Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κυπριακή μουτζέντρα (φακόρυζο)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Έχω ακούσει από τους διατροφολόγους να λένε πόσο θρεπτικός και βιταμινούχος είναι ο συνδυασμός φακής με ρύζι. Εγώ σας το συνιστώ όχι μόνο γι' αυτό αλλά κι επειδή είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί, είναι πολύ νόστιμο και πάρα πολύ οικονομικό.




Υλικά: 


1 φλ. φακές 

1 φλ. ρύζι κίτρινο 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λάδι 

λίγος δυόσμος ξερός


Εκτέλεση:


Βράζουμε τις φακές σε σκέτο νερό για αρκετή ώρα να μαλακώσουν. 

Ενδιάμεσα στο βρασμό τους προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης και αλάτι. 

Σε άλλο σκεύος τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι που μπορείτε να το ψιλοκόψετε ή να το κόψετε σε φέτες και το ρύζι να τσιγαριστούν μαζί. 

 Μόλις το ρύζι γυαλίσει λίγο προσθέτουμε τις φακές μαζί με το ζουμί και τα αφήνουμε να γίνουν μαζί μέχρι να βράσει κανονικά το ρύζι. 

 Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα για το ρύζι. Μόλις το φαγητό πιει το νερό το αποσύρουμε από το μάτι.

Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε στο πιάτο μας το δυόσμο. 















Μικρές λεπτομέρειες: 


Καλό θα είναι να μετρήσετε το νερό της φακής όταν θα το βάλετε στο τηγάνι με το ρύζι. Συνήθως πάει 1 φλ. ρύζι προς 2 φλ. νερό. Αν στις φακές δεν έχει τόσο ζουμί θα προσθέσετε κι άλλο νερό. Εγώ βάζω με το μάτι και γι' αυτό δεν το αναφέρω από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...