Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Φάβα με κινόα και αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό είναι ένα φαγητό πολυμορφικό. Μπορεί να σερβιριστεί ως σαλάτα ή ως ορεκτικό ή και ως κυρίως πιάτο, γιατί όχι.





Υλικά: 


1 φλ φάβα  

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/3 φλ. λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


1/3 - 1/2 φλ. κινόα 

περίπου 1/2 αβοκάντο 

λίγο λάδι 

λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον 

μερικές ελιές 

λίγο ξερό κρεμμύδι για την επιφάνεια 


Εκτέλεση:


Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό. Την ξαφρίζουμε όση ώρα βγάζει αφρούς.














Όταν σταματήσει να βγάζει αφρό ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 2 ώρες ή όσο χρειάζεται για να λιώσει εντελώς.











Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.















Προς το τέλος του μαγειρέματος βάζουμε το λάδι κι αφήνουμε τη φάβα να γίνει όση ώρα απομένει.













Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 10'. Μετά τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.





 Σερβίρουμε στο πιάτο τη φάβα, από πάνω απλώνουμε την κινόα, κόβουμε σε φέτες το αβοκάντο και τα κρεμμύδια και τα βάζουμε κι αυτά.

 Βάζουμε λίγο ακόμη λάδι....

 ...και λίγο ακόμη λεμόνι.

 Αν θέλετε μπορείτε να τη σερβίρετε έτσι ή .....

....να προσθέσετε μερικές ελιές.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Μουσακάς με πατάτες και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμο φαγητό με διαφορετική "μπεσαμέλ" και πιο απλή διαδικασία. 







Υλικά: 


500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγο μοσχοκάρυδο 

λίγη τριμμένη φρυγανιά


Για τη μπεσαμέλ: 

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος 

2 αυγά 


6 - 7 πατάτες 

λάδι για τηγάνισμα 


Για την επιφάνεια: 

λίγη τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι



Εκτέλεση:



Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι. 

 Καβουρδίζουμε στη συνέχεια τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι. 

 Σβήνουμε με το κρασί. 

 Προσθέτουμε τη σάλτσα. 

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο.

 Βάζουμε κανέλα.

 Βάζουμε λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο νερό. Αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 50' - 60'. 

 Στη συνέχεια μόλις είναι έτοιμος τον στραγγίζουμε και σε σουρωτήρι και ανακατεύουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.


Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε στο λάδι κι από τις δυο πλευρές.  

 Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και στρώνουμε τις μισές πατάτες στον πάτο.

 Τις σκεπάζουμε με τον κιμά. 

 Από πάνω βάζουμε τις υπόλοιπες πατάτες στη σειρά.

Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος. 

 Χτυπάμε για λίγο τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα.

 Απλώνουμε αυτή την μπεσαμέλ από πάνω. 

 Πασπαλίζουμε με λίγη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι όλη την επιφάνεια.

 Το ψήνουμε για περίπου 30' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Αφήνουμε το ταψί για 10' να κρυώσει και μετά σερβίρουμε.

Ωπ, πού πήγε το πρώτο κομμάτι; 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Σαλάτα με μαρούλι, πέννες και κοτομπουκιές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σαλάτα για βραδινό γεύμα κι όχι απλώς για συμπλήρωμα στο μεσημεριανό τραπέζι. Έτσι την έφτιαξε η μικρή μου κόρη και την ευχαριστηθήκαμε κι εμείς.




Υλικά: 


ρόκα 

κόκκινο μαρούλι  (οποιοδήποτε μαρούλι κάνει το ίδιο)

τυρί έμενταλ 

6 - 7 έτοιμες κοτομπουκιές 

1/2 καρότο 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1/2 φλ. πέννες  

αλάτι 

άσπρη σάλτσα του εμπορίου με τη γεύση που προτιμάτε 


Εκτέλεση:


 Τηγανίζουμε τις κοτομπουκιές μέχρι να χρυσίσουν και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια.

 Έχουμε βράσει και στραγγίσει τις πέννες. Κόβουμε τα πράσινα μέρη της σαλάτας στη σαλατιέρα, το καρότο τριμμένο, προσθέτουμε τις βρασμένες πέννες, το τυρί σε μικρά κυβάκια τις κοτομπουκιές σε μικρότερα κομμάτια. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.

 Από πάνω περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα της επιλογής μας.

Ανακατεύουμε πολύ καλά τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα γιορτινό Κυριακάτικο φαγητό για την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το τραπέζι, πολύ νόστιμο με ωραία αρώματα. 




Υλικά: 


1 κ. - 1.200 γρ. μοσχαράκι 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

2 ποτηράκια κόκκινο κρασί 

1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 φύλλο δάφνης 

2 γαρύφαλλα 

αλάτι, πιπέρι 

μοσχοκάρυδο 

κανέλα 

λίγο μπαχάρι σε σκόνη ή 2 - 3 κόκκους 

2 κ.γ. ζωμό βοδινού σε σκόνη ή 1 κύβο 

1 1/2 - 2 φλ. τραχανά


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο ψιλοκομμένα. 

 Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το κοκκινίζουμε από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το βούτυρο.  


 Το σβήνουμε με το κρασί.

 Βάζουμε τη σάλτσα και τη δάφνη.

 Βάζουμε τα γαρύφαλλα.

 Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα. Το αλάτι με προσοχή γιατί θα βάλουμε και τον κύβο.

 Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο.

 Βάζουμε μπαχάρι.

 Προσθέτουμε το ζωμό βοδινού και νερό. Μαγειρεύουμε το κρέας σε αρκετά σιγανή φωτιά για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες και να μαλακώσει καλά. 

 Όταν το κρέας γίνει στην κατσαρόλα το μεταφέρουμε στη γάστρα και μετράμε τη σάλτσα σε φλιτζάνια. Συνολικά χρειαζόμαστε το διπλάσιο της ποσότητας του τραχανά. Δηλαδή για 1 1/2 φλ. τραχανά θα βάλουμε 3 φλ. σάλτσα. Αν όμως η σάλτσα βγει λιγότερο θα συμπληρώσουμε με νερό.

 Προσθέτουμε τον τραχανά μέσα στη γάστρα κι ανακατεύουμε να πάει ομοιόμορφα στο ταψί. 

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30'. Πού και πού ανακατεύουμε σε βάθος γιατί ο τραχανάς έχει την τάση να κολλάει λίγο.

 Εγώ το έψησα με ανοιχτή γάστρα, μπορείτε όμως να το ψήσετε με κλειστή.

Σερβίρεται όπως είναι ή με τριμμένο τυρί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...