Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Παστίτσιο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Και ποιος δε θέλει αυτό το φαγητό, με την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι ή μαζί με τους φίλους και καλεσμένους!!!!





Υλικά: 


Για ένα μικρό ταψί: 

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 ποτηράκι κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγο μοσχοκάρυδο 

2 γαρύφαλλα 

1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά  


100 γρ. μακαρόνια Νο5 ή πιο χοντρά αν θέλετε 

τριμμένο τυρί


Για τη μπεσαμέλ: 

3 ποτήρια γάλα 

4 1/2 κ.σ. σιμιγδάλι (δεν έχει σημασία αν είναι ψιλό ή χοντρό)

 αλάτι, πιπέρι 

λίγο μοσχοκάρυδο 

1 κ.σ. βούτυρο 

2 αυγά 


Για την επιφάνεια: 

λίγη τριμμένη φρυγανιά 

λίγο τυρί για μακαρόνια τριμμένο 


Εκτέλεση:


 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.

 Βάζουμε μέσα και τον κιμά και τον καβουρδίζουμε ανακατεύοντας για λίγη ώρα να αλλάξει χρώμα.

 Μόλις τσιγαριστεί καλά ο κιμάς τον σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε αρκετή κανέλα.

 Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο μαζί με τα γαρύφαλλα. Προσθέτουμε και λίγο νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά για περίπου 1 ώρα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πιει το νερό του.

 Μόλις γίνει βγάζουμε τα γαρύφαλλα, τον στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά λάδια και ρίχνουμε 1 κ.σ. φρυγανιά κι ανακατεύουμε.

 Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε.

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο.

 Προσθέτουμε και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε τακτικά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. 

 Μόλις πήξει ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να ενσωματωθεί. Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ για 10' να κρυώσει ελαφρά.

 Χτυπάμε τα αυγά και τα βάζουμε στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε.

 Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.

 Βουτυρώνουμε ένα ταψί.

 Βάζουμε τα μισά μακαρόνια μέσα και τους ρίχνουμε τριμμένο τυρί.

 Ρίχνουμε μία στρώση μπεσαμέλ, περίπου το 1/3 της ποσότητας. 

 Βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια με τυρί από πάνω. 

 Απλώνουμε τον κιμά.

 Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

 Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.

 Και τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.

 Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια. 

 Πριν αρχίσει η σφαγή αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει αρκετά για να κόβεται εύκολα και να βγαίνει το κάθε κομμάτι χωρίς να κυνηγάτε αριστερά, δεξιά τα υπολείμματά του.


Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ρεβύθια πλακί στο φούρνο



Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα νόστιμο φαγητό ειδικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                 





Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

2/3 φλ. ντοματάκια 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

λίγο σέλινο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα αλλάζουμε νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.












Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.







 Βάζουμε μέσα τα ντοματάκια και τη σάλτσα και τα ανακατεύουμε. Την αφήνουμε για λίγο με το λάδι.

 Βάζουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά στη σάλτσα και νερό. 

 Την αφήνουμε να βράσει για 15'-20' μέχρι να πιει το νερό της. 

 Τη βάζουμε στο ταψί και μέσα ρίχνουμε και τα ρεβύθια.

 Τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό. Αν έχει μείνει στην κατσαρόλα βάζουμε αυτό και συμπληρώνουμε όσο χρειάζεται ακόμη.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ή όσο χρειάζεται για να πιουν όλο το νερό, να μελώσουν και να μείνουν μόνο με τη σάλτσα.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Μπουκιές γαλοπούλας με κρούστα από παξιμάδι


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πανάρισμα με διαφορετικά υλικά και διαφορετικό ψήσιμο. 






Υλικά: 


500 γρ. φιλέτο γαλοπούλας χωρίς πέτσα 

1/2 φλ. αλεύρι 

1/2 φλ. κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένη 

1 κ.σ. μουστάρδα 

2 κ.σ. σάλτσα 

2 παξιμάδια κριθαρένια 

1 κ.γ. πάπρικα 

θυμάρι ξερό 

2 αυγά 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:



Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μικρά κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε τη σάλτσα και τη μουστάρδα κι ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το θυμάρι κι ανακατεύουμε ξανά.

Τρίβουμε τα παξιμάδια στο μούλτι να γίνουν σκόνη.

Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το τριμμένο τυρί, το τριμμένο παξιμάδι και την πάπρικα.

Περνάμε τα κομμάτια της γαλοπούλας πρώτα από το αλεύρι.

Μετά τα περνάμε στο χτυπημένο αυγό.

Και τέλος στο μείγμα του παξιμαδιού.

Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50' - 60' ή αλλιώς στους 200 βαθμούς για περίπου 30'. 









Μία πρόταση είναι συνοδεύσετε με πουρέ από γλυκοπατάτα ή τον κλασσικό πουρέ.  

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Εύκολο γλυκό ψυγείου με κρέμα και μπισκότα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ποιος θέλει ένα εύκολο γλυκό με λίγα υλικά; Και ποιος δε θέλει θα μου πείτε. Ιδού λοιπόν.....







Υλικά: 


1 πακέτο μπισκότα τύπου Παπαδοπούλου τα τετράγωνα ή Μιράντα 

400 γρ. κρέμα γάλακτος 

200 γρ. σοκολάτα γάλακτος 

1 ζαχαρούχο γάλα 


Εκτέλεση: 


 Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για 3' - 4' μέχρι να γίνει σαντιγύ.

 Ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά το ζαχαρούχο γάλα ενώ συνεχίζουμε για 1' το χτύπημα.













Στη συνέχεια λιώνουμε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπαιν μαρί και την ενσωματώνουμε στο μείγμα με μια σπάτουλα κι όχι με το μίξερ. 


 Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο. Στη φωτό έβαλα διπλή σειρά γιατί δεν είχα ελληνικά μπισκότα κι αυτά ήταν πολύ λεπτά. Επίσης, μπορείτε να βάλετε πιο μεγάλο ταψί για να γίνει το γλυκό πιο χαμηλό σε ύψος.

 

 Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα μπισκότα.

 Βάζουμε το γλυκό αρχικά για 2 ώρες στην κατάψυξη σκεπασμένο με μεμβράνη. Μετά το κατεβάζουμε στη συντήρηση μέχρι να το φάμε.

 Μόλις το κατεβάσουμε από την κατάψυξη το πασπαλίζουμε με τριμμένα μπισκότα ή με τρούφα σοκολάτας ή ό,τι άλλο σκεφτείτε.


Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Πιπεριές με κρέμα τυριού και μπέικον

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια πιατέλα με γεμιστές πιπεριές κατάλληλες για ορεκτικό στο τραπέζι με τους καλεσμένους σας ή την οικογένειά σας.











Υλικά: 


3 κόκκινες πιπεριές 

80γρ φέτα 

100 γρ τυρί κρέμα 

πιπέρι 

λίγο σκόρδο σε σκόνη 

2 - 3 λωρίδες μπέικον 

1/4 ξερό κρεμμύδι


Εκτέλεση:




Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση κάθετα και μετά ξανά στη μέση κι αφαιρούμε τους σπόρους. 

 Τρίβουμε τη φέτα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε με την κρέμα τυριού.

 Βάζουμε πιπέρι.

 Ρίχνουμε και το σκόρδο κι ανακατεύουμε καλά.

 Γεμίζουμε τις πιπεριές. 

 Κόβουμε ένα κομμάτι μπέικον και το στρώνουμε σε κάθε πιπεριά. Μπορείτε όμως αν θέλετε και να τυλίξετε ολόκληρη τη λωρίδα γύρω από την πιπεριά και να τη στερεώσετε με οδοντογλυφίδα.

 Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30'.





Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Τονοσαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόνος και όσπρια μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά  συνθέτουν μια νόστιμη σαλάτα με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται καθημερινά στον οργανισμό. 


 



Υλικά: 


1 κονσέρβα τόνου 

1/2 φλ. φασόλια μαυρομάτικα ωμά

βαλεριάνα 

ρόκα 

1 καρότο τριμμένο  

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες ή 1 φρέσκο 

1 ντομάτα (προαιρετικά)

1 ματσάκι άνηθο 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα φασόλια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν κανονικά. Στη σαλατιέρα ανακατεύουμε τη βαλεριάνα, τη ρόκα, τη ντομάτα σε κομματάκια, το τριμμένο καρότο, το κρεμμύδι σε φέτες, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα βρασμένα φασόλια.



Βάζουμε και τον τόνο στραγγισμένο, ρίχνουμε λάδι, αλάτι και λεμόνι και 
ανακατεύουμε.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Λουκανικάκια τυλιγμένα σε μπέικον

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Θέλετε εύκολα και γρήγορα μεζεδάκια για ένα κρασάκι ή για το παιδικό πάρτυ ή για να δείτε μπάλα με τους φίλους σας; Αυτά τα γευστικά λουκανικάκια είναι πανεύκολα και με σίγουρη επιτυχία.





Υλικά: 


250 γρ. λουκανικάκια κοκτέιλ 

200 γρ. μπέικον σε λωρίδες 

λάδι για τηγάνισμα 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το μήκος κάθε λωρίδας μπέικον στη μέση, γιατί έτσι μπορούμε να τυλίξουμε με μία λωρίδα δύο λουκάνικα. Βάζουμε το λουκάνικο στην άκρη της λωρίδας και τυλίγουμε.

 Καρφώνουμε την άκρη του μπέικον μέχρι η οδοντογλυφίδα να φτάσει στην άλλη μεριά του λουκάνικου. Έτσι η άκρη δε θα φύγει από τη θέση της και δε θα ανοίξει.

 Τα τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές στο καυτό λάδι. Φροντίζουμε να είναι κάθε λουκάνικο "ξαπλωτό" για να πάρει χρώμα κι από τις δύο πλευρές.

 Τα βγάζουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα πολλά λάδια.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...