Σήμερα τα κολοκυθάκια δε θα τα φάμε γεμιστά με ρύζι ή με κιμά αλλά με τυριά. Μπορείτε να τα σερβίρετε ως κύριο πιάτο ή ως ορεκτικό.
Υλικά:
5 κολοκυθάκια χοντρά
100 γρ. φέτα περίπου
100 γρ. τυρί γκούντα
λίγη ρίγανη
(προαιρετικά λίγο δυόσμο)
αλάτι
Εκτέλεση:
Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από την ψίχα τους. Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 10' να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν.
Σε βαθύ μπολ τρίβουμε τη φέτα, τρίβουμε και το γκούντα προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Εγώ έβαλα και δυόσμο αλλά δε μου άρεσε το αποτέλεσμα και δεν το συνιστώ παρά μόνο προαιρετικά σε όποιον του αρέσει μαζί με τυριά ο συνδυασμός.
Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε λαδωμένο ταψί και τα γεμίζουμε με τα τυριά.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Ένα πιάτο πολύ νόστιμο με πλούσια και γευστική σάλτσα που δε θα αφήσει κανέναν παραπονούμενο. Μπορείτε να το φτιάξετε τόσο με γαλοπούλα όσο και με κοτόπουλο.
Υλικά:
800 στήθος γαλοπούλας
περίπου 1/2 φλ. λάδι για το τηγάνισμα και λίγο ακόμη για τη σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 1/2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο
1 φλ. ντοματάκια κονκασέ
3/4 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο σε στενές μικρές λωρίδες και τις αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τη γαλοπούλα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αρχικά θα βγάλει λίγο νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι για να μαγειρευτεί όση ώρα χρειάζεται μέχρι να εξατμιστεί και μετά να αρχίσει να τηγανίζεται.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε την πάπρικα κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κολλήσει. Αυτό θ' αρχίσει να μαζεύεται σε σβώλους.
Προσθέτουμε 1 φλ. νερό και το ζωμό ή τον κύβο. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν οι σβώλοι και να γίνει σαν κρέμα.
Μετά βάζουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι με προσοχή επειδή περιέχει κι ο κύβος. Αφήνουμε τη σάλτσα για 15' να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Την ανακατεύουμε όμως αρκετά συχνά και προς το τέλος συνέχεια γιατί αλλιώς θα κολλήσει.
Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και βάζουμε μέσα το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Ρίχνουμε στη σάλτσα τα τηγανισμένα κομματάκια γαλοπούλας και ανακατεύουμε καλά.
Βράζουμε τις παπαρδέλες.
Τις στραγγίζουμε και τις καίμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι.
Σερβίρουμε με αρκετό πασπαλισμένο κεφαλοτύρι κι από πάνω τις μπουκιές γαλοπούλας με τη σάλτα τους.
Μια κονσέρβα τόνου πάντα χρειάζεται στο ντουλάπι μας. Ειδικά όταν πρόκειται να φτιάξουμε μ' αυτή μια ωραία σαλάτα με ό,τι επιπλέον βρίσκεται στο ψυγείο μας.
Υλικά:
1 κονσέρβα τόνου
1 ντομάτα
1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι
5 - 6 ραπανάκια
λίγο μαϊντανό
2 κ.σ. πράσινες ελιές
100 γρ. ένταμ σε κυβάκια
2 κ.σ. λιόσπορο
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. κέτσαπ
λίγο λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τον τόνο, κόβουμε τη ντομάτα, τα ραπανάκια, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, βάζουμε τις ελιές, το λιόσπορο, τα κυβάκια τυριού, αλάτι και λάδι.
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κέτσαπ και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε μ' αυτή τη σάλτσα τη σαλάτα μας...κι έτοιμη.!!!!
Αν πω ότι σ' αυτό το πιάτο έχουμε την αποθέωση και την απογείωση του σιδήρου, πιστεύω ότι δε θα ήταν υπερβολή. Παράλληλα είναι και πεντανόστιμο.
Υλικά:
1 φλ. φακές
250 γρ. σπανάκι
1 κόκκινη πιπεριά
1/3 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό
1 κ.γ. πολτό σκόρδου ή 1 σκ.
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
ξύδι ή λεμόνι ή κρέμα βαλσαμικού ξυδιού
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές μαζί με το μισό κρεμμύδι που το ψιλοκόβουμε και τον πολτό σκόρδου ή τη σκελίδα να δεν έχετε πολτό.
Βάζουμε και τη δάφνη και τις βράζουμε για 20' - 25' ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι έτσι ώστε να μην παραβράσουν και ξεφλουδίσουν. Ακόμη κι αν κρατάνε λίγο δεν πειράζει.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι που το ψιλοκόβουμε κι αυτό μαζί με την πιπεριά κομμένη σε κυβάκια.
Μόλις μαραθούν οι πιπεριές και εξατμιστεί το νερό που βγάζουν ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το ανακατεύουμε να τσιγαριστεί κι αυτό.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το σπανάκι να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15' ή μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που θα βγει απ' αυτά.
Μόλις είναι έτοιμο το σπανάκι ανακατεύουμε μέσα και τις φακές και τα αφήνουμε όλα μαζί για 5' περίπου να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις.
Στο τέλος, όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα μπορούμε να ρίξουμε ανάλογα με την προτίμησή μας ή λεμόνι....