 3 κ.σ. λάδι και ρίχνουμε το μεγάλο κρεμμύδι που το έχουμε κόψει σε φέτες για να το τηγανίσουμε μέχρι να σκουρύνει. Χαμηλώνουμε το μάτι σε πολύ σιγανή φωτιά και το ανακατεύουμε συχνά για να πάρει χρώμα παντού και να μην κολλήσει. 

Μόλις το κρεμμύδι πάρει αρκετό χρώμα ρίχνουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμη και μόλις μελώσουν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα να τα βγάλουμε από το τηγάνι. 

 Καβουρδίζουμε και τα κουκουνάρια σε άδειο τηγάνι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.


Σερβίρουμε τη φάβα κι από πάνω προσθέτουμε στο κάθε πιάτο λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια και λίγα κουκουνάρια. 





Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Χοιρινό μεζεδάκι με φέτα για κρασί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μαζί με το ποτηράκι του κρασιού χρειάζεται και ένα ωραίο μεζεδάκι. Αυτό το έφτιαξε ο άντρας μου μια μερακλίδικη βραδιά έχοντας κάνει μια προεργασία λίγες μέρες νωρίτερα.




Υλικά: 


500 γρ. χοιρινή σπάλα

κρασί με έντονη γεύση κατά προτίμηση κόκκινο ή έντονης γεύσης λευκό

φλούδα 1/2 πορτοκαλιού 

πιπέρι

λίγους κόκκους πιπεριού 

λάδι για το τηγάνισμα 

100 γρ. φέτα 

λίγη ρίγανη 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά στενά κομματάκια. Το βάζουμε σε μπολ που να έχει καπάκι και ρίχνουμε μέσα τόσο κρασί όσο να το μισοσκεπάσουμε. Βάζουμε μαζί τα κομμάτια από τη φλούδα πορτοκαλιού και τους κόκκους πιπεριού. Το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 3 μέρες.

 Μετά την τρίτη μέρα αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τους κόκκους πιπεριού και στραγγίζουμε το κρέας για λίγη ώρα.

Τηγανίζουμε τα κομματάκια κρέατος στο λάδι. 

Όταν πάρει καλό χρώμα απ' όλες τις πλευρές και είναι έτοιμο να το βγάλουμε τότε σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε τη φέτα σε κομματάκια. 

Ρίχνουμε και λίγη ρίγανη την τελευταία στιγμή για να κρατήσει το άρωμά της και βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι. 

Σερβίρουμε αμέσως.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Muffins με σοκολάτα και λάδι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Θέλουμε πολύ σοκολάτα στα μάφινς αλλά τα θέλουμε και λίγο πιο υγιεινά, γι' αυτό θα βάλουμε λάδι αντί για βούτυρο και δε θα χάσουν τίποτα από τη νοστιμιά τους.



Υλικά: 


250 γρ. αλεύρι 

50 γρ. κακάο 

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

120 γρ. ζάχαρη 

80 γρ. καστανή ζάχαρη 

175 γρ. γάλα 

2 αυγά 

100 γρ. λάδι 

75 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή κουβερτούρα χοντροκομμένη 

1 βανίλια ή λίγη ζάχαρη βανίλιας 


Εκτέλεση:


 Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.

 Προσθέτουμε την καστανή και τη λευκή ζάχαρη.

 Ρίχνουμε μέσα το λάδι.

 Βάζουμε το γάλα.

Ρίχνουμε τη βανίλια. 

 Τέλος, βάζουμε και τη σοκολάτα σε σταγόνες ή αν έχουμε πλάκα κουβερτούρας την ξύνουμε σε χοντρά κομμάτια με ένα μαχαίρι.

 Ανακατεύουμε καλά το μείγμα ώστε να γίνει λείο.

 Σε μια φόρμα για μάφινς βάζουμε τα ειδικά χάρτινα φορμάκια στις υποδοχές και τα γεμίζουμε αρχικά με μία κουταλιά το καθένα και μετά επαναλαμβάνουμε σε όλα ισάξια μέχρι να τελειώσει η ζύμη και να τα γεμίσουμε ως τη μέση κι όχι πιο πάνω, επειδή θα φουσκώσουν.

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τα ψήνουμε για 20'. Σ' αυτό το χρόνο ψησίματος μόλις τα βγάλουμε και όσο είναι ζεστά το εσωτερικό τους θα είναι υγρό και ρευστό. Μόλις βγουν από το φούρνο τα περιμένουμε 10' και μετά τα σερβίρουμε.


Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Τονοσαλάτα με αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν έχουμε ψαροφαγία μια τέτοια σαλάτα είναι απόλυτα ταιριαστή, πολύ νόστιμη και εντελώς εύκολη. 




Υλικά: 


1 αβοκάντο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

αλάτι, πιπέρι 

χυμό λεμονιού 


Εκτέλεση:


 Το αβοκάντο ανοίγει πιο εύκολα όταν το κόψουμε στη μέση κατά μήκος και μετά στρίψουμε τα δύο κομμάτια του αντίθετα το ένα από το άλλο. 

 Βγάζουμε το κουκούτσι.

 Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη φλούδα. Μέσα σ' αυτή θα σερβίρουμε τη σαλάτα που θα φτιάξουμε.

 Κόβουμε σε μικρά κομματάκια την ψίχα.

 Βάζουμε το κρεμμύδι σε μικρές λεπτές φετούλες.

 Ρίχνουμε αρκετό χυμό λεμονιού σύμφωνα με την προτίμησή μας.

 Προσθέτουμε τον τόνο.

 Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Ο τρόπος σερβιρίσματος είναι στη δική σας επιλογή. Ο πρώτος είναι να γεμίσουμε την άδεια φλούδα που κρατήσαμε και ο δεύτερος είναι γεμίσουμε το κενό από το κουκούτσι που αφήνει στο μισό αβοκάντο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...