Σάββατο 22 Απριλίου 2017
Λαζάνια με κοτόπουλο σάλτσα και φέτα
Πέμπτη 20 Απριλίου 2017
Φασόλια με σπανάκι και λουκάνικα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τόσο νόστιμο, τόσο δυναμωτικό και τόσο γευστικό φαγητό.....Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.
Υλικά:
1 φλ. φασόλια άσπρα μέτρια σε μέγεθος
250 γρ. σπανάκι
1/3 φλ. λάδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 σκ. σκόρδο
2 λουκάνικα
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
2/3 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
1 φύλλο δάφνης
λίγο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Έχουμε μουλιάσει τα φασόλια από την προηγούμενη νύχτα και την επόμενη τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος, τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε σε φέτες το λουκάνικο και το τσιγαρίζουμε κι αυτό μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τη σάλτσα, τη δάφνη και το θυμάρι. (Αν είναι σε κλαδάκια το τρίβουμε)
Βάζουμε τα βρασμένα φασόλια μέσα στα λουκάνικα.
Προσθέτουμε το σπανάκι κι ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω.
Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε το φαγητό να αποτελειωθεί για περίπου 15' - 20'. Αν χρειαστεί νερό τότε προσθέτουμε λίγο λίγο απ' αυτό που κρατήσαμε από τα φασόλια. Φροντίζουμε να μείνει στο τέλος μόνο με τη σάλτσα του.
Τετάρτη 19 Απριλίου 2017
Μοσχαράκι λεμονάτο με δεμένη σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέλειο, γευστικό πιάτο με μοσχαράκι μέσα σε μια πλούσια, πυκνή, δεμένη σάλτσα από τον ίδιο το ζωμό του.
Υλικά:
700 - 800 γρ. μοσχαράκι
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
το χυμό 1/2 λεμονιού
λίγο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
Για τη σάλτσα:
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. κορνφλάουρ
ρίγανη
Για το συμπλήρωμα
ζυμαρικά βίδες
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε κι αυτό.
Το γυρίζουμε με την κουτάλα και το αφήνουμε να πάρει ένα ωραίο κάπως σκούρο χρώμα.
Το σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε νερό.
Βάζουμε λίγο θυμάρι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το φύλλο δάφνης κι αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 1/2 ώρα ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσει καλά.
Μόλις γίνει το κρέας σουρώνουμε το ζουμί του και το κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει.
Προσθέτουμε το κορνφλάουρ κι ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με το σύρμα.
Ρίχνουμε το ζωμό του κρέατος που σουρώσαμε στο αλεύρι με προσοχή να μην καούμε με τον ατμό.
Το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει σαν κρέμα.
Ξαναβάζουμε το κρέας μέσα στην πυκνή σάλτσα και ρίχνουμε από πάνω λίγη ρίγανη για να μείνει ζωντανό το άρωμα και η γεύση της.
Βράζουμε και τα ζυμαρικά. Αν θέλετε όμως μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι ή ακόμη και κριθαράκι.
Σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι τα ζυμαρικά κι από πάνω το μοσχαράκι με τη σάλτσα.
Δευτέρα 10 Απριλίου 2017
Καλαμαράκια γιαχνί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πεντανόστιμα και χορταστικά καλαμάρια ή θράψαλα που ακόμη και χωρίς άλλη πρόσθετη συνοδεία είναι τέλεια.
Υλικά:
3 μεγάλα θράψαλα (τα προτιμώ γιατί βγαίνουν πιο μαλακά)
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
το χυμό 1/2 λεμονιού
2/3 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
1/3 φλ. σάλτσα
1 φύλλο δάφνης
λίγο μπαχάρι
2 καρότα
2 κόκκινες πιπεριές
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε τα θράψαλα σε ροδέλες των 2 εκ. και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τη σάλτσα, τη δάφνη και το μπαχάρι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Τρίβουμε τα καρότα, κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε λίγο νερό κι αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για 40' περίπου.
Κυριακή 9 Απριλίου 2017
Ρολό σφολιάτας με πατάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμο κι εμφανίσιμο νηστίσιμο κολατσιό ή ορεκτικό για όλες τις περιπτώσεις. Για το σχολείο των παιδιών, για τις απογευματινές λιγούρες ή ακόμη και σαν από ορεκτικό σε ένα τραπέζι στους φίλους σας με νηστίσιμα εδέσματα.
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
3 πατάτες μετρίου μεγέθους
αλάτι λίγο
σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
3 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.γ. μουστάρδα
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Μόλις τις βγάλουμε από το νερό κι όσο είναι ακόμη ζεστές τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το πρες πουρέ.
Λαδώνουμε το φύλλο της σφολιάτας με λίγο σπορέλαιο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κέτσαπ με τη μουστάρδα.
Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη σφολιάτα αφήνοντας ελεύθερο ένα περιθώριο περίπου 2 εκ. στη μία μόνο στενή πλευρά της, ώστε όταν την πιέσουμε για να κλείσει να μην ξεχειλίσει η κέτσαπ. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Απλώνουμε τον πουρέ πάνω στην κέτσαπ.
Βρέχουμε με νερό το ελεύθερο περιθώριο της σφολιάτας για να κολλήσει καλά όταν την κλείσουμε.
Τυλίγουμε σε ρολό και κλείνουμε πολύ καλά την άκρη.
Κόβουμε σε φέτες των 2 εκ. και τις περνάμε με λίγο σπορέλαιο εξωτερικά.
Βάζουμε τις φέτες σε λαμαρίνα με λαδόκολλα σε αποστάσεις μεταξύ τους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20'.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)