Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ρολό κατσαρόλας με μουστάρδα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το Κυριακάτικο φαγητό που δεν έχει κόπο κι έχει πολύ νοστιμιά για την οικογένεια και τα τραπέζια με τους φίλους σας.





Υλικά: 


1 ρολό χοιρινό περίπου 800 γρ. 

1/2 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 μεγάλες σκ. σκόρδο ή 3 - 4 μικρές 

2 ποτηράκια λευκό κρασί 

2 καρότα 

1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα 

αλάτι, πιπέρι  


Για τη σάλτσα: 

11/2 φλ. μετρημένο ζωμό από την κατσαρόλα 

1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ



Εκτέλεση: 


 Έτσι ήταν αρχικά το ρολό όταν το αγόρασα.

 Είναι καλύτερα όμως να δέσουμε το κρέας με σπάγκο για να κρατήσουμε το σχήμα του σταθερό.  

 Το κοκκινίζουμε πολύ καλά στο λάδι, γυρνώντας το τακτικά από όλες τις πλευρές και στα πλαϊνά, για να θωρακιστεί τέλεια.  



 Το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά όση ώρα το κοκκινίζουμε. 

 Το βγάζουμε προσωρινά σε ένα πιάτο και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα και το καρότο σε χοντρές ροδέλες για να τσιγαριστούν λίγο. 

 Μετά βάζουμε πάλι το ρολό μέσα. Το σβήνουμε με το κρασί. 

 Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με λίγο νερό να διαλυθεί και τη ρίχνουμε πάνω στο κρέας. 

 Βάζουμε αρκετό αλάτι για να το πιάσει και μέσα (όσο γίνεται βέβαια) και πιπέρι. 

 Βάζουμε νερό μέχρι τη μέση του κρέατος. Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί για 1 1/2 - 2 ώρες. 

 Κάθε 15' όμως το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί ομοιόμορφα και να ρουφάει κατά το δυνατόν το αλάτι που υπάρχει στο ζουμί.

 Προς το τέλος του μαγειρέματος το νερό θα μειωθεί αρκετά και το κρέας θα πάρει κι άλλο χρώμα. 

 Βγάζουμε το κρέας σε ένα πιάτο και του αφαιρούμε το σπάγκο. 

 Σουρώνουμε το ζουμί σε ένα μπολ. Τα καρότα τα κρατάτε αν θέλετε. 

 Μετράμε σε ένα φλιτζάνι πόσο βγήκε. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό για να έχουμε την ποσότητα του 1 1/2 φλ. 

 Το βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κορνφλάουρ. Το ανακατεύουμε γρήγορα πριν ζεσταθεί ξανά με το σύρμα για να διαλυθεί εντελώς. 

 Το ανακατεύουμε συνέχεια σε δυνατή φωτιά και μετά από 2' - 3' περίπου αυτό θα πήξει.

 Σερβίρουμε σε μια πιατέλα το κρέας με το ρύζι και τα καρότα.

 Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει η σάλτσα που φτιάξαμε και περιχύνουμε το κρέας και το ρύζι μ' αυτή.


Μπορείτε αν θέλετε να πασπαλίσετε το ρύζι με τριμμένο τυρί.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Τυρομπουκιές από κρέμα τυριού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Να κι ένα απλό και γρήγορο μεζεδάκι για τους φίλους μας - εννοείται και για την οικογένεια - ώστε να περάσει η ώρα τρώγοντας κάτι νόστιμο και πίνοντας το αγαπημένο μας ποτάκι.






Υλικά: 


200 γρ. τυρί κρέμα με μυρωδικά (μαϊντανό, θυμάρι, μαντζουράνα και μπαχαρικά) Μπορείτε να βάλετε και διαφορετικά μυρωδικά αν το φτιάξετε στο σπίτι ή να βρείτε στο εμπόριο με διαφορετικό συνδυασμό. 

50 - 80 γρ φυστίκι Αιγίνης αλατισμένο 

(προαιρετικά) κρακεράκια αρμυρά 


Εκτέλεση:

 Κόβουμε στο μούλτι τα φυστικία έτσι που να είναι κάπως χοντροκομμένα (αλλά όχι πολύ) κι όχι σκόνη. Κάνουμε μικρά μπαλάκια / μπουκιές το τυρί κρέμα.

 Κυλάμε κάθε μπαλάκι πάνω στο τριμμένο φυστίκι για να κολλήσει γύρω του.

Τα σερβίρουμε προαιρετικά πάνω σε κρακεράκια.















Μικρές λεπτομέρειες: 


Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε στο συνδυασμό των γεύσεων είναι, να μη βάλουμε κράκερς πολύ αρμυρά, αλλά κάπως πιο ουδέτερα. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι λύσσα.


 Αν όμως θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια που είναι αρμυρά τότε βάλτε ανάλατο φυστίκι που να είναι ψημένο ή να το ψήσετε εσείς για λίγο στο φούρνο ή γκριλ. 

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Φασόλια χάντρες με ρύζι και πιπεριές

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμο και χορταστικό φαγάκι με απλά και καθημερινά υλικά από το ντουλάπι και το ψυγείο.









Υλικά:  


1 φλ. φασόλια χάντρες ή μπαρμπούνια 

1/3 φλ. λάδι και λίγο ακόμη για το ρύζι

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 κόκκινη πιπεριά (μπορείτε να βάλετε λίγο απ' όλα τα χρώματα)   

1 φλ. σάλτσα 

1 φλ. κίτρινο ρύζι 

1/2 κ.γ. κύμινο 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα φασόλια σε σκέτο νερό για περίπου 30' μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ.













Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Βγάζουμε από το νερό και στραγγίζουμε τα φασόλια. Τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι να τσιγαριστούν κι αυτά.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα. 

 Βάζουμε μέσα αλάτι, πιπέρι και νερό αρκετό να τα καλύπτει καλά.

 Προσθέτουμε το κύμινο.

Βάζουμε την κανέλα. Αφήνουμε τα φασόλια να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τελείως.  

 Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε για λίγο το ρύζι με 3 κ.σ. λάδι μέχρι να γυαλίσει. 

 Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και τη βάζουμε να τσιγαριστεί μαζί με το ρύζι.

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο και νερό και τα μαγειρεύουμε για 15'. 

 Στη συνέχεια ρύζι και πιπεριές τα βάζουμε μαζί με τα φασόλια.

Αφήνουμε άλλα 5' το ρύζι με τα φασόλια να ενσωματωθούν και να πιει το περισσότερο νερό το οποίο πρέπει να προσέξουμε προς το τέλος του μαγειρέματος των φασολιών να το βάζουμε λίγο λίγο για να μην έχει στο τέλος το ρύζι πολύ μέσα. 



Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Μεθυσμένα στομάχια πουλιών

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αγαπημένα μεζεδάκια του συζύγου κάτι τέτοια. Τα θέλει όμως και μερακλίδικα, με το κρασάκι τους με το τυράκι τους κι όταν είναι εφικτό και με καλή παρέα. 





Υλικά: 


400 γρ. στομάχια πουλιών 

1/3 φλ. λάδι 

2 ποτηράκια κόκκινο κρασί ( ή εναλλακτικά 1 κόκκινο κι 1 λευκό)

 αλάτι, πιπέρι 

1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο 

1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη  

λίγη σκόνη σκόρδου 

1/2 φλ. τυρί έμενταλ 

1/2 φλ. κεφαλοτύρι 


Εκτέλεση:


 Νεροβράζουμε τα εντόσθια σε σκέτο νερό για 30' - 40΄ περίπου ή μέχρι να τρυπιούνται καλά με ένα πιρούνι. 

 Τα βάζουμε με το λάδι να κοκκινίσουν και τα ανακατεύουμε πού και πού.

 Το σβήνουμε με το κρασί.

 Πασπαλίζουμε λίγο σκόρδο αλάτι και πιπέρι.

 Ρίχνουμε το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο.

 Ρίχνουμε και τη μουστάρδα.

 Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα τυριά και τα βάζουμε μέσα. Ανακατεύουμε λίγο και αποσύρουμε από το μάτι.

Σερβίρονται ζεστά.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Κολοκυθάκια με πλιγούρι κοκκινιστά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα απλό, χορταστικό και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια.






Υλικά: 


2 κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους 

1/2 φλ. πλιγούρι 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγο δυόσμο


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.


 Κόβουμε και τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε μαζί ίσα ίσα να αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε και κανέλα.

 Ρίχνουμε 2 φλ. νερό και αφήνουμε τα κολοκυθάκια να βράσουν για 10'.

 Μόλις περάσουν τα 10' βάζουμε το πλιγούρι και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. 

 Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15' σε σιγανή φωτιά και το σβήνουμε πριν πιει εντελώς τη σάλτσα για να μη στεγνώσει αργότερα.

 Λίγο πριν το σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε το δυόσμο. Μπορείτε όμως αν θέλετε να τον βάλετε και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.


Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Καπνιστή πέστροφα με σάλτσα γιαουρτιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εδώ θα έλεγα ότι έχουμε μια φοιτητική συνταγή, επειδή δε χρειάζεται μαγείρεμα και γίνεται εύκολα και γρήγορα. 





Υλικά: 


2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας 


Για τη σάλτσα: 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

3 μικρά αγγουράκια τουρσί 

3 κ.σ. λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

2 - 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 


Εκτέλεση:


Στο μούλτι βάζουμε το μαϊντανό, τα αγγουράκια, το λάδι..... 

 ...το χυμό λεμονιού....

 ....και το γιαούρτι.

Τα χτυπάμε να γίνουν ομοιογενές μείγμα. 

 Το επόμενο στάδιο είναι απλώς να βάλουμε πάνω στην πέστροφα αυτή τη σάλτσα. Πανεύκολο και ούτε μαγείρεμα, ούτε αναμονή.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...