Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Νηστίσιμη σοκολατένια πίτσα



Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Επειδή κι εμείς που νηστεύουμε έχουμε τις λιγούρες μας ή κάποιες φορές θέλουμε να κεράσουμε κάποιο καλεσμένο που νηστεύει πρέπει να έχουμε και κάτι που να μην υστερεί από τα αρτύσιμα γλυκά.




Υλικά: 


Ζύμη της πίτσας 

2φλ. αλεύρι 

1/2 - 3/4 φλ. νερό χλιαρό 

1/4 κύβου (των 42γρ.) μαγιά νωπή 

1 κ.σ. ζάχαρη 

1 κ.σ. λάδι 


Για την κρέμα 

2 φλ. γάλα σόγιας σοκολατούχο

2 γεμάτες κ.σ. κορνφλάουρ 

1 βανίλια ή λίγη ζάχαρη βανίλιας

1/2 φλ. ζάχαρη 



1 χούφτα φουντούκια για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση:


Φτιάχνουμε τη ζύμη της πίτσας όπως στη συνταγή νηστίσιμη πίτσα. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.











Φτιάχνουμε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα σόγιας και το κορνφλάουρ. Με το σύρμα των αυγών το ανακατεύουμε καλά για να λιώσει όσο είναι κρύο το γάλα.










Ρίχνουμε τη βανίλια.















Προσθέτουμε και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.












Μόλις πήξει και γίνει συμπαγής τη βγάζουμε από το μάτι.












Αφού περάσει μία ώρα από το φούσκωμα της ζύμης ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο και το στρώνουμε σε λαδόκολλα στο ταψί. Γύρω γύρω κάνουμε ένα γείσο σαν της τάρτας ώστε να αποκτήσει ένα βάθος για να χωράει η κρέμα.








Με το πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία τη βάση του ζυμαριού για να μη φουσκώσει πολύ.










Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15' - 20' μέχρι να ροδίσει λίγο η βάση μας.











Γεμίζουμε τη βάση με την κρέμα.














Την ψήνουμε ξανά για 10' μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα και να αποκτήσει μια κρούστα.











Ταυτόχρονα βάζουμε σε μια μικρή λαδόκολλα και τα φουντούκια στο φούρνο να καβουρδιστούν για λίγο. Βγάζουμε τη φλούδα της μετά το ψήσιμο τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας.







Τα κόβουμε λίγο στο μούλτι τόσο ώστε να είναι χοντροκομμένα.













Σκορπάμε τα κομμένα φουντούκια στην επιφάνεια της πίτσας. Καλύτερα είναι να την αφήσετε να κρυώσει πριν την κόψετε.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πράσινη σαλάτα με καπνιστό σολομό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Όταν μια σαλάτα συνδυάζει το λαχανικό και την πρωτεΐνη τότε γίνεται ένα υπερπλήρες γεύμα. Αυτή η σαλάτα είναι γεμάτη γεύση, βιταμίνες και ωραία εμφάνιση. Είναι επίσης, ιδανική όταν στο τραπέζι υπάρχει ψαροφαγία.




Υλικά: 


φύλλα σγουρού ή απλού μαρουλιού 

ρόκα 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

λίγες φετούλες καπνιστού σολομού κομμένες σε μέτρια κομμάτια 

1 - 2 λωρίδες  λιαστής ντομάτας κομμένες σε μικρά κομματάκια 

λάδι 

1 κ.γ. μουστάρδα 

χυμό λεμονιού 


Εκτέλεση:


Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι λίγο φαρδύ, το μαϊντανό και τον άνηθο κανονικά, τη λιαστή ντομάτα σε μικρά κομμάτια, το σολομό σε μέτρια κομμάτια. Τα ανακατεύουμε και χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ λάδι, χυμό λεμονιού και μουστάρδα και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αλάτι καλύτερα να μη βάλουμε επειδή ο σολομός και η λιαστή ντομάτα περιέχουν αρκετό.


























Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Αρακάς κοκκινιστός με καλαμαράκια κονσέρβας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Λαχανικό και θαλασσινό κονσέρβας, γιατί όχι; Ένα καθημερινό εύκολο πιάτο για όλη την οικογένεια.




Υλικά: 


300 γρ. αρακά 

1/3 φλ. λάδι 

1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 μικρό ματσάκι μάραθο 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 κονσέρβα καλαμαράκια ολόκληρα 


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το φρέσκο κρεμμυδάκι. 

 Ρίχνουμε μέσα τον αρακά, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το ψιλοκομμένο μάραθο. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες για να τσιγαριστούν κι αυτά. 

 Προσθέτουμε τη σάλτσα. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι καθώς και νερό να τον σκεπάζει καλά τον αρακά. 

 Αρωματίζουμε με την κανέλα κι αφήνουμε τον αρακά να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για περίπου 10'.

 Στο μεταξύ αδειάζουμε σε ένα πιάτο την κονσέρβα με τα καλαμαράκια και αφαιρούμε το κεντρικό τους διάφανο κόκαλο. Τα εντόσθια που βρίσκονται εσωτερικά δεν είναι απαραίτητο να τα βγάλετε, εκτός αν δε σας αρέσουν. Εγώ τα άφησα.

 Τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15' - 20' περίπου μέχρι να γίνει ο αρακάς. 



Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Λιγκουίνι με γαρίδες και πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα τέλειο Σαρακοστιανό φαγητό που δένει αρμονικά τις γαρίδες με τις πιπεριές για να συμπληρώσουν και τα δυο άψογα τα λιγκουίνι.




Υλικά: 


500 γρ. γαρίδες μετρίου μεγέθους καθαρισμένες 

250 γρ. λιγκουίνι 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

2 - 3 σκ. σκόρδο 

1 πιπεριά κέρατο 

1 πιπεριά χρωματιστή (κίτρινη ή κόκκινη) 

1 μικρή καυτερή πιπερίτσα 

1/2 φλ. λάδι 

4 - 5 φρέσκα μανιτάρια μικρά στρογγυλά σε φέτες 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο 

3/4 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό


Εκτέλεση:


 Κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές, σε φέτες το κρεμμύδι και το σκόρδο και από την πιπερίτσα την καυτερή που βλέπετε, όσοι επιθυμείτε να μη γίνει πολύ καυτερό το φαγητό αφαιρέστε τα μισά σπόρια που βρίσκονται εσωτερικά γιατί αυτά είναι που καίνε.

 Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες να τσιγαριστούν κι αυτές. 

 Βάζουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια.

Ρίχνουμε την καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη. 

 Σβήνουμε με το κρασί. 

 Ρίχνουμε και το ούζο ή τσίπουρο.

 Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια

 Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε το φαγητό για 10' να μαγειρευτεί και να δέσει λίγο η σάλτσα. Νερό ίσως να μη χρειαστεί να βάλετε καθόλου αφού θα βγάλουν τα λαχανικά και οι γαρίδες. Αν όμως δείτε ότι είναι απαραίτητο τότε βάλτε ένα μικρό ποτηράκι.

Έχουμε βράσει και στραγγίσει τα λιγκουίνι κι όταν γίνουν οι γαρίδες τις ανακατεύουμε μέσα στα ζυμαρικά. 

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα μαζί με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μαυρομάτικα φασόλια με μανιτάρια

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πετυχημένη χημεία ανάμεσα στα μαυρομάτικα φασόλια και τα μανιτάρια που θα σας κάνουν να τα λατρέψετε.







Υλικά: 


250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα 

250 γρ. κομμένα μανιτάρια κονσέρβας ή φρέσκα στρογγυλά σε φετούλες

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ  

1/2 φλ. σάλτσα

1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου σπασμένοι 

1/2 κ.γ.  κύμινο σε σκόνη 

λίγο μπούκοβο (στη μύτη του κουταλιού ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)

κανέλα 

αλάτι, πιπέρι 



Εκτέλεση:



Βράζουμε τα φασόλια σε σκέτο νερό για περίπου 30' - 40' και μετά τα σουρώνουμε.



 Στο λάδι καβουρδίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα το κύμινο, το σπασμένο κόλιανδρο, την κανέλα και το μπούκοβο . 

 Αμέσως ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. 

 Στην συνέχεια συνεχίζουμε το τσιγάρισμα και στα μανιτάρια να μαραθούν για λίγο. 

 Βάζουμε τα βρασμένα και στραγγισμένα μαυρομάτικα μέσα και τα φέρνουμε λίγες βόλτες στο λάδι. 

 Ρίχνουμε τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι. 

Προσθέτουμε και τη σάλτσα και λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20' ακόμη. Στο τέλος, αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά και το φαγητό να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Φάβα με ρύζι

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η φάβα συνήθως μαγειρεύεται σκέτη. Ένας διαφορετικός αλλά καθόλου πολύπλοκος τρόπος είναι να τη μαγειρέψουμε μαζί με ρύζι.




Υλικά: 


1 φλ. φάβα 

1/2 φλ. ρύζι γλασέ 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/3 φλ λάδι 

χυμό 1 λεμονιού 

ψωμάκια κρουτόν προαιρετικά




Εκτέλεση: 




Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρό.










Μετά από περίπου 1 ώρα βρασίματος σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέσα. Ελέγχουμε το νερό αν επαρκεί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 - 1 1/2 ώρα ακόμη. 



 Όταν δούμε ότι η φάβα έχει λιώσει αρκετά τότε ρίχνουμε το ρύζι μέσα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 

 Βάζουμε το ανάλογο λάδι.

 Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού μέσα. Αφήνουμε το ρύζι να γίνει για 20' και ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν το θέλετε ζουμερό φροντίστε να έχει νερό η κατσαρόλα, διαφορετικά όταν βάλετε το ρύζι να βράσει τότε μη βάλετε πολύ νερό για να γίνει πιο χυλωμένο και πηχτό.

Προαιρετικά σερβίρουμε το φαγητό με λίγα ψωμάκια κρουτόν από πάνω. Ίσως να χρειαστείτε λίγο ακόμη χυμό λεμονιού στο κάθε πιάτο. Η αλήθεια είναι ότι του ταιριάζει αρκετά το πολύ λεμόνι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...