Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Πρωτοχρονιάτικο χοιρινό με κυδώνια




Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή η συνταγή είναι πολύ επιτυχημένη. Έχω ξαναφτιάξει σχεδόν την ίδια με κάποιες βασικές διαφορές στα υλικά και στη διαδικασία. Το βέβαιο είναι ότι τα αρώματα και οι γεύσεις που ξεχύνονται από την κατσαρόλα είναι ασύλληπτα. 




Υλικά: 


Για το κρέας: 

1 κ. χοιρινό μπούτι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1/3 φλ. λάδι 

1 φλ. κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. αλεύρι 

1 κ.γ κόλιανδρο 

κανέλα σε σκόνη ή 1 ξύλο κανέλας

λίγο μπαχάρι σκόνη 

2 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο 

αλάτι, πιπέρι 


Για τα μανιτάρια:

300 - 400 γρ. καφέ μανιτάρια (μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άσπρα αν θέλετε) 

1/3 λάδι 


Για τα κυδώνια: 

1 1/2 κ. κυδώνια (περίπου 4 μεγάλα κυδώνια) 

100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα 

100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα 

1 μήλο 

1 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού 

1 κ.σ. ζάχαρη 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 


Για το ρύζι: 

1 ποτήρι κίτρινο ρύζι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λάδι 

1/3 κ.γ. κιτρινόριζα 

αλάτι, πιπέρι 

2 ποτήρια νερό



Εκτέλεση:



 Από το αλεύρι που θα αλευρώσουμε το κρέας βάζουμε μια ποσότητα στο μούλτι για να κόψουμε το κόλιανδρο όσο περισσότερο γίνεται. 


 Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε.

 Τα αλευρώνουμε καλά με το μείγμα αλεύρου-κόλιανδρου και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.


 Στο λάδι τσιγαρίζουμε τα κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα μελώσει.

 Τα ανακατεύουμε λίγο να ξεκολλήσουν και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο χρυσό χρώμα.

 Προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα να τσιγαριστούν μαζί.

 Μετά από λίγο ρίχνουμε το κρασί.

 Βάζουμε το ζωμό κότας ή τον κύβο.

 Προσθέτουμε το μπαχάρι σε σκόνη.

 Ρίχνουμε αρκετή κανέλα και ίσως λίγο ακόμη αλατοπίπερο με προσοχή. 

 Βάζουμε και λίγο νερό στην κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1 - 1 1/2 ώρα να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει.

 Στο μεταξύ κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή στα 4 ανάλογα το μέγεθός τους ώστε να μη γίνουν πολύ μικρά. Λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι κατά το τηγάνισμά τους θα συρρικνωθούν αρκετά.

 Τα τηγανίζουμε λίγο σε δυνατή φωτιά μέχρι να σκουρύνουν. Όταν γίνουν τα βγάζουμε στην άκρη ώστε αργότερα να τα ενώσουμε με το κρέας.

Κόβουμε τα κυδώνια σε χοντρές φέτες, τρίβουμε το μήλο και τα βάζουμε μαζί σε μια κατσαρόλα. 

 Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού. 

 Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα βερύκοκα. Βράζουμε τα φρούτα στο χυμό πορτοκαλιού (χωρίς νερό) για 20' - 30'. Προσέχουμε όμως να μην τα αφήσουμε να λιώσουν. 

 Τα τελευταία 5' πριν γίνουν ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη....

 ....και το βούτυρο μέχρι τον οριστικό χρόνο μαγειρέματος. 

 Όταν είναι όλα έτοιμα βάζουμε το κρέας με τα μανιτάρια χωρίς τα λάδια και τα κυδώνια σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 10' να ενωθούν οι γεύσεις.








 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την κιτρινόριζα κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε το νερό.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το βράζουμε για 20'. 

 Πρέπει να πιει εντελώς το νερό. Στο τέλος μόλις σβήσουμε το μάτι το αφήνουμε για λίγο πάνω ανακατεύοντας συχνά για να εξατμιστεί εντελώς και το ελάχιστο νερό που υπάρχει χωρίς να κολλήσει.

Σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα σερβίρουμε σε στρογγυλή πομπέ φόρμα το ρύζι και περιμετρικά γύρω του βάζουμε λίγο από όλα τα υλικά της κατσαρόλας με το κρέας.

Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους.



Βασιλόπιτα 2017

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το νέο έτος του 2017 ξεκινάει γλυκά με τη Βασιλόπιτα που ετοίμασε η κόρη μου η μεγάλη. Το κάθε μέλος της οικογένειας ψάχνει με ανυπομονησία το δικό του κομμάτι για να βρει το φλουρί κι όλοι δίνουν τις καλύτερες ευχές για Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Ευημερία, Οικονομική ευρωστία και ό,τι άλλο ποθεί ο καθένας ξεχωριστά. 

Σας εύχομαι όλα τα παραπάνω να τα λάβετε πλουσιοπάροχα.



Υλικά: 


250 γρ. μαργαρίνη

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το απλό αλεύρι και να το μετρήσετε σε φλιτζάνια του τσαγιού, για κάθε φλιτζάνι θα βάλετε 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ) 

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ επιπλέον 

5 αυγά 

2 φλ ζάχαρη 

2 βανίλιες (ή ένα φάκελο ζάχαρη βανίλιας) 

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

το χυμό και το ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

ξύσμα 1 λεμονιού

1 πακέτο σταγόνες σοκολάτας 

3/4 φλ καρύδια ψιλοκομμένα 

(ή αν θέλετε να φαίνονται κάντε τα χοντροτριμμένα) 

1/2 μικρό ποτηράκι λικέρ τη γεύση που προτιμάτε (εγώ έβαλα γεύση βερίκοκο)

1 φλ τριμμένο μήλο στην πλευρά που τρίβουμε τη ντομάτα 

1/2 κ.γ. κανέλα 


Για το στόλισμα: 

περίπου 250 γρ. μερέντα

 (η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος της βασιλόπιτας) 

ζάχαρη άχνη 

περίπου 200 γρ. κουβερτούρα

1/2 φλ. καρύδια 



Εκτέλεση:



 Πρώτα ζωγραφίζουμε σε μια λαδόκολλα τα διακοσμητικά γράμματα και αριθμούς που θα βάλουμε πάνω στη Βασιλόπιτα, καλύτερα από την προηγούμενη μέρα για να στεγνώσουν καλά ή αλλιώς μερικές ώρες νωρίτερα. 










Βάζουμε τη σοκολάτα πάνω στο σχεδιασμένο χαρτί και οδοντογλυφίδες στις άκρες των αριθμών και των σχεδίων που πρόκειται να βάλουμε όρθια. Επίσης τραβάμε προς τα κάτω κάποιες μύτες στις οποίες θα στερεώσουμε τις οδοντογλυφίδες που θα μπήξουμε στη βασιλόπιτα.

 Φτιάχνουμε το κέικ με τη συνταγή Βασιλόπιτα.

 Απλώνουμε στην επιφάνεια και στα πλαϊνά του κέικ τη μερέντα.

 Τρίβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και με τη βοήθεια μιας λαδόκολλας τα κολλάμε στα πλαϊνά μέρη της Βασιλόπιτας.

 Βάζουμε και στην επιφάνεια περίπου 1 εκ. σαν στεφάνι από τα τριμμένα καρύδια.

Πασπαλίζουμε με άχνη την επιφάνεια της μερέντας.










Βάζουμε τα σχέδια που φτιάξαμε με τη σοκολάτα κι έτοιμη για σερβίρισμα.


Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Σοκολατένια μελομακάρονα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Διπλή γεύση στα παραδοσιακά μελομακάρονα, ειδικά για όσους αγαπούν πολύ τη σοκολάτα. Λοιπόν, φάγαμε αρκετά σπιτικά μελομακάρονα με τη γνωστή συνταγή που τα φτιάχνω. Όταν άρχισαν να φτάνουν προς το τέλος τους σκέφτηκα να τα βάλω μέσα σε σοκολάτα για να ανανεωθούν.




Υλικά: 


για 15 μελομακάρονα 


περίπου 300 γρ. κουβερτούρα 

30 - 50 γρ. λευκή σοκολάτα 

λίγα φυστίκια Αιγίνης 


Εκτέλεση:


Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα με τη συνταγή Μελομακάρονα της γιαγιάς Μαγδαληνής. Στο τέλος όμως δε θα βάλουμε από πάνω τριμμένο καρύδι.

 Λιώνουμε την κουβερτούρα και βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα γύρω γύρω να καλυφθούν τέλεια. 

 Τα κρατάμε πάνω σε ένα πιρούνι να στραγγίσουμε την περίσσεια σοκολάτα και τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα για να στεγνώσουν. 

 Τρίβουμε το φυστίκι Αιγίνης και βάζουμε λίγο από πάνω στα μισά μελομακάρονα.

 Με τον ίδιο τρόπο λιώνουμε και τη λευκή σοκολάτα και κάνουμε με ένα κουταλάκι γραμμές πάνω σε κάθε μελομακάρονο από τα υπόλοιπα μισά.

Και του χρόνου με Υγεία, σας εύχομαι να είναι γλυκές οι μέρες σας όπως τα γλυκά μελομακάρονα.


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ρολάκια γαλοπούλας γεμιστά με χριστουγεννιάτικη γέμιση

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Στην οικογένειά μου τρώμε κυρίως τη γέμιση του κιμά και λιγότερο τη γαλοπούλα τις μέρες των Χριστουγέννων. Έτσι λοιπόν, φέτος που ήμασταν μόνο οι τέσσερίς μας αποφάσισα να φτιάξω φιλετάκια γαλοπούλας που κανονικά προορίζονται για σνίτσελ, γεμιστά με χριστουγεννιάτικο κιμά. Έτσι βγήκαν μικρότερες οι μερίδες, όπως τις θέλαμε και σίγουρα πιο εύκολο και πιο γρήγορο το μαγείρεμα.





Υλικά: 


500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 

500 γρ. κάστανα βρασμένα

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες 

1 ποτηράκι κονιάκ 

1 ποτηράκι κρασί κόκκινο 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο αγελαδινό 

1 χούφτα αμύγδαλα άψητα ανάλατα 

1 χούφτα κάσιους άψητα ανάλατα 

1 χούφτα καρύδια 

50 γρ. κουκουνάρι 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη 

1 κ.γ. κανέλα 

1 κ.γ. πάπρικα 

2 - 3 γαρύφαλλα 

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 

αλάτι, πιπέρι 

περίπου 1 φλ. δαμάσκηνα κομμένα στη μέση

περίπου 1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα στα τέσσερα

1 χούφτα σταφίδες (μπορείτε να βάλετε ξανθές και μαύρες ή μόνο το ένα είδος) 

7 - 8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στη μέση  

1 1/2 - 2 κ.σ. ρύζι γλασέ

προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά 


περίπου 1 κ. πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/2 φλ. λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού


Για το βρέξιμο 

το χυμό 1/2 πορτοκαλιού 

1 κ.γ. μέλι 


Εκτέλεση:  


 Φτιάχνουμε πρώτα τη χριστουγεννιάτικη γέμιση του κιμά


 Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια και στις δύο επιφάνειες.

 Βάζουμε περίπου 2 κ.σ. γέμιση του κιμά στην άκρη τους.

 Τα τυλίγουμε σε ρολό και την άκρη και τα πλαϊνά ανοίγματα τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή με σπάγκο.  

 Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες ή κυδωνάτες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε μέσα.

 Βάζουμε κανονικό λάδι.

 Στύβουμε στις πατάτες το χυμό λεμονιού.

 Τις αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα. Στην αρχή σκεπάζουμε το ταψί για την πρώτη ώρα με λαδόκολλα.

Φτιάχνουμε μία σάλτσα από το χυμό του 1/2 πορτοκαλιού και το μέλι ανακατεύοντας καλά.

Όταν τα φιλετάκια αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα αλείφουμε με το πινέλο από τη σάλτσα πορτοκαλιού. Μετά από 10' - 15' τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά και τα αλείφουμε κι εκεί.  

 Όταν πάρουν ένα αρκετά ρόδινο χρώμα κι από τις δύο πλευρές τότε είναι έτοιμα.

Μην ξεχάσετε πριν τα σερβίρετε να βγάλετε τις οδοντογλυφίδες. 












Μικρές λεπτομέρειες: 


Τα υλικά της γέμισης είναι κανονισμένα έτσι που να περισσέψει αρκετή γέμιση. Το περίσσεμα μπορείτε να το βάλετε σε ένα μικρό ταψάκι να το ψήσετε στο φούρνο και να το σερβίρετε σε μια ωραία πιατέλα σαν συνοδευτικό στο τραπέζι για όποιον θέλει να βάλει λίγη ακόμη στο πιάτο του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...