Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Μεθυσμένα στομάχια πουλιών

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αγαπημένα μεζεδάκια του συζύγου κάτι τέτοια. Τα θέλει όμως και μερακλίδικα, με το κρασάκι τους με το τυράκι τους κι όταν είναι εφικτό και με καλή παρέα. 





Υλικά: 


400 γρ. στομάχια πουλιών 

1/3 φλ. λάδι 

2 ποτηράκια κόκκινο κρασί ( ή εναλλακτικά 1 κόκκινο κι 1 λευκό)

 αλάτι, πιπέρι 

1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο 

1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη  

λίγη σκόνη σκόρδου 

1/2 φλ. τυρί έμενταλ 

1/2 φλ. κεφαλοτύρι 


Εκτέλεση:


 Νεροβράζουμε τα εντόσθια σε σκέτο νερό για 30' - 40΄ περίπου ή μέχρι να τρυπιούνται καλά με ένα πιρούνι. 

 Τα βάζουμε με το λάδι να κοκκινίσουν και τα ανακατεύουμε πού και πού.

 Το σβήνουμε με το κρασί.

 Πασπαλίζουμε λίγο σκόρδο αλάτι και πιπέρι.

 Ρίχνουμε το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο.

 Ρίχνουμε και τη μουστάρδα.

 Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα τυριά και τα βάζουμε μέσα. Ανακατεύουμε λίγο και αποσύρουμε από το μάτι.

Σερβίρονται ζεστά.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Κολοκυθάκια με πλιγούρι κοκκινιστά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα απλό, χορταστικό και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια.






Υλικά: 


2 κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους 

1/2 φλ. πλιγούρι 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγο δυόσμο


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.


 Κόβουμε και τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε μαζί ίσα ίσα να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε και κανέλα.

 Ρίχνουμε 2 φλ. νερό και αφήνουμε τα κολοκυθάκια να βράσουν για 10'.

 Μόλις περάσουν τα 10' βάζουμε το πλιγούρι και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. 

 Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15' σε σιγανή φωτιά και το σβήνουμε πριν πιει εντελώς τη σάλτσα για να μη στεγνώσει αργότερα.

 Λίγο πριν το σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε το δυόσμο. Μπορείτε όμως αν θέλετε να τον βάλετε και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.


Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Καπνιστή πέστροφα με σάλτσα γιαουρτιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εδώ θα έλεγα ότι έχουμε μια φοιτητική συνταγή, επειδή δε χρειάζεται μαγείρεμα και γίνεται εύκολα και γρήγορα. 





Υλικά: 


2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας 


Για τη σάλτσα: 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

3 μικρά αγγουράκια τουρσί 

3 κ.σ. λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

2 - 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 


Εκτέλεση:


Στο μούλτι βάζουμε το μαϊντανό, τα αγγουράκια, το λάδι..... 

 ...το χυμό λεμονιού....

 ....και το γιαούρτι.

Τα χτυπάμε να γίνουν ομοιογενές μείγμα. 

 Το επόμενο στάδιο είναι απλώς να βάλουμε πάνω στην πέστροφα αυτή τη σάλτσα. Πανεύκολο και ούτε μαγείρεμα, ούτε αναμονή.


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Πατάτες με μανιτάρια αυγολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό μου θυμίζει φθινόπωρο, ίσως γιατί τα μανιτάρια από τη φύση τους υπάρχουν κυρίως στο δάσος και αυτή την εποχή που τα δέντρα των δασών χάνουν τα φύλλα τους έχουν τα ωραιότερα χρώματα του έτους.





Υλικά: 


1 κ. πατάτες 

400 - 600 γρ. μανιτάρια στρογγυλά μεγάλα σε μέγεθος 

1/2 φλ. λάδι 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 ποτηράκι κρασί 

αλάτι, πιπέρι 


Αυγολέμονο: 

1 αυγό 

χυμό 1 λεμονιού 


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση ή σε τέταρτα αν είναι πάρα πολύ μεγάλα και τα τσιγαρίζουμε μαζί.

 Στη συνέχεια κόβουμε και τις πατάτες και τις βάζουμε μέσα. Τις γυρίζουμε με την κουτάλα να λαδωθούν κι εκείνες.

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 40' - 50' σε σιγανή φωτιά. 

 Όταν γίνει το φαγητό φτιάχνουμε το αυγολέμονο και ρίχνουμε λίγο λίγο μια ποσότητα από το ζουμί του.

 Το περιχύνουμε και το αφήνουμε για λίγο πάνω στο ζεστό μάτι για να μη μείνει άβραστο το αυγό.

Το σερβίρουμε ζεστό με αρκετή σάλτσα από το αυγολέμονο.















Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν θέλετε να το κάνετε νηστίσιμο μπορείτε να φτιάξετε αλευρολέμονο με αλεύρι και λεμόνι αντί για αυγό. Εκτός αν θέλετε να το παραλείψετε εντελώς. 

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Σαλάτα με αγγούρι κι αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΈΡΑΣ 


Μια πολύ δροσερή σαλάτα με λίγα υλικά για να συνοδεύσετε οποιοδήποτε φαγητό σας. 





 

Υλικά: 


1/2 αγγούρι 

1 αβοκάντο 

100 γρ. φέτα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λίγο δυόσμο ή μέντα 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση: 


 Σε μια σαλατιέρα κόβουμε το αγγούρι σε κυβάκια. Αν έχει σπόρους τους βγάζουμε και κρατάμε μόνο το υπόλοιπο πράσινο μέρος του. Κόβουμε και το αβοκάντο σε μικρά κομματάκια, το κρεμμύδι σε φετούλες και τη φέτα σε κύβους. Αλατίζουμε.

Ανακατεύουμε λίγο λάδι με χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τη σαλάτα.











Τρίβουμε και το δυόσμο ή τη μέντα από πάνω και σερβίρουμε.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Φιλετάκια χοιρινά με σάλτσα μανιταριών και πέννες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η ισχύς εν τη ενώσει λέει το ρητό. Συνεργαστήκαμε με το σύζυγο και το φαγητό που μας προέκυψε ήταν μπριζολάκια στο τηγάνι γκριλ με σάλτσα μανιταριών πάνω σε πέννες. 







Υλικά: 


5 - 6 φιλετάκια χοιρινά

αλάτι, πιπέρι 

μείγμα μπαχαρικών 

θυμάρι  

λίγο λάδι για το άλειμμα 


Για τα μανιτάρια:

1/3 φλ.  σπορέλαιο 

1 μεγάλη σκ. σκόρδο 

6 - 7 μανιτάρια στρογγυλά 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

400 - 500 ml κρέμα γάλακτος 

1 φλ. τριμμένα τυριά (κεφαλοτύρι και έμενταλ) 

1 - 2 κ.σ. κρέμα τυριού 


βρασμένες πέννες ή άλλα ζυμαρικά


Εκτέλεση: 


 Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια και τα πασπαλίζουμε με έτοιμο μείγμα μπαχαρικών. 

 Τα ψήνουμε στο τηγάνι γκριλ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  

 Μέχρι να ψηθούν τα αλείφουμε με λίγο λάδι κι ένα πινέλο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη στεγνώσουν.

 Λίγο πριν τα βγάλουμε ρίχνουμε το θυμάρι.














Σε λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο.










Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μαζί.

 Τα σβήνουμε με το κρασί.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Συνεχίζουμε βάζοντας την κρέμα γάλακτος. Το αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και να πήξει ελαφρά. 

 Όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι ρίχνουμε μέσα το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε και με την υπάρχουσα θερμοκρασία αυτά θα λιώσουν.

 Τέλος, βάζουμε και το τυρί σε κρέμα κι ανακατεύουμε καλά. 

Σερβίρουμε το κρέας με τις πέννες πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί κι από πάνω τη σάλτσα. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...