Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Χταποδάκι με ρεβύθια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμο και χορταστικό σαρακοστιανό φαγητό και όχι μόνο, μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε μέρα του χρόνου με ένα γευστικό κρασί στη βεράντα σας και στον κήπο σας ή μια ωραία χειμωνιάτικη μέρα στη θαλπωρή του σπιτιού.






Υλικά: 


1 κ. - 1.200 γρ. χταπόδι 

1 φλ. ρεβύθια 

1 φύλλο δάφνης 

2 - 3 κόκκους ή σκόνη μπαχάρι 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2/3 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το χταπόδι σε μια άδεια κατσαρόλα να βράσει με τα δικά του ζουμιά που θα βγάλει έτσι κι αλλιώς.

 Αν θέλετε να του βγάλετε την πέτσα και τις βεντούζες στα πρώτα 3' του βρασίματος θα το βγάλετε και θα το καθαρίσετε.

 Μετά το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με δάφνη και μπαχάρι να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό που έχει βγάλει.












Έχουμε ήδη μουλιάσει τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα τα βράζουμε για περίπου 1 1/2 ώρα ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν.

Κρατάμε χωριστά το νερό στο οποίο έβρασαν και τσιγαρίζουμε για λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λάδι και λίγο αργότερα βάζουμε και τα ρεβύθια να τσιγαριστούν γυρίζοντάς τα με την κουτάλα. 

Μετά από λίγο βάζουμε και το βρασμένο χταποδάκι να λαδωθεί λίγο στο τσιγάρισμα. 

Σβήνουμε με το κρασί.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και το δαφνόφυλλο που έβραζε με το χταπόδι.

Ρίχνουμε κανέλα.














Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τη σάλτσα και το νερό των ρεβυθιών που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα ρεβύθια.













Στο τέλος φροντίζουμε το φαγητό να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.



Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τηγανητές φέτες ψωμιού με ζάχαρη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


 Ένα απόγευμα είχα λιγούρα για γλυκό, αλλά ούτε τον απαιτούμενο χρόνο είχα ούτε όλα τα υλικά για να φτιάξω κάτι που θα έπαιρνε αρκετή ώρα, επίσης είναι μέρες νηστείας κι έτσι έφτιαξα ό,τι πιο πρόχειρο μπορούσα με λίγο ψωμί και ζάχαρη.




Υλικά: 


2 - 4 φέτες ψωμί του τοστ (μπορείτε να βάλετε και μπαγιάτικο ψωμί που σας περίσσεψε) 

1/3 φλ. σπορέλαιο 

ζάχαρη κατά βούληση 

κανέλα 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε την κάθε φέτα ψωμιού από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

 Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια.

Πασπαλίζουμε με άσπρη ή καστανή ζάχαρη στην ποσότητα που αρέσει στον καθένα κι από πάνω ρίχνουμε κανέλα.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Μπαστουνάκια ινδοκάρυδου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Για να δω τώρα τις ηλικίες σας. Ποιος θυμάται αυτές τις ζουμερές καρύδες σε μπαστουνάκια που αγοράζαμε, ως επί το πλείστον, στα πανηγύρια πριν από πολλά πολλά χρόνια; Για μένα αποτελούν μια ωραία παιδική ανάμνηση που ανυπομονούσα να μου πάρουν οι γονείς μου όταν βρισκόμασταν σε κάποιο πανηγύρι. Αν νηστεύουν τα παιδιά σας τις μέρες της Σαρακοστής είναι μια πολύ καλή ιδέα για κολατσιό στο σχολείο.





Υλικά: 


2/3 φλ. νερό 

1 φλ. ζάχαρη 

λίγη βανίλια 

1 φλ. ινδοκάρυδο (περίπου 100 γρ.) 

2 κ.σ. γλυκόζη

λίγο ακόμη ινδοκάρυδο για το τύλιγμα 


Εκτέλεση:


 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό να βράσουν για 7' - 8'. 

 Το αφήνουμε να κρυώσει για να μπορούμε να το ζυμώσουμε με την καρύδα χωρίς να καούμε. Θα πρέπει να βγει τόσο πυκνό.

 Ανακατεύουμε μέσα την καρύδα.

 Προσθέτουμε τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.

 Παίρνουμε περίπου 1 κ.σ. από το μείγμα και το πλάθουμε σε μπαστουνάκι στον πάγκο ή ανάμεσα στα χέρια μας.

 Σε ένα πιάτο βάζουμε ινδοκάρυδο και κυλάμε πάνω του το κάθε μπαστουνάκι να καλυφθεί καλά.

Την πρώτη μέρα ίσως να είναι λίγο μαλακά. Τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα και αυτά θα στερεοποιηθούν και θα σκληρύνουν λίγο.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Σάλτσα με ντομάτα και κρέμα σόγιας (νηστίσιμη)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή τη σάλτσα δε θα τη χορταίνετε. Ταιριάζει με ζυμαρικά, με πατάτες τηγανητές ή με ψωμάκι και βούτες.




Υλικά: 


1 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

μοσχοκάρυδο 

περίπου 1/3 φλ. σάλτσα 

100 ml. κρέμα σόγιας 


Εκτέλεση:


 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να γυαλίσει.

 Βάζουμε μέσα τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε κανέλα. 

 Βάζουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.

Προσθέτουμε λίγο νερό κι αφήνουμε να βράσουν τα ντοματάκια για περίπου 20' - 30' μέχρι να εξατμιστεί το νερό της κατσαρόλας.  

 Μόλις τα ντοματάκια μείνουν χωρίς νερό προσθέτουμε τη σάλτσα.

 Ρίχνουμε και την κρέμα της σόγιας κι ανακατεύουμε. 

 Αφήνουμε για 3' περίπου μέχρι να δέσει και να πήξει λίγο η σάλτσα. Όταν αρχίσει να βγάζει μεγάλες φουσκάλες την αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Στο σερβίρισμα μπορείτε να τη βάλετε πάνω σε ζυμαρικά που τα έχετε κάψει με λίγο λάδι πρώτα ή πάνω σε πατάτες ή σε κρέας ή ψάρι.













Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν δεν έχετε κρέμα σόγιας μπορείτε να βάλετε γάλα σόγιας και να αφήσετε τη σάλτσα να πήξει για περισσότερη ώρα.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Χταποδάκι γιαχνιστό με πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πεντανόστιμο χταποδάκι με πλούσια σάλτσα και πατάτες που λιώνουν στο στόμα.






Υλικά: 


1κ. - 1.500 γρ. χταποδάκι 

1/4 φλ. ξύδι 

1/3 φλ. λάδι 

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1 φύλλο δάφνης 

1 φλ. ντοματάκια 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μπαχάρι 

πατάτες περίπου 1κ. 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε το χταπόδι σε μικρότερα τμήματα και το βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το ξύδι χωρίς νερό. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα υγρά που θα βγάλει. Στα πρώτα 3'-4' του βρασμού αν θέλετε το ξεπετσιάζεται για να είναι πιο μαλακό και το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα.

 Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και τα σκόρδα κομμένα σε φέτες. Τα γυρίζουμε όλα μαζί με την κουτάλα να τσιγαριστούν. 

 Στη συνέχεια ρίχνουμε και τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες για να γίνουν πιο γρήγορα και τις γυρίζουμε κι αυτές με την κουτάλα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.

Βάζουμε τα ντοματάκια και τη σάλτσα. 

 Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε το μπαχάρι και νερό. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 30'. Θα φροντίσουμε να μη βάλουμε μεγάλη ποσότητα νερού από την αρχή ώστε στο τέλος να μείνει μόνο με τη σάλτσα του το φαγητό.  



Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Αγκινάρες με ρύζι κοκκινιστές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα από τα καθημερινά ανοιξιάτικα φαγάκια, εύκολο, οικονομικό και νόστιμο.




Υλικά: 


6 αγκινάρες 

1 - 1 1/2 φλ. ρύζι γλασέ

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/2 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

μοσχοκάρυδο 



Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι. 

 Βάζουμε και τις αγκινάρες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση να τσιγαριστούν μαζί και τις γυρίζουμε τακτικά. 

 Στη συνέχεια βάζουμε τα ντοματάκια, τη σάλτσα και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 Αλατοπιπερώνουμε. 

 Βάζουμε κανέλα. 

 Ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και νερό κι αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30' σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί. 

 Βγάζουμε τις αγκινάρες για να μη λιώσουν και ρίχνουμε το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Το μαγειρεύουμε για περίπου 15' - 20'. Το βγάζουμε όσο είναι ακόμη λίγο ζουμερό και ξαναρίχνουμε τις αγκινάρες στην κατσαρόλα για να μείνουν ζεστές μέχρι να σερβίρουμε.


Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Φακές με σπανάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όχι μόνο είναι ωραίο φαγητό, όχι μόνο είναι οικονομικό φαγητό, όχι μόνο είναι εύκολο φαγητό αλλά επιπλέον είναι και βόμβα σιδήρου.




Υλικά: 


1 φλ. φακές 

1/3 φλ. λάδι

200 - 250 γρ. σπανάκι 

1 φλ. σάλτσα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

1 φύλλο δάφνης 


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε. 

 Ρίχνουμε τις φακές, τη σάλτσα και νερό. 

 Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τις φακές σε σιγανή φωτιά, ανάλογα με το πόσο βραστερές είναι από 20' - 50'. 












Στο μεταξύ βράζουμε σε αλατισμένο νερό το σπανάκι για 20' - 30'. 

 Τα τελευταία 5' - 10' ρίχνουμε το σπανάκι στις φακές κι ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε τα εναπομείναντα 5' - 10' να ενσωματωθούν οι γεύσεις και σβήνουμε το μάτι.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις φακές το νερό που έβρασε το σπανάκι. Φροντίστε στο τέλος του μαγειρέματος να μην έχουν πολύ νερό οι φακές ώστε το φαγητό να είναι λίγο πιο πηχτό. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...