Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015
Φασολάδα με κριθαράκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πώς τώρα το παραδοσιακό πιάτο φασολάδας μπορεί να αλλάξει σε ένα διαφορετικό φαγητό κρατώντας όλα τα παλιά του στοιχεία.!! Απλά και μόνο με την προσθήκη ενός μικρού ζυμαρικού.
Υλικά:
1 φλ. άσπρα μέτρια φασόλια
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 καρότο
1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1/2 φλ. κριθαράκι
Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε καινούργιο νερό για περίπου 30' - 40' αρχικά μόνα τους.
Αργότερα ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε το καρότο σε ροδέλες.
Ρίχνουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι....
το ψιλοκομμένο σέλινο ή μαϊντανό....
και λίγη κανέλα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια.
Όταν κοντεύουν να γίνουν υπολογίζουμε να χρειάζονται ακόμη 20' και ρίχνουμε το κριθαράκι μέσα. Ελέγχουμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό η κατσαρόλα κι αφήνουμε το κριθαράκι να μαγειρευτεί με καθαρό χρόνο 20'.
Τα τελευταία 10' ρίχνουμε το λάδι.
Όταν θα είναι έτοιμο φροντίζουμε έτσι ώστε να μην έχει πολλά νερά η κατσαρόλα, γι' αυτό βάζουμε το απαραίτητο μόλις ρίξουμε το κριθαράκι κι όχι πάρα πολύ.
Μικρές λεπτομέρειες:
Καλό είναι να το σερβίρουμε γρήγορα γιατί όσο μένει τόσο πήζει επειδή το ζυμαρικό τραβάει το ζουμί και φουσκώνει.
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015
Σαλάτα με παραπούλια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ "Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια", λέει η παροιμία του λαού μας. Για όσους δε γνωρίζουν τι είναι αυτό πρόκειται για τις μικρές ρίζες που φυτρώνουν στα πλαϊνά του λάχανου ή του μπρόκολου, που όμως δεν προορίζονται να κάνουν καρπό αλλά μόνο φύλλα. Στη λαϊκή αγορά θα τα βρείτε πάμφθηνα σε σχέση με τα προαναφερθέντα λαχανικά.
Υλικά:
200 - 300 γρ. παραπούλια
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Εγώ βρήκα αυτό το παραπούλι που υποθέτω ότι η μάνα του είναι το κόκκινο λάχανο. Όταν τα έβρασα το νερό πήρε λίγο κόκκινο χρώμα.
Τα βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό χωρίς το καπάκι για να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα τους για περίπου 10'.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με λαδολέμονο και λίγο ακόμη αλάτι.
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015
Φιλέτο κοκκινόψαρου με αμύγδαλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ψάρι τηγανητό διαφορετικό από τα άλλα. Γαρνιρισμένο με φιλέ αμυγδάλου για περισσότερη γεύση και πρωτοτυπία!!
Υλικά:
4 φιλέτα κοκκινόψαρου ή άλλου λευκού φιλέτου (γλώσσες, πανγκάσιους, μπακαλιάρο κλπ)
λάδι για το τηγάνισμα
αλεύρι για το αλεύρωμα
αλάτι
1 μεγάλη χούφτα αμύγδαλα φιλέ
1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και καβουρδίζουμε λίγο τα αμύγδαλα. Αν δεν έχετε φιλέ αμυγδάλου (όπως κι εγώ) τότε βράστε για 30' τα συνηθισμένα με τη φλούδα αμύγδαλα, βγάλτε τη και κόψτε τα πολύ λεπτά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Μόλις κοκκινίσουν λίγο αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει, αλατίζουμε, αλευρώνουμε τα ψάρια και τα τηγανίζουμε κανονικά μέχρι να ροδίσουν.
Όπως είναι ζεστά απλώνουμε πάνω τους τα αμύγδαλα. Και είναι έτοιμα για σερβίρισμα με το συμπλήρωμα της αρεσκείας σας.
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015
Αρακάς με πουρέ στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα τέλειο φαγητό με ωραίο συνδυασμό για να μπορούν να το φάνε εύκολα τα παιδάκια σας που ίσως δεν τρώνε εύκολα τον αρακά.
Υλικά:
(Για 3 άτομα)
300 γρ. αρακάς
700 γρ. πατάτες
αλάτι, πιπέρι
150 γρ. τυρί τσένταρ ή γκούντα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
μερικά φύλλα δυόσμου φρέσκου ή λίγο ξερό
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό αφού τις κόψουμε σε μικρά κομματάκια.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε και τον αρακά και τον φέρνουμε μερικές στροφές.
Αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος τότε ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος γιατί δε χρειάζεται πολύ βράσιμο παρά μόνο μέχρι να πιει την περισσότερη ποσότητα γύρω στα 15'. Αν όμως είναι φρέσκος τον βράζουμε πρώτα με λίγο νερό για 10' και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα και βράζουμε μέχρι να πιει όλο το υγρό.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε κανονικά μέχρι να βράσει ο αρακάς και να πιει την κρέμα.
Μόλις γίνει τον βάζουμε στο ταψί και πασπαλίζουμε το δυόσμο.
Από πάνω τρίβουμε τη μισή ποσότητα του τυριού και την απλώνουμε.
Όταν βράσουν και μαλακώσουν καλά οι πατάτες όπως είναι ζεστές τις περνάμε από την πρέσα του πουρέ ή τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα του τριμμένου τυριού στον πουρέ.
Τον απλώνουμε πάνω από τον αρακά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30' ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά σε διάφορα σημεία ο πουρές.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)