Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016
Σαλάτα με μαρούλι, πέννες και κοτομπουκιές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σαλάτα για βραδινό γεύμα κι όχι απλώς για συμπλήρωμα στο μεσημεριανό τραπέζι. Έτσι την έφτιαξε η μικρή μου κόρη και την ευχαριστηθήκαμε κι εμείς.
Υλικά:
ρόκα
κόκκινο μαρούλι (οποιοδήποτε μαρούλι κάνει το ίδιο)
τυρί έμενταλ
6 - 7 έτοιμες κοτομπουκιές
1/2 καρότο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 φλ. πέννες
αλάτι
άσπρη σάλτσα του εμπορίου με τη γεύση που προτιμάτε
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε τις κοτομπουκιές μέχρι να χρυσίσουν και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια.
Έχουμε βράσει και στραγγίσει τις πέννες. Κόβουμε τα πράσινα μέρη της σαλάτας στη σαλατιέρα, το καρότο τριμμένο, προσθέτουμε τις βρασμένες πέννες, το τυρί σε μικρά κυβάκια τις κοτομπουκιές σε μικρότερα κομμάτια. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Από πάνω περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα της επιλογής μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα και σερβίρουμε.
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016
Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα γιορτινό Κυριακάτικο φαγητό για την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το τραπέζι, πολύ νόστιμο με ωραία αρώματα.
Υλικά:
1 κ. - 1.200 γρ. μοσχαράκι
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
2 ποτηράκια κόκκινο κρασί
1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
1 φύλλο δάφνης
2 γαρύφαλλα
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
κανέλα
λίγο μπαχάρι σε σκόνη ή 2 - 3 κόκκους
2 κ.γ. ζωμό βοδινού σε σκόνη ή 1 κύβο
1 1/2 - 2 φλ. τραχανά
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το κοκκινίζουμε από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το βούτυρο.
Το σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε τη σάλτσα και τη δάφνη.
Βάζουμε τα γαρύφαλλα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα. Το αλάτι με προσοχή γιατί θα βάλουμε και τον κύβο.
Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο.
Βάζουμε μπαχάρι.
Προσθέτουμε το ζωμό βοδινού και νερό. Μαγειρεύουμε το κρέας σε αρκετά σιγανή φωτιά για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες και να μαλακώσει καλά.
Όταν το κρέας γίνει στην κατσαρόλα το μεταφέρουμε στη γάστρα και μετράμε τη σάλτσα σε φλιτζάνια. Συνολικά χρειαζόμαστε το διπλάσιο της ποσότητας του τραχανά. Δηλαδή για 1 1/2 φλ. τραχανά θα βάλουμε 3 φλ. σάλτσα. Αν όμως η σάλτσα βγει λιγότερο θα συμπληρώσουμε με νερό.
Προσθέτουμε τον τραχανά μέσα στη γάστρα κι ανακατεύουμε να πάει ομοιόμορφα στο ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30'. Πού και πού ανακατεύουμε σε βάθος γιατί ο τραχανάς έχει την τάση να κολλάει λίγο.
Εγώ το έψησα με ανοιχτή γάστρα, μπορείτε όμως να το ψήσετε με κλειστή.
Σερβίρεται όπως είναι ή με τριμμένο τυρί.
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016
Ρόφημα σοκολάτας με κουβερτούρα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γλυκιά, ζεστή σοκολάτα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Το λατρεμένο ρόφημα του χειμώνα.
Υλικά:
Για 2 φλιτζάνια του τσαγιού:
100 γρ. κουβερτούρα
2 φλ. γάλα
ζάχαρη σύμφωνα με την προτίμηση σας από 1 κ.γ. - 1 κ.σ.
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε πρώτα μια μικρή ποσότητα γάλακτος και την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Την ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα των αυγών για να λιώσει και να μην κολλήσει.
Μόλις λιώσει ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα που μετρήσαμε κι αν θέλουμε και ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να βράσει. Μετά τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Εύχομαι σε όλους σας να είναι πάντα γλυκιές και ζεστές οι μέρες σας σαν τη σοκολάτα.
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016
Θράψαλα μαγειρεμένα σε χυμό πορτοκαλιού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα απίθανο πιάτο με ασυνήθιστο αλλά πολύ ωραίο συνδυασμό πορτοκαλιού με τα θράψαλα που θα σας εντυπωσιάσει.
Υλικά:
1 κ. θράψαλα
1/3 φλ. λάδι
1 σκ. σκόρδο
το χυμό 2 μεγάλων πορτοκαλιών
1 κ.σ. μουστάρδα
περίπου 1 κ. πατάτες
αλάτι, πιπέρι
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το σκόρδο.
Αν τα θράψαλα έχουν πέτσα τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες και τα τσιγαρίζουμε μαζί κι αυτά.
Μόλις συρρικνωθούν λίγο ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε τα θράψαλα να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά στο χυμό πορτοκαλιού χωρίς νερό γιατί έτσι κι αλλιώς βγάζουν από μόνα τους.
Μόλις γίνουν τα θράψαλα τα βγάζουμε και βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες ή κομμάτια. Τις μαγειρεύουμε για περίπου 30' - 40' μέχρι να γίνουν πολύ μαλακές.
Τα τελευταία 5' πριν το σβήσουμε πασπαλίζουμε το φαγητό με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)