Σάββατο 16 Ιουλίου 2016
Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016
Πράσινα φασολάκια με πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ωραίο καλοκαιρινό φαγητό γεμάτο χρώμα από τις πιπεριές και πολύ γεύση.
Υλικά:
700 γρ. φασολάκια τσαουλιά ή άλλα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1/3 φλ. λάδι
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
2 μέτριες πατάτες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι μαζί με τα φασολάκια. Τα γυρίζουμε με την κουτάλα όλα μαζί για 2' - 3'.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις πιπεριές σε κάπως φαρδιές λωρίδες και τα βάζουμε μέσα.
Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε κανέλα.
Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 30' - 40'.
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016
Ελαφρύ μπριάμ χωρίς σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα εναλλακτικό μπριάμ ελαφρύ γιατί δεν έχει σάλτσα αλλά χωρίς να χάνει τη νοστιμιά του.
Υλικά:
3 - 4 κολοκυθάκια
1 κ. πατάτες
1 - 2 καρότα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο θυμάρι
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε ροδέλες και τα βράζουμε για 6' - 7'.
Στα τελευταία 3' ρίχνουμε μέσα και τα κολοκυθάκια αφού τα κόψουμε κι αυτά σε ροδέλες.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά τα οποία πρώτα τα έχουμε στραγγίσει καλά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το θυμάρι ψιλοκομμένα.
Βάζουμε τα λαχανικά στο ταψί κι από πάνω τα μυρωδικά που τα ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30' - 40' ή μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
Κυριακή 10 Ιουλίου 2016
Μπακαλιάρος με πράσινο άλειμμα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κάποια μέρα που θα φτιάξετε ένα τηγανητό ψαράκι αλείψτε το με αυτό το μείγμα για να απογειώσετε τη γεύση του έτσι απλά και γρήγορα.
Υλικά:
3 - 4 φιλέτα μπακαλιάρου (όχι παστά)
αλάτι
αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
λίγη μουστάρδα
Για την κρούστα
1 κ.σ. μαργαρίνη ή 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 - 3 φέτες ψωμί του τοστ ή απλό ψωμί φρατζόλας (ακόμη και μπαγιάτικο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε)
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
120 γρ. αμύγδαλα
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. λεμόνι
λίγο ξύσμα λεμονιού
αλάτι
Εκτέλεση:
Ακολουθούμε τη συνήθη διαδικασία. Αλατίζουμε τα ψάρια.
Τα αλευρώνουμε.
Τα τηγανίζουμε καλά στο λάδι.
Βάζουμε τα υλικά της κρούστας στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά.
Αλείφουμε τα ψάρια με μια στρώση μουστάρδας.
Βάζουμε στο καθένα από 2 - 3 κ.σ. μείγματος.
Και μια ωραία συνοδεία όπως οι τηγανητές πατάτες κι έτοιμο.
Σάββατο 9 Ιουλίου 2016
Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κυριακάτικο, εύκολο φαγητό χορταστικό κι ευπαρουσίαστο.
Υλικά:
1. 100 γρ. χοιρινό μπούτι
1/3 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό
1 γεμάτη κ.γ. πολτό σκόρδου ή 2 σκελίδες
1 ποτηράκι κονιάκ
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο
1 μεγάλο καρότο
χυμό 1 λεμονιού
1 - 1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας σε όλες τις πλευρές. Αν θέλετε να μη χαλάσει το σχήμα του μπορείτε να το δέσετε με ένα σπάγκο γυρνώντας το μερικές στροφές.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να το χωράει ίσα ίσα. Ο λόγος είναι για να μη χρειαστεί να βάλουμε πολλά νερά σε μεγαλύτερο σκεύος. Λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι καθώς θα μαγειρεύεται θα μικρύνει λίγο ο όγκος του.
Το κοκκινίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές του και τα πλαϊνά του για να το θωρακίσουμε, μέχρι να πάρει ένα αρκετά σκούρο χρώμα, ακόμα πιο σκούρο απ' αυτό της φωτογραφίας. Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις σκελίδες ή τον πολτό του σκόρδου για να τσιγαριστούν λίγο.
Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε και το λευκό κρασί.
Βάζουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι σε σιγανή φωτιά.
Νοστιμίζουμε το κρέας με το ζωμό. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.
Κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και το βάζουμε στην κατσαρόλα όταν θα μένει 1 ώρα ακόμη μαγειρέματος.
Ρίχνουμε και το λεμόνι.
Όταν γίνει το κρέας το βγάζουμε μαζί με τα καρότα σε ένα πιάτο και ανακατεύουμε σε ένα φλιτζάνι το νερό μαζί με το κορνφλάουρ. Το προσθέτουμε στο ζωμό της κατσαρόλας κι ανακατεύουμε τακτικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει.
Η συνοδεία του ψητού της κατσαρόλας ποικίλει σύμφωνα με το δικό σας γούστο. Η πρότασή μου είναι πουρές. Άλλες προτάσεις είναι ρύζι ή λεμονάτες πατάτες κατσαρόλας.
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
Πατάτες γεμιστές με πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Χρώματα, γεύση και βιταμίνες στις γεμιστές αυτές πατατούλες που τρώγονται σκέτες ή σαν συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.
Υλικά:
5 μεγάλες πατάτες
από 1 χρωματιστή πιπεριά (κόκκινη, κίτρινη κλπ)
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1/3 φλ. λάδι
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες για 20' - 30' με τη φλούδα τους πολύ καλά καθαρισμένη και πλυμένη σε αλατισμένο νερό.
Μόλις βράσουν τις βγάζουμε από το νερό και περιμένουμε να κρυώσουν. Μετά ανοίγουμε ένα καπάκι από πάνω όπως στα γεμιστά και αδειάζουμε αρκετή από την ψίχα τους.
Στο λάδι τσιγαρίζουμε τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και το κρεμμύδι σε φέτες.
Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται λίγο ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον προσθέτουμε μέσα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο και τις αφήνουμε στο τηγάνι μέχρι να πιουν όλο το νερό που θα βγάλουν.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30' μέχρι να κοκκινίσουν στην επιφάνειά τους. Τις πιπεριές που θα περισσέψουν ρίξτε τις στο ταψί.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)