Χταποδάκι με ρεβύθια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ νόστιμο και χορταστικό σαρακοστιανό φαγητό και όχι μόνο, μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε μέρα του χρόνου με ένα γευστικό κρασί στη βεράντα σας και στον κήπο σας ή μια ωραία χειμωνιάτικη μέρα στη θαλπωρή του σπιτιού.
Υλικά:
1 κ. - 1.200 γρ. χταπόδι
1 φλ. ρεβύθια
1 φύλλο δάφνης
2 - 3 κόκκους ή σκόνη μπαχάρι
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
2/3 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το χταπόδι σε μια άδεια κατσαρόλα να βράσει με τα δικά του ζουμιά που θα βγάλει έτσι κι αλλιώς.
Αν θέλετε να του βγάλετε την πέτσα και τις βεντούζες στα πρώτα 3' του βρασίματος θα το βγάλετε και θα το καθαρίσετε.
Μετά το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με δάφνη και μπαχάρι να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό που έχει βγάλει.
Έχουμε ήδη μουλιάσει τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ και την επόμενη μέρα τα βράζουμε για περίπου 1 1/2 ώρα ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν.
Κρατάμε χωριστά το νερό στο οποίο έβρασαν και τσιγαρίζουμε για λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο λάδι και λίγο αργότερα βάζουμε και τα ρεβύθια να τσιγαριστούν γυρίζοντάς τα με την κουτάλα.
Μετά από λίγο βάζουμε και το βρασμένο χταποδάκι να λαδωθεί λίγο στο τσιγάρισμα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και το δαφνόφυλλο που έβραζε με το χταπόδι.
Ρίχνουμε κανέλα.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τη σάλτσα και το νερό των ρεβυθιών που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα ρεβύθια.
Στο τέλος φροντίζουμε το φαγητό να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου