Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ντοματοκεφτέδες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Καλοκαιρινό ορεκτικό με τις κατακόκκινες μυρωδάτες ντομάτες. Γίνεται πολύ ωραίος μεζές για μπύρα, ούζο ή κρασί.





Υλικά: 


3 - 4 ντομάτες 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

150 γρ. φέτα σε τρίμματα

αλεύρι όσο πάρει 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση:


Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τις βουτήξουμε για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. 

Τις κόβουμε σε φέτες και μετά σε μικρά κομματάκια (σκακιέρα). 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο (αν δεν έχετε φρέσκο θα βάλετε ξερό) 

Τη φέτα σε μεγάλα τρίμματα, αλάτι, πιπέρι, 

 Ανακατεύουμε τα υλικά.

 Ρίχνουμε τώρα 2 - 3 κ.σ. αλεύρι κι ανακατεύουμε, μόλις ενσωματωθεί ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος και ξαναρίχνουμε.

 Το μείγμα δεν πρέπει να είναι νερουλό, αλλά δεν πλάθεται κιόλας. Δηλαδή θα πρέπει να είναι περίπου σαν λάσπη.

 Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από το μείγμα και τις τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι, όπως όλους τους κεφτέδες.

 Μόλις πάρουν ένα σκούρο χρυσό χρώμα κι από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε.


Τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα λάδια και σερβίρουμε μαζί με μια παγωμένη μπύρα.



Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ψωμί με λιαστές ντομάτες και φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτό το ψωμάκι μπορεί να σερβιριστεί όλες τις εποχές. Το καλοκαίρι είναι επίκαιρο λόγω της ντομάτας (ας είναι και λιαστή), ενώ το χειμώνα θα ήταν πολύ ωραία ιδέα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ειδικά αν το ψήσετε σε φόρμα του κέικ με το σχήμα που σας αρέσει.







Υλικά: 


4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρής 

2 κ.γ. ζάχαρη 

1 κ.γ αλάτι 

3 κ.σ. λάδι 

1 φλ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα 

200 γρ. φέτα 

λίγη ρίγανη 


Εκτέλεση:


Έχουμε ήδη φτιάξει το ζυμάρι του ψωμιού με την ίδια συνταγή του "ψωμιού με μαγιά"  και είναι στο στάδιο ακριβώς μετά το ζύμωμα.

 Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τη τριμματίζουμε τη φέτα. Τα ρίχνουμε στη ζύμη.

Προσθέτουμε και τη ρίγανη. 

 Ζυμώνουμε αρκετά έτσι ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.

Βάζουμε τη λεκάνη σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει αρκετά το ζυμάρι. Μπορείτε να τη βάλετε ή στους 40 βαθμούς στο φούρνο ή στη βεράντα στον ήλιο σκεπασμένη με πετσέτα που θα στερεώσετε να μην την πάρει ο αέρας (μόνο στη ζέστη του καλοκαιρού).

Λαδώνουμε λίγο ένα ταψί και πλάθουμε τη ζύμη σε φραντζόλες. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45' - 50' ή μέχρι να ροδίσουν πάνω κάτω. 

 Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.



Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Καρμπονάρα


   



 


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η καρμπονάρα είναι ένα διάσημο πιάτο της ιταλικής κουζίνας. Θα μπορούσε άνετα να υπάρχει μαζί με τα άλλα φαγητά στο τραπέζι που κάνετε στους καλεσμένους σας ή να συνοδεύσει μια πίτσα.



Υλικά: 


1/2 πακέτο μακαρόνια Νο6 

μερικές λωρίδες μπέικον ή σαλάμι λεπτοκομμένο 

ή το αλλαντικό που αρέσει σε σας  

2 αυγά 

1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:



Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε αλλά φροντίζουμε να κρατήσουμε περίπου 1 φλ. από το νερό τους στο τέλος.








 

Λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το μπέικον ή τα αλλαντικά της επιλογής μας.









  Μόλις φέρουμε δυο-τρεις στροφές στο μπέικον ρίχνουμε και το σκόρδο να τσιγαριστεί μαζί τους.





 Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά, 





   προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και λίγο από το νερό που κρατήσαμε ώστε να γίνει μια αραιή σάλτσα.

  



  Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι, τα ανακατεύουμε μαζί με το μπέικον.







Προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε γρήγορα να πάει παντού στα ζυμαρικά. 

Βάζουμε και πιπέρι 

και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.







Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με τυριά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτό το ορεκτικό μπορεί να συνοδεύσει τα περισσότερα φαγητά ή να κάνει πολύ ωραία εντύπωση σε ένα φιλικό τραπέζι που θα κάνετε. Το καλό που έχουν είναι ότι γίνονται πανεύκολα, δεν αργούν στο ψήσιμο και είναι πολύ νόστιμες.




Υλικά: 


4 πιπεριές Φλωρίνης 

1 φλ τριμμένο τυρί έμενταλ 

1 φλ τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα 

2 - 3 κ.σ. τυρί κρέμα 

πιπέρι 

λίγο λάδι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε σε ένα πιάτο τα τριμμένα τυριά, την κρέμα τυριού και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε να γίνουν μία μάζα. 

 Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος στη μέση αφήνοντας το κοτσάνι. Αφαιρούμε τους σπόρους και ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι στο εσωτερικό τους.

Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα των τυριών. 

 Τις ψήνουμε σκεπασμένες με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς για περίπου 30'. Στα 20' ψησίματος βγάζουμε τη λαδόκολλα για να πάρουν χρώμα τα τυριά.


Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Φράουλες με επικάλυψη σοκολάτας

Αν πρόκειται να φτιάξετε ένα γλυκό (τούρτα, κέικ, τάρτα, παγωτό κλπ) και θέλετε να το στολίσετε με κάτι μια ωραία ιδέα είναι οι φράουλες με επικάλυψη σοκολάτας. 





   

















Υλικά: 


φράουλες 

σοκολάτα κουβερτούρα με περιεκτικότητα σε κακάο κάτω από 50%  

άσπρη σοκολάτα 

καλαμάκια για σουβλάκια ή οδοντογλυφίδες


Εκτέλεση: 


Λιώνουμε τη σκούρα σοκολάτα. Τη ρίχνουμε σε ένα φλιτζανάκι του καφέ για να έχουμε το απαιτούμενο ύψος σοκολάτας για κάθε φράουλα, χωρίς απαραίτητα να έχουμε πολύ ποσότητα. Καρφώνουμε κάθε φράουλα σε ένα καλαμάκι και τη βουτάμε στο φλιτζάνι.


 Βάζουμε τα καλαμάκια σε ένα ποτήρι ή μπορείτε να τα καρφώσετε σε ένα φελιζόλ ή σε σφουγγάρι ανθοπωλείου ή σε ένα πορτοκάλι κλπ.

Τα αφήνουμε 1 - 2 ώρες να στεγνώσουν. Οι φράουλες μετά είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν.

Μπορείτε να συνεχίσετε τη διαδικασία κάνοντας διπλή τη σοκολάτα και το χρώμα.

Λιώνουμε και την άσπρη σοκολάτα. Τη βάζουμε σε ένα φλιτζάνι ή μπολ και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού 

 στάζουμε λεπτές γραμμές πάνω σε κάθε φράουλα από κάπως πιο ψηλά απ' αυτό της φωτογραφίας (εγώ προσπαθούσα να βγάλω τη φωτογραφία εκεί) περιστρέφοντας το καλαμάκι ώστε να κάνουμε μια γραμμή γύρω από το περίγραμμα της φράουλας. 

Τις αφήνουμε ξανά να στεγνώσουν για 1 - 2 ώρες.

                    

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Μοσχαράκι γιουβέτσι στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το γιουβέτσι στο φούρνο γίνεται πιο νόστιμο στη γάστρα. Γενικά, η γάστρα κάνει πιο νόστιμα τα ψητά γιατί κλείνει μέσα τους ατμούς του φαγητού και δεν τα αφήνει να στεγνώσουν και να ξεραθούν.




Υλικά: 


1 κ. μοσχαράκι από σπάλα ή κιλότο ή καπάκι 

500 γρ. κριθαράκι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι άσπρο ή κόκκινο κρασί 

1 φλ. σάλτσα 

1 δαφνόφυλλο 

αλάτι, πιπέρι 

πάπρικα 

κανέλα 

λίγη ζάχαρη 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε το κρέας σε αρκετά μικρά κομματάκια για να βράσει ευκολότερα. Το νεροβράζουμε ξεφρίζοντάς το με τρυπητή κουτάλα. Το νερό αυτό το πετάμε και ξαναβράζουμε για περίπου 30' σε καθαρό νερό τα κομμάτια. Το δεύτερο νερό θα το ρίξουμε μετά στη γάστρα.

  Ρίχνουμε το κρέας στη γάστρα μαζί με τη σάλτσα, 

 το κρεμμύδι, το κρασί, την πάπρικα, την κανέλα, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και το λάδι. 

 Προσθέτουμε αρκετό νερό να υπερσκεπαστεί το μοσχαράκι. Το αφήνουμε να ψηθεί σκεπασμένο με καπάκι για 2 - 3 ώρες στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσει αρκετά. 

  Υπολογίζουμε ότι το κριθαράκι χρειάζεται περίπου 30' και το ρίχνουμε το τελευταίο ημίωρο του ψησίματος. Προσθέτουμε κι άλλο νερό το οποίο το έχουμε ήδη βράσει για να μην κόψουμε καθόλου το ψήσιμο του φαγητού με το κρύο νερό. 

 Τα τελευταία 15' μπορούμε να σβήσουμε το φούρνο και να αφήσουμε το κριθαράκι να γίνει.


Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.



Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Τηγανητά ψάρια με χόρτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σήμερα έφτιαξα ψάρια τηγανητά στο σπίτι. Φυσικά, δε το βάζω στο μπλογκ για να σας δείξω καμιά περιβόητη συνταγή, αλλά για μια δυο μικρές λεπτομέρειες που μπορείτε να ακολουθήσετε αν σας αρέσουν.




Υλικά: 


Ψάρια για τηγάνισμα όπως γλώσσες, πέρκα κλπ. 

λάδι για το τηγάνισμα 

αλάτι 

αλεύρι 

τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα) 

χόρτα του βουνού 

αλάτι για τα χόρτα


Εκτέλεση:


 Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε ισόποσα αλεύρι και γαλέτα για να αλευρώσουμε τα ψάρια. Με αυτό το μείγμα το ψάρι κρατιέται εσωτερικά μαλακό και εξωτερικά παίρνει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.

 Μετά το πλύσιμο τα αφήνουμε λίγο στο στραγγιστήρι, τα αλατίζουμε και τα αλευρώνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και το χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση. 


  Μόλις τηγανιστούν από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε κι από την άλλη.

 Βάζουμε νερό και 1 κ.γ. αλάτι στην κατσαρόλα να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα χόρτα. Αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη με μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν τα χόρτα και να μαλακώσουν τα κοτσάνια τους.

 Τα στραγγίζουμε.

Αμέσως μετά τα ρίχνουμε σε κρύο νερό ώστε να σταματήσει αμέσως ο βρασμός τους από τη θερμοκρασία που είχαν αποκτήσει. Έτσι τα χόρτα θα διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους και δε θα γίνουν σκούρα.











Μικρές λεπτομέρειες:


Το διαφορετικό που ήθελα να δώσω σε ένα τέτοιο φαγητό που δε χρειαζόταν οδηγίες, είναι το πανάρισμα του ψαριού για να κρατηθεί ζουμερό και ταυτόχρονα τραγανιστό και τα χόρτα να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Όπως είπαμε αυτό το επιτυγχάνουμε αν τα ρίξουμε σε νερό που κοχλάζει σε κατσαρόλα χωρίς καπάκι όχι πολύ ώρα βράσιμο κι αμέσως μετά σε κρύο νερό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...