Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Νηστίσιμη τούρτα χωρίς λάδι και μαργαρίνη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το γλυκό το έφτιαξα στην ουσία χωρίς ιδιαίτερη σκέψη με ό,τι υλικά είχα στο σπίτι. Είναι κατάλληλο για όσους νηστεύουν ακόμη και το λάδι ή για όσους κάνουν μία σχετική δίαιτα.




Υλικά: 


Για το σιρόπι: 

1 ποτήρι νερό 

1 ποτήρι ζάχαρη 

το χυμό 1 μικρού πορτοκαλιού 

λίγη βανίλια 


Για την κρέμα: 

3 ποτήρια γάλα σόγιας 

6 κ.σ. κορνφλάουρ 

1 ποτήρι ζάχαρη 

1 βανίλια 

1 1/2 κ.σ. κακάο 


8 φέτες ψωμί του τοστ

αμύγδαλα για την επιφάνεια 


Εκτέλεση:


 Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό πορτοκαλιού. 

 Προσθέτουμε τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε καλά και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό το αφήνουμε για 5'. 

 Στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα σόγιας μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.

 Ρίχνουμε τη βανίλια. 

 Προσθέτουμε και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα των αυγών. Μόλις λιώσει καλά το κορνφλάουρ, αφαιρούμε 2 ποτήρια από το γάλα και το βάζουμε σε άλλο κατσαρολάκι. Αφήνουμε την κρέμα βανίλιας σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει κι ανακατεύουμε συνεχώς.

 Τα δύο ποτήρια που κρατήσαμε τα βάζουμε σε άλλο κατσαρολάκι μαζί με το κακάο. Το ανακατεύουμε κι αυτό με το σύρμα των αυγών μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. 

 Αν το ψωμί του τοστ έχει κόρα την αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι. 

 Βουτάμε το κάθε ψωμάκι στο σιρόπι από τις δύο πλευρές και το βάζουμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα. 

 Βάζουμε τα πρώτα 4 ψωμάκια το ένα δίπλα στο άλλο. 

 Πάνω τους στρώνουμε την κρέμα. 

 Από πάνω βάζουμε τα άλλα 4 ψωμάκια αφού πρώτα τα βουτήξουμε κι αυτά στο σιρόπι.

 Στην επιφάνεια βάζουμε τη σοκολατένια κρέμα.

 Τραβάμε λίγη απ' αυτή στα πλαϊνά και με τη βοήθεια μιας λάμας τα καλύπτουμε. 

Κόβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και με την τεχνική βοήθεια μιας φαρδιάς λάμας τα στρώνουμε στα πλαϊνά της τούρτας.  

Αντί για ξηρούς καρπούς μπορείτε να βάλετε στην επιφάνεια φρουτάκια φρέσκα ή γλασαρισμένα.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Κριθαράκι κοκκινιστό με καρότο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πρόχειρο και νόστιμο φαγητό που μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ βραδινό ή ένα πρώτο πιάτο στο καθημερινό τραπέζι.  




Υλικά: 


1 φλ. κριθαράκι 

1 καρότο 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Τρίβουμε το καρότο και το τσιγαρίζουμε μαζί με το κριθαράκι στο λάδι. 

 Ρίχνουμε τη σάλτσα και νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κριθαράκι.

 Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πού και πού για να μην κολλήσει.

 Προσθέτουμε και το ζωμό λαχανικών κι αφήνουμε το κριθαράκι για 15' - 20' να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά.

Αν το θέλετε ζουμερό πρέπει να το σερβίρετε αμέσως. Αν το θέλετε πιο πηχτό μόλις κρυώσει λίγο το σερβίρετε γιατί όσο περνάει η ώρα τόσο απορροφά τα ζουμιά. Επίσης, μπορείτε να τρίψετε κομματάκια φέτας στο πιάτο.

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Γαρίδες γιαχνί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα τέλειο φαγητό με πλούσια γεύση που μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε ένα φιλικό τραπέζι τις μέρες της νηστείας.




Υλικά: 


500 γρ. γαρίδες 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

1/2 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 φύλλο δάφνης 

1 μεγάλο καρότο τριμμένο 

1 κίτρινη ή άλλο χρώμα πιπεριά 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μπαχάρι σε σκόνη ή 2 - 3 κόκκους


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Βάζουμε και τις γαρίδες μέσα να τσιγαριστούν και τις γυρίζουμε να πάρουν παντού χρώμα. Στο στάδιο αυτό θα βγάλουν πολύ νερό. Εγώ τις έβγαλα σε ένα πιάτο μετά από 2' και άφησα το νερό που έβγαλαν σε πολύ δυνατή φωτιά μέχρι που εξατμίστηκε κι έμεινε μόνο ελάχιστο. Μετά τις ξανάριξα μέσα.

 Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.

 Βάζουμε τα ντοματάκια, τη σάλτσα, τη δάφνη και το μπαχάρι. 

 Αλατοπιπερώνουμε. 

 Προσθέτουμε το καρότο τριμμένο και την πιπεριά σε λωρίδες. Νερό ίσως να μη χρειαστεί καθόλου γιατί όλα τα υλικά θα βγάλουν το δικό τους. Διαφορετικά, προσθέτουμε μόνο λίγο. Αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 20' - 30' να μαγειρευτεί και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.

Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι ή μακαρόνια. 

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Πατάτες φούρνου με τριμμένη φρυγανιά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Έχω την εντύπωση ότι μόλις τις δοκιμάσετε με αυτό τον τρόπο δε θα θέλετε να τον αλλάξετε. Νόστιμες, με τραγανή κρούστα πατατούλες για να συνοδέψετε τα κρεατικά, τα ψαρικά ή να τις απολαύσετε σκέτες.




Υλικά: 


περίπου 1 κ. πατάτες 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

περίπου 1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά 

1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί. Τις περιχύνουμε με το λάδι.

 Τις αλατοπιπερώνουμε.

 Ρίχνουμε πάνω τους παντού τη φρυγανιά κι ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

 Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Το ταψί θα το αφήσουμε χωρίς νερό και αυτές θα ψηθούν με το λάδι και τη δική τους την υγρασία.

 Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50' στην αρχή σκεπασμένες με λαδόκολλα και τα τελευταία 20' τις ξεσκεπάζουμε για να πάρουν χρώμα.


Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Νηστίσιμο σουφλέ λαχανικών

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα φαγητό να γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Έχει τόση νοστιμιά που δε μοιάζει καθόλου με νηστίσιμο. Το συνιστώ ακόμη και σε τραπέζι με τους φίλους σας τις μέρες της Σαρακοστής.




Υλικά: 


3 κάπως μεγάλες πατάτες 

1 πιπεριά κόκκινη 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 καρότο 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι 

1 μεγάλη ντομάτα 

λίγο μαϊντανό 

1/2 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια 


Για την κρέμα: 

2 φλ. γάλα σόγιας 

2 κ.σ. κορνφλάουρ 

2 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη

 αλάτι, πιπέρι 

4 κ.σ. καλαμποκέλαιο ή άλλο σπορέλαιο 


λίγη τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε τόσο όσο να γίνουν χρυσαφί. 

 Τις στρώνουμε σε ένα ταψάκι.

 Κόβουμε σε φετάκια το κρεμμύδι σε μικρά μπαστουνάκια το καρότο και σε χοντρές λωρίδες την πιπεριά. Τα περνάμε κι αυτά από το τηγάνι γυρίζοντάς τα τακτικά μέχρι να μαραθούν.

 Τα στρώνουμε πάνω από τις πατάτες. 

 Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες και τη βάζουμε στο ταψί μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Περιχύνουμε με την έτοιμη σάλτσα από τα ψιλοκομμένα ντοματάκια .

 Για να φτιάξουμε την κρέμα ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο και ρίχνουμε μέσα το κορνφλάουρ.

 Ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα των αυγών για λίγο.

 Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα σόγιας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

 Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών σε σκόνη. Αν έχετε κύβο μπορείτε να βάλετε περίπου μισό που θα τον διαλύσετε μέσα στο γάλα.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε συνέχεια την κρέμα και την αφήνουμε στο μάτι μέχρι να πήξει. 

 Την αφήνουμε να κρυώσει 5' και την απλώνουμε στο ταψί.

 Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά. 

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20' - 30' μέχρι να κάνει κρούστα η επιφάνεια και να ροδίσει η φρυγανιά.

Μόλις κρυώσει το φαγητό μετά από 15' - 20' είναι έτοιμο να το κόψουμε και να το σερβίρουμε.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Τραγανά ρεβύθια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εδώ δε μιλάμε για φαγητό αλλά για ποτό. Συγκεκριμένα αυτά τα τραγανά ρεβύθια ψημένα στο φούρνο είναι όπως οι ξηροί καρποί που τρώμε για να συνοδεύσουμε το ποτό μας.




Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

1 κ.σ. λάδι 

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή 

1 κ.γ. κύμινο 

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 

σκόνη σκόρδου περίπου 1/2 κ.γ. ή με το μάτι όσο σας αρέσει

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό να φουσκώσουν και την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν και σκάσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε αρκετή ώρα να στεγνώσουν.

 Τα βάζουμε σε ένα σκεύος και ανακατεύουμε μέσα τα υλικά, το λάδι...

 τη ζάχαρη....

 ...αλάτι και πιπέρι....

 ...το κύμινο...

 ....την πάπρικα..

 και το σκόρδο.  

 Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά και τα στρώνουμε σε ένα ταψί να μην καλύπτει το ένα ρεβύθι το άλλο.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50' μέχρι να γίνουν τραγανά. Δοκιμάζουμε και λίγο νωρίτερα από το δοσμένο χρόνο κι αν γίνουν τραγανά τα βγάζουμε.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...