Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κυριακάτικο, εύκολο φαγητό χορταστικό κι ευπαρουσίαστο.





Υλικά: 


1. 100 γρ. χοιρινό μπούτι 

1/3 φλ. λάδι 

1 κρεμμύδι ξερό 

1 γεμάτη κ.γ. πολτό σκόρδου ή 2 σκελίδες 

1 ποτηράκι κονιάκ 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

1 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο

1 μεγάλο καρότο 

χυμό 1 λεμονιού 

1 - 1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Αλατοπιπερώνουμε το κρέας σε όλες τις πλευρές. Αν θέλετε να μη χαλάσει το σχήμα του μπορείτε να το δέσετε με ένα σπάγκο γυρνώντας το μερικές στροφές.

 Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να το χωράει ίσα ίσα. Ο λόγος είναι για να μη χρειαστεί να βάλουμε πολλά νερά σε μεγαλύτερο σκεύος. Λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι καθώς θα μαγειρεύεται θα μικρύνει λίγο ο όγκος του. 

 Το κοκκινίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές του και τα πλαϊνά του για να το θωρακίσουμε, μέχρι να πάρει ένα αρκετά σκούρο χρώμα, ακόμα πιο σκούρο απ' αυτό της φωτογραφίας. Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις σκελίδες ή τον πολτό του σκόρδου για να τσιγαριστούν λίγο. 

 Σβήνουμε με το κονιάκ. 

 Προσθέτουμε και το λευκό κρασί.

 Βάζουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι σε σιγανή φωτιά.

 Νοστιμίζουμε το κρέας με το ζωμό. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.

Κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και το βάζουμε στην κατσαρόλα όταν θα μένει 1 ώρα ακόμη μαγειρέματος.   

 Ρίχνουμε και το λεμόνι.

 Όταν γίνει το κρέας το βγάζουμε μαζί με τα καρότα σε ένα πιάτο και ανακατεύουμε σε ένα φλιτζάνι το νερό μαζί με το κορνφλάουρ. Το προσθέτουμε στο ζωμό της κατσαρόλας κι ανακατεύουμε τακτικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει. 

Η συνοδεία του ψητού της κατσαρόλας ποικίλει σύμφωνα με το δικό σας γούστο. Η πρότασή μου είναι πουρές. Άλλες προτάσεις είναι ρύζι ή λεμονάτες πατάτες κατσαρόλας. 

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο!!
    Καληνυχτα Ρια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά φίλη μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
      Ένα γλυκό βράδυ σου εύχομαι και καλή εβδομάδα. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Παλι μου δωσες ιδεα,Ρια και ακουγεται και πολυ νοστιμο.Θα το φτιαξω με την πρωτη ευκερια.Κλο υπολοιπο καλοκαιριου Ρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι Παναγιώτη, να είσαι καλά και να περνάς όμορφα. Καλή νέα εβδομάδα.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...