Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Τονοσαλάτα με σως γιαουρτιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια κονσέρβα τόνου πάντα χρειάζεται στο ντουλάπι μας. Ειδικά όταν πρόκειται να φτιάξουμε μ' αυτή μια ωραία σαλάτα με ό,τι επιπλέον βρίσκεται στο ψυγείο μας. 





Υλικά: 


1 κονσέρβα τόνου 

1 ντομάτα 

1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι 

5 - 6 ραπανάκια 

λίγο μαϊντανό 

2 κ.σ. πράσινες ελιές 

100 γρ. ένταμ σε κυβάκια 

2 κ.σ. λιόσπορο 

3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 κ.σ. κέτσαπ 

λίγο λάδι 

αλάτι 


Εκτέλεση:


 Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τον τόνο, κόβουμε τη ντομάτα, τα ραπανάκια, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, βάζουμε τις ελιές, το λιόσπορο, τα κυβάκια τυριού, αλάτι και λάδι. 

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κέτσαπ και λίγο αλάτι. 

Περιχύνουμε μ' αυτή τη σάλτσα τη σαλάτα μας...κι έτοιμη.!!!!

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Φακές με σπανάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν πω ότι σ' αυτό το πιάτο έχουμε την αποθέωση και την απογείωση του σιδήρου, πιστεύω ότι δε θα ήταν υπερβολή. Παράλληλα είναι και πεντανόστιμο.






Υλικά: 


1 φλ. φακές 

250 γρ. σπανάκι 

1 κόκκινη πιπεριά 

1/3 φλ. λάδι 

1 κρεμμύδι ξερό 

1 κ.γ. πολτό σκόρδου ή 1 σκ. 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 

ξύδι ή λεμόνι ή κρέμα βαλσαμικού ξυδιού 


Εκτέλεση:


 Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές μαζί με το μισό κρεμμύδι που το ψιλοκόβουμε και τον πολτό σκόρδου ή τη σκελίδα να δεν έχετε πολτό.

Βάζουμε και τη δάφνη και τις βράζουμε για 20' - 25' ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι έτσι ώστε να μην παραβράσουν και ξεφλουδίσουν. Ακόμη κι αν κρατάνε λίγο δεν πειράζει. 

 Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι που το ψιλοκόβουμε κι αυτό μαζί με την πιπεριά κομμένη σε κυβάκια. 

 Μόλις μαραθούν οι πιπεριές και εξατμιστεί το νερό που βγάζουν ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το ανακατεύουμε να τσιγαριστεί κι αυτό.

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το σπανάκι να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15' ή μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που θα βγει απ' αυτά. 

 Μόλις είναι έτοιμο το σπανάκι ανακατεύουμε μέσα και τις φακές και τα αφήνουμε όλα μαζί για 5' περίπου να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις. 

 Στο τέλος, όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα μπορούμε να ρίξουμε ανάλογα με την προτίμησή μας ή λεμόνι....

 ...ή ξύδι....

 ή κρέμα ξυδιού όπως έβαλα εγώ. 

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Μπριάμ με κουκουνάρι και φέτα στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Όλες οι καλοκαιρινές γεύσεις δεμένες αρμονικά. Μικρή λεπτομέρεια το κουκουνάρι που κάνει το μπριάμ να γίνεται ξεχωριστό.





Υλικά: 


2 κολοκυθάκια μεγάλα 

1 - 2 μελιτζάνες 

3 - 4 πατάτες 

2 καρότα 

3 ντομάτες 

1 πιπεριά 

1 κρεμμύδι φρέσκο

2 σκ. σκόρδο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λίγο δυόσμο 

3 κ.σ. κουκουνάρι

 100 γρ. φέτα (προαιρετικά) 

1/3 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα και τα βάζουμε στο ταψί.

 Από πάνω βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε φέτες, το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα.

 Συνεχίζουμε με τις ντομάτες και τις πιπεριές σε φέτες και ρίχνουμε το κουκουνάρι. 










Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο το κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια ή ψιλοκομμένο, όπως προτιμάτε.

 Ρίχνουμε το λάδι.

  Αλατοπιπερώνουμε. 

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

 Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε φέτα τα τελευταία 10' πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο. 


Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Σαλάτα με σπανάκι και ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τέλειος συνδυασμός πράσινου και λαχανικού με βόμβα βιταμινών και σιδήρου. 






Υλικά: 


τρυφερά μικρά φύλλα από σπανάκι 

1 μεγάλη ντομάτα 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

λίγο μαϊντανό 

100 γρ. φέτα 

2 κ.σ. λιόσπορο 

λάδι

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Βάζουμε στη σαλατιέρα το σπανάκι, τη ντομάτα κομμένη σε φέτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, τη φέτα σε μικρά κυβάκια και το  λιόσπορο. Ρίχνουμε λάδι, αλάτι και λεμόνι κι ανακατεύουμε.


Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Χοιρινό σνίτσελ με σάλτσα μανιταριών

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα παιδιά συνήθως τρελαίνονται για τέτοια πιάτα. Ας τους κάνουμε τη χάρη πού και πού και με την ευκαιρία να τα απολαύσουμε κι εμείς οι μεγάλοι.





Υλικά: 


6 σνίτσελ από το στρογγυλό του χοιρινού 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

1 φλ. γαλέτα (τριμμενη φρυγανιά) 

λίγο γάλα 

2 αυγά 

1 κ.γ. πολτό σκόρδου 


Για τη σάλτσα μανιταριών: 

250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο

400 γρ. κρέμα γάλακτος 

1/3 φλ λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 


Για το σερβίρισμα: 

ρύζι ή τηγανητές πατάτες ή και τα δύο 


Εκτέλεση: 


Το ιδανικό κομμάτι του χοιρινού για να βγάλουμε νόστιμα και μαλακά σνίτσελ είναι αυτό που ονομάζεται στρογγυλό. Αν θέλετε ζητήστε από το χασάπη σας να το κόψει ομοιόμορφα σε φέτες ή κόψτε το εσείς αν έχετε καλό και κοφτερό μαχαίρι. 

 Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε λίγο γάλα και προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί.

 Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ κι απ' τις δυο μεριές. 

Βουτάμε καλά το κάθε κομμάτι στο αυγό.... 

 ...και μετά στη γαλέτα. 

 Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και μετά το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. 

 Σχετικά γρήγορα μόλις πάρουν το πρώτο χρώμα από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε κι από την άλλη και μετά θα τα ξαναγυρίσουμε μέχρι να ψηθούν εντελώς.

 Για να φτιάξουμε τα μανιτάρια Λιώνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψουμε. 

 Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε κι αυτά μέσα στο βούτυρο να τσιγαριστούν. 

 Μόλις μαραθούν λίγο τα σβήνουμε με το κρασί. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Στο σερβίρισμα περιχύστε τα σνίτσελ με τη σάλτσα και τα μανιτάρια και βάλτε το συνοδευτικό της αρεσκείας σας και λίγες φέτες ντομάτας. 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Κοπανάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με τραχανά και μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία στο ελληνικό φαγητό είναι ο τραχανάς. Τόσες γενιές μεγάλωσαν μ' αυτόν. Σήμερα θα πάρει μαζί του και μανιτάρια για να συνοδεύσει το κοτόπουλο.





Υλικά: 


6 κοπανάκια κοτόπουλου (είναι μόνο το μπουτάκι χωρίς το πίσω μέρος του) 

1 φλ. τραχανά 

1/3 φλ λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι ημίγλυκο κόκκινο κρασί 

4 - 5 στρογγυλά μανιτάρια άσπρα ή καφέ 

1 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1 κ.γ. πελτέ 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει κοκκινίζουμε μέσα και τα κοπανάκια.

Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα σβήνουμε με το κρασί. 

 Κόβουμε σε κάπως χοντρές φέτες τα μανιτάρια και τα βάζουμε μέσα. 

 Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον πελτέ.

 Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό, αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε και κανέλα. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτούν τα μπουτάκια για 1 ώρα περίπου. 

 Μετά τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί καλά.

  Μετά από 7' - 8' περίπου ο τραχανάς πίνει το νερό του και τον κατεβάζουμε από το μάτι όσο ακόμη έχει λίγη σάλτσα μέσα.

Τρώγεται σκέτο ή και με τυρί τριμμένο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...