Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα γιορτινό Κυριακάτικο φαγητό για την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το τραπέζι, πολύ νόστιμο με ωραία αρώματα. 




Υλικά: 


1 κ. - 1.200 γρ. μοσχαράκι 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

2 ποτηράκια κόκκινο κρασί 

1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 φύλλο δάφνης 

2 γαρύφαλλα 

αλάτι, πιπέρι 

μοσχοκάρυδο 

κανέλα 

λίγο μπαχάρι σε σκόνη ή 2 - 3 κόκκους 

2 κ.γ. ζωμό βοδινού σε σκόνη ή 1 κύβο 

1 1/2 - 2 φλ. τραχανά


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο ψιλοκομμένα. 

 Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το κοκκινίζουμε από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το βούτυρο.  


 Το σβήνουμε με το κρασί.

 Βάζουμε τη σάλτσα και τη δάφνη.

 Βάζουμε τα γαρύφαλλα.

 Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα. Το αλάτι με προσοχή γιατί θα βάλουμε και τον κύβο.

 Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο.

 Βάζουμε μπαχάρι.

 Προσθέτουμε το ζωμό βοδινού και νερό. Μαγειρεύουμε το κρέας σε αρκετά σιγανή φωτιά για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες και να μαλακώσει καλά. 

 Όταν το κρέας γίνει στην κατσαρόλα το μεταφέρουμε στη γάστρα και μετράμε τη σάλτσα σε φλιτζάνια. Συνολικά χρειαζόμαστε το διπλάσιο της ποσότητας του τραχανά. Δηλαδή για 1 1/2 φλ. τραχανά θα βάλουμε 3 φλ. σάλτσα. Αν όμως η σάλτσα βγει λιγότερο θα συμπληρώσουμε με νερό.

 Προσθέτουμε τον τραχανά μέσα στη γάστρα κι ανακατεύουμε να πάει ομοιόμορφα στο ταψί. 

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30'. Πού και πού ανακατεύουμε σε βάθος γιατί ο τραχανάς έχει την τάση να κολλάει λίγο.

 Εγώ το έψησα με ανοιχτή γάστρα, μπορείτε όμως να το ψήσετε με κλειστή.

Σερβίρεται όπως είναι ή με τριμμένο τυρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...