Παστίτσιο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Και ποιος δε θέλει αυτό το φαγητό, με την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι ή μαζί με τους φίλους και καλεσμένους!!!!
Υλικά:
Για ένα μικρό ταψί:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 ποτηράκι κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
2 γαρύφαλλα
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
100 γρ. μακαρόνια Νο5 ή πιο χοντρά αν θέλετε
τριμμένο τυρί
Για τη μπεσαμέλ:
3 ποτήρια γάλα
4 1/2 κ.σ. σιμιγδάλι (δεν έχει σημασία αν είναι ψιλό ή χοντρό)
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά
Για την επιφάνεια:
λίγη τριμμένη φρυγανιά
λίγο τυρί για μακαρόνια τριμμένο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.
Βάζουμε μέσα και τον κιμά και τον καβουρδίζουμε ανακατεύοντας για λίγη ώρα να αλλάξει χρώμα.
Μόλις τσιγαριστεί καλά ο κιμάς τον σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε αρκετή κανέλα.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο μαζί με τα γαρύφαλλα. Προσθέτουμε και λίγο νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά για περίπου 1 ώρα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πιει το νερό του.
Μόλις γίνει βγάζουμε τα γαρύφαλλα, τον στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά λάδια και ρίχνουμε 1 κ.σ. φρυγανιά κι ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε τακτικά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις πήξει ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να ενσωματωθεί. Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ για 10' να κρυώσει ελαφρά.
Χτυπάμε τα αυγά και τα βάζουμε στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
Βάζουμε τα μισά μακαρόνια μέσα και τους ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε μία στρώση μπεσαμέλ, περίπου το 1/3 της ποσότητας.
Βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια με τυρί από πάνω.
Απλώνουμε τον κιμά.
Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Και τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια.
Πριν αρχίσει η σφαγή αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει αρκετά για να κόβεται εύκολα και να βγαίνει το κάθε κομμάτι χωρίς να κυνηγάτε αριστερά, δεξιά τα υπολείμματά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου