Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
Τηγανητές πατάτες σαν τις wedges
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμες τηγανητές πατατούλες που θα ξετρελάνουν την οικογένεια. Προσέξτε μήπως σας τις ζητάνε κάθε μέρα.
Υλικά:
3 - 4 μεγάλες πατάτες
1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη
λάδι για τηγάνισμα
πάπρικα
αλάτι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τη φλούδα της κάθε πατάτας και βγάζουμε τυχόν μαύρα χαλασμένα σημεία. Τις κόβουμε σε ροδέλες κάπως χοντρές και μετά σε χοντρά μπαστουνάκια, πιο χοντρά από αυτά που κόβουμε συνήθως όταν τις τηγανίζουμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και τις πατάτες μαζί με το ζωμό σε σκόνη να βράσουν για 5' - 7' όχι περισσότερο γιατί θα λιώσουν. Αν οι πατάτες που θα βράσετε είναι περισσότερες από μισή κατσαρόλα τότε βάλτε περισσότερο ζωμό.
Τις στραγγίζουμε για λίγη ώρα να μην έχουν νερά όταν τις τηγανίσουμε.
Σε κατσαρόλα ή φριτέζα με πολύ λάδι τις τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν αρκετά.
Τις βγάζουμε σε μια σουπιέρα.
Τις πασπαλίζουμε αμέσως με αρκετή πάπρικα ανακατεύοντάς τις να πάει παντού.
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015
Σαλάτα παντζάρια με αβοκάντο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα νόστιμα και βιταμινούχα παντζάρια σήμερα θα γίνουν σαλάτα μαζί με ένα φρούτο κάπως εξωτικό, αν και πλέον μόνο εξωτικό δεν είναι, και η σαλάτα θα είναι απίθανη και ταυτόχρονα απλή.
Υλικά:
3 μέτρια γουλιά βρασμένων παντζαριών
1 αβοκάντο
μερικές φέτες ξερού κρεμμυδιού
αλάτι
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
Έχουμε ήδη βράσει τα παντζάρια και μετά το καθάρισμά τους τα κόβουμε σε κομματάκια, κόβουμε και το αβοκάντο σε μικρές φετούλες, καθώς και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε λάδι, αλάτι και ξύδι μπαλσάμικο.
Κυριακή 23 Αυγούστου 2015
Σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο και πορτοκάλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δροσερή πράσινη σαλάτα με όλα τα βιταμινούχα στοιχεία που ταυτόχρονα δίνουν την πλούσια γεύση και τα αρώματά τους.
Υλικά:
ρόκα
μαϊντανό
άνηθο
πορτοκάλι σε κύβους
αβοκάντο σε κυβάκια
παρμεζάνα σε νιφάδες(μπορεί να αντικατασταθεί από μυζήθρα τριμμένη σε φαρδύ τρίφτη)
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε και βάζουμε τα πράσινα χορταρικά και μυρωδικά στη σαλατιέρα. Κόβουμε το πορτοκάλι και το αβοκάντο, ρίχνουμε αλάτι, λάδι και λεμόνι κι από πάνω ξύνουμε την παρμεζάνα ή τη μυζήθρα σε νιφάδες.
Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
Φιλετάκια κοτόπουλου με πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τρυφερά φιλετάκια κοτόπουλου και χρωματιστές πιπεριές που το κάνουν ευπαρουσίαστο και νόστιμο πιάτο για την οικογένεια και τους καλεσμένους.
Υλικά:
2 φιλετάκια κοτόπουλου
3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα (κίτρινη, κόκκινη, πράσινη)
200 - 250 γρ. κρέμα γάλακτος
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι πιπέρι
Για το ρύζι:
1 φλ. ρύζι κίτρινο
3 φλ. νερό
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στο λάδι για λίγο το κρεμμύδι.
Κόβουμε τα φιλετάκια σε μικρότερα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και τις περνάμε κι αυτές από το τσιγάρισμα αφού βγάλουμε πρώτα το κοτόπουλο σε ένα πιάτο.
Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα για να συνεχίσουμε το μαγείρεμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο νεράκι κι αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου μία ώρα.
Όταν θα κοντεύει να γίνει και το νερό θα έχει ελαχιστοποιηθεί ή θα το έχει πιει τότε ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει κάπως πιο πηχτή η κρέμα γάλακτος.
Αν θέλετε το σερβίρετε με κίτρινο ρύζι.
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
Τάρτα σφολιάτας με κουβερτούρα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κάποια μέρα η οικογένεια μου ζητούσε επίμονα να φτιάξω ένα γλυκό που να έχει σοκολάτα. Εγώ ήμουν αρκετά κουρασμένη για να φτιάξω κάτι πολύωρο και δεν είχα και πολλά υλικά στο σπίτι. Έψαχνα που λέτε να φτιάξω κάτι χωρίς πολλά υλικά αλλά να έχει και σοκολάτα. Έβαλα κάτω τη σφολιάτα και την κουβερτούρα που για καλή μου τύχη είχα και τους έφτιαξα ένα γρήγορο και εύκολο γλυκό.
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. λευκή σοκολάτα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για τάρτες.
Βάζουμε μέσα το φύλλο σφολιάτας και τα κομμάτια που εξέχουν τα μαζεύουμε διπλώνοντάς τα στο εσωτερικό και πατώντας τα να ενσωματωθούν στα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι κάνουμε πολλές τρύπες στον πάτο της για να μη φουσκώσει.
Βάζουμε μια λαδόκολλα στο κέντρο της τάρτας και ρίχνουμε μέσα ένα βάρος όπως ρύζι, φασόλια ή ακόμα και βοτσαλάκια καθαρά. Την ψήνουμε για 15' - 20'.
Τη βγάζουμε και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με ό,τι έχουμε βάλει για βάρος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15' ακόμη. Αν δείτε ότι φουσκώνει ξανά το κέντρο της τρυπήστε το εδώ κι εκεί με ένα μαχαίρι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με τη φλούδα πορτοκαλιού να πάρει μία βράση.
Βγάζουμε τη φλούδα πορτοκαλιού. Σπάμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε στην καυτή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε να λιώσει.
Σπάμε και τη λευκή σοκολάτα και τη λιώνουμε μέσα στο μείγμα.
Γεμίζουμε με τη ρευστή σοκολάτα τη σφολιάτα.
Την αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή και λίγο περισσότερο για να σφίξει.
Εγώ να σας πω την αλήθεια την έβαλα για πιο γρήγορα στην κατάψυξη περίπου για 20' σκεπασμένη με μεμβράνη.
Όταν παγώσει καλά η σοκολάτα σχεδόν στερεοποιείται πάλι και δεν τρέχει. Έτσι η τάρτα μπορεί να κοπεί άνετα σε κομμάτια.
Αυτό μόνο πρόλαβα να φάω εγώ.
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
Κρέπες με κιμά και μπεσαμέλ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμο και εμφανίσιμο πιάτο, ωραίο να το απολαύσετε με τους καλεσμένους σας σε ένα τραπέζι ή μπουφέ, αλλά επίσης, καλή πρόταση για το Κυριακάτικο φαγητό.
Υλικά:
για 11 κρέπες
2 φλ. γάλα
1 φλ. αλεύρι
3 αυγά
1 κ.γ. ζάχαρη
Για τον κιμά:
700 γρ. κιμά
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 γαρύφαλλα
κανέλα
αλάτι, πιπέρι
(προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά)
Για τη μπεσαμέλ:
2 ποτήρια γάλα
2 κ.σ. σιμιγδάλι
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
Για την επιφάνεια:
λίγο τριμμένο τυρί (μπορείτε να βάλετε ό,τι υπάρχει στο σπίτι όπως γραβιέρα, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, ρεγκάτο κλπ)
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 5' - 10'.
Σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε τη σάλτσα και λίγο νερό.
Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα.
Βάζουμε κανέλα, αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για μία ώρα. Στο τέλος, αν δούμε ότι έχει αρκετό ζουμί βάζουμε 1 - 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά.
Φτιάχνουμε τις κρέπες όπως στη συνταγή Μείγμα για κρέπες.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ όπως στη συνταγή Μουσακάς με μελιτζάνες.
Αν θέλετε μπορείτε καλύτερα να στραγγίσετε τον κιμά σε ένα σουρωτήρι μόλις τον βγάλετε από την κατσαρόλα για να μην έχει λάδια και σάλτσες να τρέχουν από 'δω κι από 'κει. Γεμίζουμε κάθε κρέπα με κιμά τόσο που να είναι στη μέση της κρέπας και προς τη μία πλευρά αλλά όχι μέχρι τέρμα.
Τυλίγουμε σε ρολό από την πλευρά που βρίσκεται ο κιμάς.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη.
Περιχύνουμε την επιφάνειά τους με τη μπεσαμέλ κι από πάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Αν σας αρέσει με λιγότερη μπεσαμέλ φτιάξτε τη μισή δόση κρέμας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Στη φωτογραφία είναι αρκετά ψημένες, εσείς αφήστε τις με λιγότερο χρώμα και ψήσιμο για να είναι πιο ζουμερή η μπεσαμέλ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)