Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016
Πρασόρυζο κοκκινιστό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα φαγητό που με δυο απλά υλικά μπορεί να γεμίσει μια κατσαρόλα για όλη την οικογένεια.
Υλικά:
2 πράσα
1/3 φλ. λάδι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
1/2 φλ. ρύζι γλασέ
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα πράσα (μόνο το άσπρο μέρος τους και από το πράσινο μέχρι εκεί που είναι αρκετά τρυφερό) σε χοντρές ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Μόλις αλλάξουν λίγο χρώμα ρίχνουμε μέσα το μαϊντανό.
Βάζουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε νερό αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε και την κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για περίπου 30' μέχρι να μαλακώσουν κανονικά.
Ελέγχουμε αν χρειάζεται νερό και βάζουμε μέσα το ρύζι. Ανακατεύουμε πού και πού για να μην κολλήσει και το αφήνουμε να βράσει για 20'.
Στο τέλος θα πρέπει να φροντίσουμε να μείνει λίγη σάλτσα και λάδι στην κατσαρόλα, για να μη στεγνώσει το ρύζι και να μην έχει άλλο νερό το φαγητό.
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016
Βακαλάος στο φούρνο με μουστάρδα και μέλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ψάρι με εξαίσια αρώματα και γεύση και κυρίως με οικονομικό και πανεύκολο τρόπο.
Υλικά:
4 φιλέτα βακαλάου
1 κρεμμύδι ξερό
2 καρότα
5 - 6 πατάτες περίπου
Για τη σάλτσα:
1 ποτήρι κρασί
2 κ.σ μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
λίγο θυμάρι ξερό
3/4 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο ταψί τα φιλέτα του ψαριού, κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι, σε μακρόστενα κομμάτια το καρότο και μικρά κομμάτια τις πατάτες.
Για τη σάλτσα, ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το κρασί, τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι....
....αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το λάδι κι ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Περιχύνουμε το ταψί παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Νερό δε χρειάζεται να βάλετε γιατί με το κρασί θα ψηθεί κανονικά. Αν δείτε ότι αρπάζει χρώμα πρόωρα τότε σκεπάστε το ταψί με λαδόκολλα.
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το βακαλάο με άλλο φιλέτο ψαριού.
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016
Καπνιστός σολομός και αβοκάντο σε πράσινη σαλάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ο καπνιστός σολομός εκτός από έτοιμο γεύμα στο άψε-σβήσε είναι πολύ ταιριαστός και με τις πράσινες σαλάτες.
Υλικά:
κόκκινο και άσπρο σγουρό μαρούλι (λόλο ρόσσο και λόλο μπιάνκο) μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με απλό μαρούλι
1 αβοκάντο
100 γρ. καπνιστό σολομό
1/4 ξερό κρεμμύδι ή 1 φρέσκο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
Για τη σως:
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.σ. λεμόνι
2 -3 κ.σ. λάδι
Εκτέλεση:
Στη σαλατιέρα κόβουμε τα δύο μαρούλια σε χοντρά κομμάτια, το κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκόβουμε τον άνηθο, κόβουμε το αβοκάντο και το σολομό σε κομματάκια.
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως.
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016
Πατάτες με ελιές, μανιτάρια και καρότα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γεύση και άρωμα ξεχύνονται απ' αυτό το απλό και λιτό φαγητό. Μπορείτε να το φάτε σαν κύριο πιάτο, ειδικά στις νηστείες ή ακόμη και σαν συμπλήρωμα σε κρέας ή ψάρι.
Υλικά:
1 κ. πατάτες
1 καρότο
100 γρ. μανιτάρια
1/2 κρεμμύδι ξερό
περίπου 1/2 φλ. ελιές Καλαμών
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετούλες ή ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε τις πατάτες σε φετούλες ή κυδωνάτες και τις τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε μαζί το καρότο σε ροδέλες και τα μανιτάρια σε φετούλες. Τα ανακατεύουμε με την κουτάλα να τσιγαριστούν κι αυτά για λίγο.
Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με κανονικό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 40' περίπου σε σιγανή φωτιά.
Φροντίζουμε το φαγητό να μείνει χωρίς νερό ή με ελάχιστο αν το προτιμάτε και μόλις το σβήσουμε του ρίχνουμε τη ρίγανη και κλείνουμε το καπάκι να κρατηθεί το άρωμα μέχρι το σερβίρισμα.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016
Φάβα με σάλτσα μουστάρδας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ ταιριαστή με τη φάβα γευστικά αυτή η σάλτσα και πολύ εύκολη να τη φτιάξετε.
Υλικά:
1 1/2 φλ. φάβα
1/2 κρεμμύδι ξερό
αλάτι, πιπέρι
Σάλτσα μουστάρδας:
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/3 φλ λάδι
αλάτι, πιπέρι
αγγουράκι τουρσί
κάππαρη
Εκτέλεση:
Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρό. Στη συνέχεια την αφήνουμε για περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά. Όταν χρειάζεται προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόψουμε το βράσιμο.
Μόλις περάσει η πρώτη ώρα βρασμού ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε μέσα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα μέχρι να λιώσει η φάβα και να πιει το νερό.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Τα τελευταία 10' βάζουμε το λάδι.
Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού. Αν θέλετε μόλις γίνει η φάβα μπορείτε να την κόψετε στο μούλτι.
Για τη σάλτσα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξύδι, το λεμόνι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Βάζουμε στο πιάτο τη φάβα κόβουμε το αγγουράκι σε φετούλες, προσθέτουμε λίγη κάπαρη κι από πάνω 3 - 4 κ.σ. από τη σάλτσα.
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016
Γλυκοπατάτες πουρέ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτός ο πουρές είναι πολύ γλυκός καθώς είναι και το είδος της πατάτας γλυκό. Ταιριάζει πολύ ωραία με ψητά κρέατα και ψάρια.
Υλικά:
1 κ. γλυκοπατάτες
περίπου 1/2 - 2/3 φλ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 20'.
Μόλις βράσουν τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε πρες πουρέ ή στο μούλτι.
Βάζουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα ξανά και μαζί λίγο αλάτι και πιπέρι, το βούτυρο και το γάλα.
Ανακατεύουμε σιγά σιγά και περιμένουμε να το πιει όλο το γάλα και να γίνει ένα μείγμα πιο συμπαγές.
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016
Σαλάτα μαρούλι με αβοκάντο και φρέσκια μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Έβαλα λίγη παραπάνω γεύση στο απλό και καθημερινό μαρουλάκι με το αβοκάντο που είναι πλούσιο σε γεύση και την οικονομικότατη φρέσκια μοτσαρέλα.
Υλικά:
μαρούλι
ξερό ή φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
80 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
2 - 3 κ.σ. ελιές Καλαμών
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το κρεμμύδι σε ροδέλες, τη μοτσαρέλα σε φετούλες, βάζουμε τις ελιές, λάδι, αλάτι και το ξύδι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)