Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016
Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016
Μανιτάρια με σάλτσα γιαουρτιού και βαλσαμικού ξυδιού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ορεκτικό με τη δροσιά του γιαουρτιού και τη σπιρτόζικη γεύση του βαλσαμικού ξυδιού.
Υλικά:
500 γρ. μανιτάρια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα μανιτάρια στο ταψί και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα ψήνουμε στο γκριλ ή στο φούρνο για 40' - 45'.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ξύδι και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα μανιτάρια και.... έτοιμα.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016
Παγωτο με φιλαδελφια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια εύκολη βάση παγωτού με λίγα υλικά για ευκολία. Η γεύση του ταιριάζει πολύ με τα σιρόπια της φράουλας και του βύσσινου αλλά στην αναβροχή καλή είναι και η σοκολάτα.
Υλικά:
200 ml κρέμα γάλακτος πλήρη σε λιπαρά
300 ml γάλα πλήρες
200 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας
Εκτέλεση:
Χτυπάμε την άχνη (κοσκινισμένη) μαζί με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ.
Ρίχνουμε μέσα τη βανίλια.
και την κρέμα τυριού και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα.
Μετά βάζουμε μέσα το γάλα...
...το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ακόμη για 5' σε δυνατή ταχύτητα.
Βάζουμε το μείγμα σε πλαστικό μπολ στην κατάψυξη και το χτυπάμε κάθε μία ώρα μέχρι να πήξει εντελώς και να μη γίνεται πλέον άλλο χτύπημα. Αν όμως διαθέτετε παγωτομηχανή τότε θα το βάλετε σ' αυτή.
Την ώρα της απόλαυσης επιλέξτε ανάμεσα σε σιρόπια φράουλας, βύσσινου ή σε τριμμένη σοκολάτα κι ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας.
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016
Στραπατσάδα με λουκάνικο
Η 1ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τι θα λέγατε για ένα νόστιμο και πλούσιο μεζέ κατάλληλο για μπύρα ή κρασί παρέα με τους φίλους σας; Η στραπατσάδα έχει πολλές παραλλαγές, μία απ' αυτές είναι με λουκάνικο.
Υλικά:
1 μεγάλο λουκάνικο
1 φλ. κομμένα ντοματάκια
λίγο χυμό ντομάτας
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες. Το τηγανίζουμε λίγο στο λάδι.
Το αφαιρούμε σε πιάτο και τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια και το χυμό ντομάτας. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι....
....και κανέλα.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10' - 15' προσθέτοντας μέσα λίγο ελάχιστο νερό.
Μόλις εξατμιστεί το νερό βάζουμε τα λουκάνικα στη σάλτσα.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα.
Τα απλώνουμε με το πιρούνι να πάνε σε όλο το τηγάνι και αφήνουμε να ψηθούν εντελώς σε χαμηλή φωτιά.
Μια πρόταση είναι να σερβίρετε το ορεκτικό αυτό με πατάτες τηγανητές και κολοκυθάκια τηγανητά πασπαλισμένα με χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι.
Πέννες με κιμά κλεισμένα σε μελιτζάνες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το φαγητό είναι στην ουσία ένα πάντρεμα μουσακά και παστίτσιου. Η εμφάνισή του θυμίζει τούρτα και φυσικά, είναι πολύ ωραίο οικογενειακό φαγητό αλλά εξίσου εντυπωσιακό για ένα τραπέζι με τους φίλους σας.
Υλικά:
Για τον κιμά:
750 γρ. κιμά
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδου
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
3/4 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα μοσχοκάρυδο
1 γεμάτη κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 γεμάτη κ.σ. τυρί κρέμα
250 γρ. πέννες
2 μελιτζάνες φλάσκες
λάδι για το τηγάνισμα
λίγη τριμμένη φρυγανιά
λίγο τριμμένο τυρί για μακαρόνια
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα δύο.
Βάζουμε και τον κιμά και τον γυρίζουμε με την κουτάλα να τσιγαριστεί μαζί αρκετή ώρα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ προσθέτουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι...
...κανέλα και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε και λίγο νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά για 40' - 45'.
Στο μεταξύ τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό και μετά τις στραγγίζουμε.
Λαδώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι.
Την πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη και λίγο τυρί για μακαρόνια.
Βάζουμε τον κιμά σε ένα βαθύ σκεύος, ρίχνουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε μέσα τις στραγγισμένες πέννες κι ανακατεύουμε.
Βάζουμε και την κρέμα τυριού κι ανακατεύουμε καλά.
Στη φόρμα στρώνουμε μια σειρά από μελιτζάνες κάτω στη βάση και μετά στα πλαϊνά βάζουμε την κάθε φέτα έτσι που να κρέμεται περίπου η μισή απ' έξω.
Γεμίζουμε με το μείγμα από κιμά και ζυμαρικά.
Κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες τις μελιτζάνας για να σκεπάσουμε τον κιμά...
....και πασπαλίζουμε από πάνω κι άλλο τυρί για μακαρόνια.
Ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα οι μελιτζάνες.
Η πρώτη μερίδα έφυγε!!!!
Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016
Άρτος Νο 2
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτός ο άρτος είναι παρόμοιος με τον πρώτο που είχα φτιάξει με μικρές διαφορές μόνο στα υλικά. Η γεύση του θυμίζει επίσης το τσουρέκι και είναι πιο απλό στην παρασκευή του.
Υλικά:
2 κ. αλεύρι
2 κύβους νωπής μαγιάς
650 γρ. ζάχαρη
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
ξύσμα λεμονιού
λίγο γλυκάνισο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε 1 κ.σ. ζάχαρη από αυτή που μετρήσαμε, τους κύβους μαγιάς, λίγο αλεύρι και 1 φλ. νερό. Τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Τον βάζουμε σε θερμό μέρος να φουσκώσει μέχρι πάνω.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Όταν φουσκώσει πολύ ο χυλός με τη μαγιά τον ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και το ανακατεύουμε για να τον σκεπάσουμε.
Ρίχνουμε το λάδι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Βάζουμε το ξύσμα και το γλυκάνισο.
Ρίχνουμε αρχικά ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό κι ανακατεύουμε. Έχουμε δίπλα μας κι άλλο νερό (πάντα χλιαρό) γιατί δεν είναι σίγουρο πόσο θα χρειαστεί.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
Λαδώνουμε 5 ταψάκια με λίγο λάδι.
Κόβουμε τη ζύμη σε 5 τεμάχια και καλό είναι να τη ζυγίσουμε από την αρχή και να διαιρέσουμε το βάρος φτιάχνοντας ισόβαρα καρβελάκια. Τα σχηματοποιούμε σε μπάλες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα στα ταψάκια.
Μόλις διπλασιαστούν χαράζουμε ένα σταυρό στο κέντρο τους με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)