Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Πέστροφα γεμιστή με μαϊντανό στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η πέστροφα είναι από τα νοστιμότερα ψάρια. Σήμερα θα τη φτιάξουμε στο φούρνο και θα τη γεμίσουμε με μαϊντανό.




Υλικά: 


πέστροφες κατεψυγμένες 

λάδι 

1 ματσάκι μαϊντανό 

αλάτι, πιπέρι 

χυμό λεμονιού 

ξύσμα λεμονιού

πατάτες για το συμπλήρωμα 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε την κάθε πέστροφα στο πάνω μέρος της ράχης με τομές που φτάνουν μέχρι τη μέση του σώματός της.

 Ρίχνουμε λίγο λαδολέμονο πάνω στο ψάρι.

 Αλατοπιπερώνουμε.

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και γεμίζουμε μ' αυτό την κοιλιά τους. 

 Ρίχνουμε στην επιφάνεια της πέστροφας λίγο ξύσμα λεμονιού.

 Κόβουμε τις πατάτες στο ταψί και ρίχνουμε λάδι. Μπορείτε αν θέλετε να επιλέξετε άλλα λαχανικά αντί για πατάτες, όπως πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια κλπ.

 Στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού στις πατάτες.

 Τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε μόνο λίγο νερό.

 Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Σαλάτα με φάβα και τόνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τώρα σαλάτα το πούμε ορεκτικό το πούμε έχει κοινά στοιχεία και με τα δύο αυτή η φάβα. Και είναι.....γεμάτη γεύση. Όταν σας περισσέψει φάβα από κάποιο γεύμα μπορείτε την επόμενη μέρα να φτιάξετε αυτή τη σαλάτα.





Υλικά: 


Για το μαγείρεμα:

1 φλ. φάβα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι


Για τη σαλάτα:

1 κονσέρβα τόνου 

μερικές φέτες ξερού κρεμμυδιού 

λίγο μαϊντανό 

περίπου 1 κ.σ. κάππαρη 

μερικές ελιές Καλαμών 


Για τη σάλτσα: 

1 κ.σ. μουστάρδα 

1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό 

1 κ.σ. μέλι 

1 κ.σ χυμό λεμονιού 


Εκτέλεση:


Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρό.  Στη συνέχεια την αφήνουμε για περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά. Όταν χρειάζεται προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόψουμε το βράσιμο.










Μόλις περάσει η πρώτη ώρα βρασμού ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε μέσα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα μέχρι να λιώσει η φάβα και να πιει το νερό.








Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.














Τα τελευταία 10' βάζουμε το λάδι. Την αφήνουμε να πιει εντελώς το νερό και να λιώσει καλά.















Τη βάζουμε στο πιάτο από πάνω βάζουμε τον τόνο, μετά ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. 



Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι και το σκορπάμε στην επιφάνεια μαζί με την κάππαρη και μερικές ελιές. 

 Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξύδι, το μέλι....

 ....και το λεμόνι.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη φάβα και σερβίρουμε.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Μουχαμάρα (Muhammara) αραβικό ορεκτικό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πρόκειται για ένα αραβικό ορεκτικό σε μορφή αλοιφής στο οποίο μπορείτε να βουτάτε αραβικές πίτες ή ψωμάκι. Είναι λίγο καυτερό αλλά μπορείτε να το φέρετε στα δικά σας τα μέτρα ή να μην το κάνετε καθόλου καυτερό. Πάντως είναι γευστικότατο και ταιριάζει με πάρα πολλά φαγητά.




Υλικά: 


500 γρ. κόκκινες πιπεριές (μπορείτε να βάλετε τις στρογγυλές ή τις Φλωρίνης) 

2 σκ. σκόρδο 

2 φέτες ψωμί του τοστ ψημένο 

100 γρ. καρυδόψιχα 

2 κ.σ. σιρόπι ροδιού (αν δεν έχετε βάλτε ξύδι ροδιού μαζί με 2 κ.σ. χυμό ροδιού) 

1 κ.σ.χυμό λεμονιού 

1/2 - 1 κ.γ. χαρίσσα (αραβική καυτερή πάστα από πιπεριές- δείτε *) 

1/2 κ.γ. κύμινο 

3 κ.σ. λάδι 

αλάτι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση, τις ξεσποριάζουμε και τις ψήνουμε σε ένα ταψί στους 200 βαθμούς μέχρι να μαυρίσει η επιφάνειά τους.

 Μόλις κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε τις ξεφλουδίζουμε. Αν θέλετε μεγαλύτερη ευκολία κλείστε τις σε μια νάυλον σακούλα και λίγο αργότερα οι πέτσες θα φεύγουν πολύ εύκολα.











Ψήνουμε το ψωμί του τοστ.

 Το τρίβουμε στο μούλτι.

 Κόβουμε την καρυδόψιχα.

 Λιώνουμε στο μούλτι τις πιπεριές μαζί με το σκόρδο για να κόβεται καλύτερα.

 Τώρα θα αναμείξουμε τα υλικά, συνεχίζουμε βάζοντας το σιρόπι ροδιού. Εγώ το αντικατέστησα με ξύδι ροδιού και πρόσθεσα επιπλέον 2 κ.σ. απλό χυμό ροδιού.

 Βάζουμε το χυμό λεμονιού.

 Ρίχνουμε τη χαρίσσα σύμφωνα με την προτίμηση μας σε καυτερό. Εγώ από αυτή την ποσότητα έβαλα το 1/3 για να γίνει ελαφρά καυτερό.

 Η χαρίσσα είναι μια πάστα φτιαγμένη από καυτερές πιπεριές. Τη βρήκα σε τούρκικο μπακάλικο, εσείς ή θα ψάξετε σε ειδικευμένες αγορές ή στη Βαρβάκειο Αγορά όσοι μένετε στην Αθήνα. Δείτε παρακάτω*

 Βάζουμε το κύμινο.

 Προσθέτουμε το λάδι.

 Βάζουμε αλάτι κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Μπορείτε εναλλακτικά να τα ανακατέψετε όλα μαζί στο μούλτι ή στο μίξερ.

Το ιδανικό είναι να έχετε αραβικές πίτες ή πίτες από σουβλάκι κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια και να βουτάτε κάθε φορά τις άκρες.













Μικρές λεπτομέρειες: 


*Τη χαρίσσα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μπούκοβο που θα βάλετε σε ποσότητα που εσείς επιθυμείτε σύμφωνα με το πόσο θέλετε να καίει το ορεκτικό. Επίσης, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τις μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες με προσοχή να βάλετε την κατάλληλη ποσότητα.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Καλαμαράκια κονσέρβας κοκκινιστά με κριθαράκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μία από τις πολύ εύκολες, οικονομικές και γρήγορες συνταγές που είναι και πεντανόστιμη ταυτόχρονα. Ειδικά για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές απλή και πανεύκολη λύση. Με το κριθαράκι "Λάγανον" γίνεται δυο φορές πιο νόστιμο.




Υλικά: 


1 κονσέρβα καλαμαράκια 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

1/2 - 2/3 φλ. σάλτσα 

1 φλ. κριθαράκι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι.

 Έχουμε ήδη αφαιρέσει το κεντρικό διάφανο "κόκαλο" από τα καλαμαράκια, τα κόβουμε στη μέση και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα και νερό αρκετό να καλύψει τα καλαμαράκια.

 Ρίχνουμε αμέσως το κριθαράκι και το μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του. Εγώ έβαλα κριθαράκι "Λάγανον" που βράζει μέσα σε 10' και είναι πεντανόστιμο.

 Προσθέτουμε αλατοπίπερο.

 Βάζουμε και κανέλα.

 Αφήνουμε το φαγητό να γίνει και στο τέλος, φροντίζουμε να μείνει χωρίς νερό αλλά να είναι ελαφρά ζουμερό. Το αποσύρουμε από το μάτι για να μη στεγνώσει.

Το σερβίρουμε ζεστό.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Χειμωνιάτικη σαλάτα με κάστανα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια τέλεια σαλάτα με χειμωνιάτικο ύφος. Τα κάστανα είναι υπέροχη τροφή για τη γεύση τους και τις βιταμίνες τους. Ας τα εκμεταλλευτούμε ακόμη και στη σαλάτα, θα ενθουσιαστείτε.  







 Υλικά: 


κόκκινο μαρούλι (λόλο ρόσσο) 

σπανάκι με μικρά φύλλα (baby) Αν δε βρείτε μικρά φύλλα κόψτε τα μεγάλα φύλλα που έχετε

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

λίγο άνηθο 

1 πορτοκάλι

500 γρ. κάστανα 

1/2 φλ. καρύδια 

1/3 φλ. αμύγδαλα 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι βαλσαμικό 


λίγο καλαμποκέλαιο για το καβούρδισμα


Εκτέλεση:


Έχουμε βράσει και καθαρίσει τα κάστανα και τα καβουρδίζουμε στο καλαμποκέλαιο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στη συνέχεια βγάζουμε τα κάστανα σε ένα πιάτο και καβουρδίζουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Ζητώ συγνώμη που ξέχασα να βγάλω φωτογραφία το δεύτερο καβούρδισμα.

 Στη σαλατιέρα κόβουμε το κόκκινο μαρούλι, το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, το πορτοκάλι σε τρίγωνα μικρά φετάκια, βάζουμε από πάνω τα κάστανα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, ρίχνουμε λάδι, ξύδι βαλσαμικό και αλάτι.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Πέννες με σολομό και βότκα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τέλειο πιάτο για όσους αγαπάνε το σολομό. Το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει και νηστίσιμο για τη νηστεία των Χριστουγέννων με αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος από νηστίσιμο φυτικό γάλα.





Υλικά: 


500 γρ. σολομός φρέσκος χωρίς πέτσα και κόκαλα  

300 γρ. ζυμαρικά πέννες 

2 κ.σ. βούτυρο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ποτηράκι βότκα 

250 ml κρέμα γάλακτος (αν δεν έχετε ή δε θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε δείτε στις μικρές λεπτομέρειες) 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση: 


 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο βούτυρο.

Κόβουμε το σολομό σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε μαζί να τσιγαριστεί με το κρεμμύδι. 

 Μόλις πάρει αρκετό χρώμα ο σολομός τον σβήνουμε με τη βότκα.

 Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

 Αλατοπιπερώνουμε. 

 Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά το φαγητό να γίνει μέχρι να δέσει και λίγο να πήξει η κρέμα γάλακτος.


Ταυτόχρονα βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. 

 Τις ρίχνουμε μέσα στο σολομό κι ανακατεύουμε καλά.

 Μόλις ανακατέψουμε τις πέννες στο σκεύος το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Σερβίρεται και τρώγεται καλύτερα ζεστό.















Μικρές λεπτομέρειες: 


Στην περίπτωση που δεν έχετε κρέμα γάλακτος μπορείτε να την αντικαταστήσετε με απλό γάλα και να το ανακατέψετε με 1 κ.γ. κόρνφλαουρ για να είναι λίγο πιο πηχτό και να προσομοιάζει με την κρέμα. 


Αν θέλετε την ίδια συνταγή χωρίς καθόλου γάλα ή κρέμα γάλακτος για να είναι πιο νηστίσιμη η εκδοχή της τότε αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με νηστίσιμο γάλα από σόγια και βάλτε και πάλι 1 κ.γ. κόρνφλαουρ να το ανακατέψετε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...