Κυριακή 20 Ιουλίου 2014
Σάββατο 19 Ιουλίου 2014
Καλαμπόκι με μαργαρίνη
Το καλαμπόκι μπορεί να μπει σαν συστατικό σε σαλάτες ή κυρίως πιάτα με λαχανικά ή να γίνει ένα τέλειο συνοδευτικό σε ψητά. Μπορεί να γίνει και απογευματινό κολατσιό για τα παιδιά με τον παρακάτω τρόπο.
Υλικά:
2 καλαμπόκια
1 γεμάτη κ.σ. μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Έχουμε βράσει το καλαμπόκι μέχρι να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε τους σπόρους από το στέλεχος.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε μέσα τους σπόρους του καλαμποκιού, ανακατεύουμε και με τη σπάτουλα χτυπώντας τους ελαφρά τους χωρίζουμε.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις η μαργαρίνη ενσωματωθεί καλά στο καλαμπόκι το βγάζουμε από το μάτι της κουζίνας. Δε χρειάζεται πολλή ώρα, παρά μόνο λίγο ανακάτεμα για να μην κολλήσει κι αυτό είναι όλο.
Σερβίρεται ζεστό πριν παγώσει η μαργαρίνη.
Εμείς το φάγαμε σκέτο σαν κολατσιό.
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014
Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Φτιάχνω μια απλή κόκκινη σάλτσα για τα μακαρόνια με συνταγή που έμαθα από την πεθερά μου, η οποία είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Στην πραγματικότητα η σάλτσα αυτή δεν είναι ούτε περίπλοκη ούτε ασυνήθιστη, αλλά έχει ένα δυο βήματα που αν δε γίνουν έτσι δε βγαίνει η ίδια γεύση. Το σημαντικότερο στη συνταγή είναι η ντομάτα να είναι όσο πιο αγνή γίνεται και να έχει την πραγματική μυρωδιά της ντομάτας που γνωρίζουμε όλοι. Δηλαδή, όπως ακριβώς μυρίζουν οι ντομάτες από τον κήπο του χωριού.
Υλικά:
4 - 5 ντομάτες πολύ ώριμες
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
περίπου 1/2 φλ. σάλτσα πασσάτα
ή 1 κ.σ. πελτέ
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγη ζάχαρη
λάδι
Εκτέλεση:
Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα ή στο βραστήρα και βάζουμε τις ντομάτες για μερικά δευτερόλεπτα μέσα, τις γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά.
Χύνουμε το νερό. Τώρα τις ξεφλουδίζουμε όλες πανεύκολα.
Τις κόβουμε σε μέγεθος κομματιού για σαλάτα.
Τις βάζουμε στο κατσαρολάκι αρχικά χωρίς νερό με σκεπασμένο καπάκι. Αν οι ντομάτες είναι πολύ ώριμες θα βγάλουν το δικό τους νερό και υπάρχει περίπτωση να βράσουν χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε καθόλου. Αλλιώς ρίξτε λίγο μόνο νερό.
Ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να βράσουν μαζί για περίπου 1 ώρα.
Όταν θα κοντεύει να γίνει τα κομμάτια θα έχουν ήδη λιώσει και θα μοιάζει με πυκνή σάλτσα.
Τότε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, λίγη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Μόλις καταλάβουμε ότι η σάλτσα είναι έτοιμη προσθέτουμε λίγο χυμό πασσάτα για να κοκκινίσει περισσότερο,
και μαζί βάζουμε και αρκετό λάδι.
Το αφήνουμε 3' και το κατεβάζουμε από το μάτι. Διαφορετικά, μπορείτε να σβήσετε το μάτι μόλις βάλετε το λάδι και να αφήσετε την κατσαρόλα πάνω.
Το αποτέλεσμα θα είναι μια πυκνοδεμένη κόκκινη σάλτσα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Τις ντομάτες μην τις τρίψετε στο τρίφτη ή στο μούλτι γιατί πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.
Το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη πρέπει να τα βάλουμε το τελευταίο 20λεπτο κι όχι πιο πριν γιατί πάλι αλλοιώνουν τη γεύση.
Αν θέλετε περισσότερη νοστιμιά ή μια παραλλαγή μόλις είναι η ώρα να σβήσετε το μάτι χτυπήστε με το σύρμα ένα αυγό και ρίξτε το μέσα ανακατεύοντας τη σάλτσα. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν έχω δοκιμάσει να συνοδεύσω τα ζυμαρικά μου με τη σάλτσα που έχει αυγό. Την έχω φάει συνοδευτικά με τηγανητές πατάτες και αυγά και ήταν πραγματικά πεντανόστιμη.
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014
Τηγανητό κοτόπουλο με κίτρινο ρύζι και σάλτσα αβοκάντο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα απλό τηγανητό κοτόπουλο μπορεί με λίγα απλά υλικά να μετατραπεί σε ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας (σχεδόν).
Υλικά:
2 στήθη (φιλέτα) κοτόπουλου
1 ποτήρι κίτρινο ρύζι parboiled
2 1/2 ποτήρια νερό
λάδι για το τηγάνισμα και για το ρύζι
1 πατάτα
1 μεγάλο καρότο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
2 κομματάκια τζίντζερ
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα αβοκάντο:
1 αβοκάντο
1 κρεμμύδι
1 - 2 σκ. σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
το χυμό 1/2 λεμονιού
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για τη μαρινάδα:
2 κ.σ. μουστάρδα
το χυμό 1 λεμονιού
το χυμό 1 πορτοκαλιού
1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
αλάτι
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε τα στήθη στα δύο κόβοντάς τα με κοφτερό μαχαίρι και αν γίνεται τα χτυπάμε με το ειδικό σφυράκι ή με τη λάμα ενός βαρύ μπαλτά. (Δεν έχω φωτογραφία για τη συγκεκριμένη διεργασία γιατί όλα αυτά τα έφτιαξε ο σύζυγος χωρίς τη δική μου βοήθεια και έβγαλε τις φωτογραφίες που πίστευε ότι ήταν απαραίτητες).
Φτιάχνουμε τα υλικά της μαρινάδας και τα βάζουμε στο κοτόπουλο. Το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες στο ψυγείο σκεπασμένο πριν το τηγανίσουμε.
Έχουμε ήδη κόψει σε μικρά κομμάτια τα λαχανικά. Μπορείτε να τα βράσετε σε αυτό το μέγεθος ή
να τα κόψετε λίγο στο μπλέντερ.
Τα βράζουμε σε 2 1/2 ποτήρια νερό για 15'-20'. Προσθέτουμε και αλάτι.
Σουρώνουμε το ζουμί, το οποίο θα βάλουμε στο ρύζι και τα λαχανικά δεν τα χρησιμοποιούμε στο φαγητό.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει.
Ρίχνουμε το ζουμί των λαχανικών αντί για σκέτο νερό.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει για 20' ή μέχρι να πιει όλο το νερό.
Κόβουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο.
Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το λεμόνι και το γιαούρτι.
Στο λάδι τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κοτόπουλο το οποίο το στραγγίζουμε από τη μαρινάδα. Θα του βάλουμε αλάτι μόλις πάρει αρκετό χρώμα πριν το βγάλουμε από το τηγάνι.
Το ρύζι όταν πιει το νερό του πρέπει να είναι έτσι.
Εδώ είναι η σάλτσα αβοκάντο
Στο σερβίρισμα οι επιλογές είναι να βάλετε τη σάλτσα πάνω στο κρέας και στο ρύζι χωρίς καθόλου τριμμένο τυρί
ή να τη σερβίρεται δίπλα από το κοτόπουλο και στο ρύζι να βάλετε τυρί.
Μικρές λεπτομέρειες:
Να επισημάνω για το κοτόπουλο ότι αν βάλετε το μάτι της κουζίνας στην κανονική για τηγάνισμα θερμοκρασία (στο 2) θα καεί ο χυμός του πορτοκαλιού και θα μαυρίσει το λάδι. Βάλτε το στο 1,5 να σιγοτηγανιστεί.
Όταν θα κόψετε τα υλικά της σάλτσας αβοκάντο στο μπλέντερ μη βάλετε το γιαούρτι για να κοπούν ευκολότερα γιατί μετά θα νερουλιάσει η σάλτσα.
Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014
Ομελέτα με παξιμάδια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κάποια μέρα ο άντρας μου δοκίμασε τυχαία στην ομελέτα του να βάλει παξιμάδια. Βγήκε πολύ νόστιμη και φυσικά τα παξιμάδια μαλάκωσαν και τρώγονταν χωρίς να σπάνε τα δόντια. Αν λοιπόν, έχετε αρκετά παξιμάδια και δεν ξέρετε πώς να τα καταναλώσετε δοκιμάστε αυτή τη συνταγή.
Υλικά:
4 αυγά
1 μεγάλο κομμάτι τυρί γκούντα σε κυβάκια
1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα σε κυβάκια
2 - 3 κρητικά παξιμάδια (όχι ντάκο)
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε τα κομματάκια των δύο τυριών.
Προσθέτουμε μέσα τα παξιμάδια και τα αναμιγνύουμε.
Έχουμε ήδη βάλει το λάδι (μικρή ποσότητα) στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε την ομελέτα μέσα.
Μόλις γίνει από τη μία πλευρά τη βγάζουμε σε ένα πιάτο και την ξαναρίχνουμε στο τηγάνι από την άλλη πλευρά.
Τα παξιμάδια μαλακώνουν επειδή βρέχονται από το αυγό, το λάδι και τη θερμοκρασία του τηγανιού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)