Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015
Χριστόψωμο 2015
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015
Στεφανάκι με ντοματάκια και μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα στεφανάκι από ντομάτες που μπορεί να στολίσει στις γιορτινές μέρες το τραπέζι σας.
Υλικά:
μαρούλι κόκκινο σγουρό (λόλο ρόσσο)
μίνι ντοματάκια
φρέσκια μοτσαρέλα σε μπαλάκια
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο ή απλό
αλάτι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στην πιατέλα σε σχήμα στεφανιού.
Στερεώνουμε τα ντοματάκια πάνω τους στο ίδιο σχήμα.
Κόβουμε οδοντογλυφίδες στη μέση και καρφώνουμε την κομμένη πλευρά στην κάθε μπαλίτσα μοτσαρέλας ενώ τη μυτερή την αφήνουμε να φαίνεται.
Στερεώνουμε ανάμεσα ή πάνω στις ντομάτες τις μπάλες κι από πάνω ρίχνουμε λάδι, ξύδι, αλάτι και ρίγανη. Αν θέλετε γεμίστε το κενό του κέντρου με περισσότερα φύλλα μαρουλιού.
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015
Πατζαρόσουπα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μία κάπως πρωτότυπη σούπα που ταιριάζει γιατί όχι, ακόμη και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, ως πρώτο πιάτο λόγω του χρώματός της
Υλικά:
2 - 3 μέτριες πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 καρότο
1 κ.γ. σκόνη ζωμού με τη γεύση που σας αρέσει
αλάτι, πιπέρι
4 - 5 παντζάρια βρασμένα
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια.
Μόλις φέρουμε μερικές στροφές τις πατάτες βάζουμε και το σέλινο ή το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε το καρότο.
Βάζουμε και το ζωμό σε σκόνη ή 1 κύβο.
Καλύπτουμε τα υλικά με αρκετό νερό, βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 40' - 45'.
Αν τα παντζάρια είναι βρασμένα τα ρίχνουμε τα τελευταία 10' για να ενσωματωθούν στο μαγείρεμα και στις γεύσεις. Αν όμως έχετε ωμά τότε ξεφλουδίστε τα και βάλτε τα από την αρχή στην κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τις πατάτες.
Για να γίνει βελουτέ την κόβουμε στο μούλτι μέχρι να γίνει κρέμα. Όσο περισσότερα παντζάρια έχει η σούπα τόσο πιο κόκκινη γίνεται.
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015
Κουραμπιέδες νηστίσιμοι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όσοι νηστεύουν και δεν μπορούν να αντισταθούν στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά ας φτιάξουν νηστίσιμους κουραμπιέδες με λάδι.
Υλικά:
2 φλ. λάδι
5 φλ. αλεύρι
2 βανίλιες ή 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
1/2 φλ. ζάχαρη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
χυμό 1/2 λεμονιού
1/2 σφηνάκι ανθόνερο
1 χούφτα αμύγδαλα καβουρδισμένα
άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι και το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε τη βανίλια...
το ξύσμα πορτοκαλιού....
τη ζάχαρη....
το ανθόνερο.
Χτυπάμε για 3' - 4' τα υλικά.
Σταματάμε το μίξερ και βάζουμε αρχικά τα 3 πρώτα φλιτζάνια αλεύρι το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και το υπόλοιπο σιγά σιγά γιατί δεν είναι σίγουρο αν θα το πάρει όλο. Ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλι για να μην πετάγεται σαν σύννεφο και μετά με το μίξερ.
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο.
Τα κόβουμε στο μούλτι. Το πόσο χοντροκομμένα θα είναι εξαρτάται από τη δική σας προτίμηση.
Τα ρίχνουμε στη ζύμη και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα να ανακατευτούν καλά τα αμύγδαλα.
Πλάθουμε τα σχήματα που μας αρέσουν κι αν θέλουμε κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο τους.
Τα βάζουμε στο ταψί σε λαδόκολλα αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.
Εμένα μου βγήκαν πολύ μεγάλοι με αποτέλεσμα να στριμωχτούν στο ταψί. Τους ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20' - 25'. Όταν βγάλουμε το ταψί δεν τους αγγίζουμε μέχρι να κρυώσουν γιατί λιώνουν αμέσως. Ενώ όταν κρυώσουν στερεοποιούνται. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουμε ετοιμάσει δεύτερο ταψί για το επόμενο ψήσιμο.
Για το άχνισμα κοσκινίζουμε την άχνη σε ένα μικρό ταψάκι ή άλλο σκεύος.
Μόλις στερεοποιηθούν οι κουραμπιέδες τους περνάμε από την άχνη και τους βάζουμε σε πιατέλα.
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015
Φοινίκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα μικρασιάτικο νηστίσιμο γλυκό που δε διαφέρει και πάρα πολύ από τα μελομακάρονα. Η πιο βασική διαφορά του είναι ότι μετά το ψήσιμο τα τηγανίζουμε για ελάχιστο χρόνο και στη συνέχεια η διαδικασία είναι ίδια.
Υλικά:
Για τη ζύμη
1.150 γρ. αλεύρι
2 κ.γ σόδα μαγειρική
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 ml ηλιέλαιο
150 γρ. ζάχαρη
2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. κανέλα
400 ml. νερό
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Σιρόπι:
2 λ. νερό
2 κ. ζάχαρη
1 κ.σ. γλυκόζη
χυμό 1/2 λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα....
το μπέικιν πάουντερ...
τη ζάχαρη...
την κανέλα....
το ξύσμα πορτοκαλιού....
το ηλιέλαιο.....
το χυμό πορτοκαλιού....
και το νερό.
Ανακατεύουμε και σιγά σιγά αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Θέλουμε να πετύχουμε μία ζύμη μαλακή να μην κολλάει στα χέρια. Αν δείτε προς το τέλος του ζυμώματος ότι κολλάει λίγο αλλά έχει καλή υφή βάλτε λίγο λάδι στα χέρια και συνεχίστε το ζύμωμα.
Πλάθουμε μακρόστενα σχήματα σαν το χουρμά ή κάπως σαν αυγό και τα βάζουμε σε αποστάσεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20' στη μεσαία σχάρα.
Βάζουμε το σιρόπι να γίνεται. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού....
τη φλούδα λεμονιού, 2-3 γαρύφαλα, το ξύλο κανέλας και τη γλυκόζη. Το αφήνουμε να βράσει για 10'.
Τηγανίζουμε τα φοινίκια για ελάχιστο χρόνο περίπου όπως κάνουμε και στις δίπλες που τις βγάζουμε γρήγορα. Θα χρειαστεί συνολικά το πολύ 1' και για τις δύο πλευρές μαζί.
Μόλις αλλάξουν λίγο χρώμα τα βγάζουμε.
Τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε ένα ταψί με χαρτί κουζίνας.
Μόλις στραγγίσουν τα λάδια τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε αρκετή ώρα από την κάθε πλευρά μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι αλλά όχι να λιώσουν και να μαλακώσουν. Το σιρόπι το κατεβάζουμε σε αρκετά χαμηλή φωτιά ίσα να το διατηρούμε ζεστό.
Τα βάζουμε σε πιατέλα και τους ρίχνουμε καρύδι τριμμένο. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε σε ένα μπολ λίγο καρύδι και να τα βουτάτε ένα ένα για να κολλάει καλύτερα.
Βγαίνουν 65 κομμάτια μεγάλου μεγέθους, αν τα φτιάξετε αρκετά μικρότερα θα βγάλετε πολύ περισσότερα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)