Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Σολομός ψητός με μέλι και σκόρδο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα εναλλακτικό πιάτο με σολομό που έχει γλυκιά γεύση από το μέλι. 





Υλικά: 


700 - 1000 γρ. φέτα σολομού κατεψυγμένου

1/4 φλ. μαργαρίνη ή σπορέλαιο

1/3 φλ. μέλι 

2 - 3 σκ. σκόρδο 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μαϊντανό 


Εκτέλεση:


 Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το μέλι και το χυμό λεμονιού.

 Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να λιώσει το μέλι.

 Βάζουμε το σολομό σε λαδόκολλα και τον περιχύνουμε με το μείγμα του μελιού.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και πασπαλίζουμε λίγο στο ψάρι.

 Κλείνουμε τη λαδόκολλα κι απ' έξω βάζουμε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20' - 30'. 

 Στη συνέχεια ανοίγουμε τη λαδόκολλα κι αφήνουμε το ψάρι να πάρει το τελικό του χρώμα.

Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά και πατάτες φούρνου ή τηγανητές. 











Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Αγκινάρες με μανιτάρια και αλευρολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Ανοιξιάτικες οι αγκινάρες και καλό είναι να τις εκμεταλλευτούμε τώρα που υπάρχουν. Μαζί με τα μανιτάρια ταίριασαν απίθανα.




Υλικά: 


500 γρ. αγκινάρες 

300 γρ. καφέ ή άσπρα μανιτάρια 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ή 1 φρέσκο  

1 μικρό ματσάκι άνηθο

αλάτι, πιπέρι 

λίγο κουρκουμά (κιτρινόριζα) 


Για το αλευρολέμονο 

2 κ.σ. αλεύρι 

το χυμό 1/2 - 1 λεμονιού


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.


 Όσα μανιτάρια είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε ολόκληρα γιατί θα συρρικνωθούν. Τα τσιγαρίζουμε κι αυτά στο λάδι.

Μετά από λίγη ώρα βάζουμε και τις αγκινάρες κομμένες στη μέση και τις γυρίζουμε λίγο να λαδωθούν κι αυτές. 

 Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 

 Αλατοπιπερώνουμε. 

 Προσθέτουμε τον κουρκουμά και νερό. Αφήνουμε το φαγητό για περίπου 30' ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες. Φροντίζουμε να μείνει στο τέλος ζουμί στην κατσαρόλα για το αλευρολέμονο.

 Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε με το μιξεράκι του φραπέ λίγο νερό, το αλεύρι και το χυμό λεμονιού.

Περιχύνουμε το φαγητό με αυτό και κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά αντί για ανακάτεμα. Την αφήνουμε στο μάτι για 1' - 2' ακόμη και μετά την αποσύρουμε. 

Φωλίτσες με νηστίσιμη κρέμα, καρύδια και μέλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μετά τις αρμυρές ήρθαν και οι γλυκές φωλίτσες. Εντελώς απλά κι εύκολα φτιάχνουμε μια νηστίσιμα κρέμα και με λίγα καρύδια και μέλι έχουμε ένα ωραιότατο κι εντυπωσιακό γλυκό.




Υλικά: 


2 ποτήρια γάλα σόγιας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλη γεύση νηστίσιμου γάλακτος) 

4 κ.σ. κορνφλάουρ 

5 κ.σ. ζάχαρη 

λίγη βανίλια 

1 κ.σ. σπορέλαιο


περίπου 100 - 150 γρ. φύλλο κανταΐφι 

καρύδια και μέλι 


Εκτέλεση: 


Για να φτιάξουμε τις φωλίτσες από κανταΐφι ακολουθούμε τη συνταγή "Φωλίτσες με γαρίδες και μπεσαμέλ νηστίσιμη"

Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και διαλύουμε το κορνφλάουρ όσο είναι ακόμη κρύο. 

 Προσθέτουμε τη ζάχαρη.

 Βάζουμε και λίγη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. 

 Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το σπορέλαιο κι ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

 Γεμίζουμε με την κρέμα τις φωλίτσες.

 Ανακατεύουμε μέλι και καρύδια. Αν θέλετε να πέφτει πιο εύκολα το μέλι μπορείτε να το θερμάνετε λίγο.

 Βάζουμε στην επιφάνεια μια μικρή ποσότητα από μέλι και καρύδια και σερβίρουμε. 


Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Φωλίτσες με γαρίδες και μπεσαμέλ νηστίσιμη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με λίγα υλικά και μεράκι μπορείτε να φτιάξετε ένα ευφάνταστο ορεκτικό για να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας τις μέρες της νηστείας. 




Υλικά: 


250 γρ. γαρίδες λίγο λάδι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι


Για τη μπεσαμέλ:

1 ποτήρι γάλα σόγιας 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

1 1/2 - 2 κ.σ. κορνφλάουρ 

αλάτι, πιπέρι 

1 κ.σ. σπορέλαιο 

λίγο άνηθο 


περίπου 200 γρ. φύλλο κανταΐφι 

σπορέλαιο για το λάδωμα 


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

 Προσθέτουμε τις γαρίδες.

 Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που θα βγάλουν.

 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα σόγιας και το κρασί.

 Διαλύουμε το κορνφλάουρ όσο ακόμη είναι κρύο.

Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.  

 Μετά αποσύρουμε από το μάτι και βάζουμε το σπορέλαιο.

 Ανακατεύουμε μέσα τις γαρίδες που τσιγαρίσαμε.

 Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε στη μπεσαμέλ.

 Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι. 

 Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

 Λαδώνουμε την ανάποδη επιφάνεια ενός ταψιού για μάφινς.

 Κόβουμε λωρίδες από το φύλλο του κανταϊφιού και τις ανοίγουμε λίγο για να μην είναι μπερδεμένες και κολλημένες μεταξύ τους.

 Τις λαδώνουμε ελαφρά με λίγο σπορέλαιο.

Τυλίγουμε/ντύνουμε την κάθε θέση του ταψιού με το φύλλο ώστε να σχηματιστεί μια ανάποδη φωλιά. 

 Στη συνέχεια λαδώνουμε την επιφάνεια τους.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15' ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Γεμίζουμε την κάθε φωλιά με μια δυο κουταλιές από το μείγμα των γαρίδων με μπεσαμέλ και είναι έτοιμες για σερβίρισμα. 

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Μπάρες με βρώμη

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή είναι η δεύτερη συνταγή για μπάρες βρώμης πιο απλή και πιο εύκολη. 






Υλικά: 


1 φλ. βρώμη έτοιμη ανάμεικτη με ξηρούς καρπούς (αν έχετε σκέτη αναμείξτε εσείς τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς μέσα) 

1/3 φλ. ζάχαρη 

λίγη βανίλια

1/2 φλ. νερό 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν.

 Ρίχνουμε και τη βανίλια. Αφήνουμε να βράσει για 5'.

 Προσθέτουμε μέσα τη βρώμη.

 Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το νερό και να μη μείνει τίποτα στην κατσαρόλα. 

 Το στρώνουμε σε μια λαδόκολλα σε τετραγωνισμένο κομμάτι και το αφήνουμε 10' να κρυώσει.

Το κόβουμε σε λωρίδες φαρδιές. 

 Ψήνουμε τις μπάρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους κι από τις δύο πλευρές.

 Σ' αυτή τη συνταγή ο λόγος που πρώτα τις έκοψα κι ύστερα τις έψησα είναι για να είναι ομοιόμορφο το χρώμα τους και στα πλαϊνά αλλά και για να μη σπάνε ακανόνιστα μετά το ψήσιμο.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...