Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014
Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί φέτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γιατί να τρώμε μόνο στα εστιατόρια ένα φαγητό που μπορούμε να το φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι; Δεν έχει κανένα βαθμό δυσκολίας, είναι ένα πιάτο πολύ νόστιμο που συνήθως κάνει καλή εντύπωση στους καλεσμένους σας ή στο Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια.
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό ματσάκι δυόσμο ή 1 κ.γ. ξερό
1 αυγό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για τη γέμιση:
τυρί φέτα σε τετράγωνα κομμάτια
Εκτέλεση:
Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη. Στο μπλέντερ έχουμε κόψει το κρεμμύδι μαζί με το μαϊντανό, το δυόσμο αν είναι φρέσκος και το αυγό. Εγώ εδώ είχα ξερό δυόσμο. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο μείγμα,
αλάτι, πιπέρι και την τριμμένη φρυγανιά (αρχικά τις 2 κ.σ. και μετά αναλόγως αν χρειαστεί και η άλλη).
Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα ώστε να αναμιχθούν τέλεια τα υλικά.
Πάνω σε μια λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα του κιμά σε τετράγωνο σχήμα και πάχος περίπου 1 εκ.
Βάζουμε τη φέτα πάνω στο ήμισυ του κιμά κι αφήνουμε ελεύθερο το υπόλοιπο μισό που θα σκεπάσει από πάνω τη φέτα.
Σηκώνουμε τη λαδόκολλα πάνω από τη φέτα για να διπλώσουμε το άλλο μισό του κιμά.
Κλείνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας τα ενώματα του μπιφτεκιού γύρω γύρω στα πλαϊνά τόσο που να μη φαίνεται καθόλου η φέτα.
Στο τηγάνι βάζουμε μόνο 1 κ.σ. λάδι και το ζεσταίνουμε.
Προσεκτικά βάζουμε το ένα μπιφτέκι και το ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα από τη μία πλευρά. Μετά το γυρίζουμε από την άλλη.
Τέλος, γυρίζουμε στο τηγάνι το κάθε μπιφτέκι και σε όλα τα πλαϊνά του μέχρι να πάρει το ίδιο χρώμα κι εκεί. Το πρώτο το στερέωσα πάνω στο διπλανό του.
Το δεύτερο το στερέωσα με δύο σπάτουλες κατ' αυτό τον τρόπο, για να μην είμαι συνέχεια από πάνω και το κρατάω.
Τα μπιφτέκια είναι έτοιμα. Έκοψα το ένα για να δείτε τη γέμιση του τυριού.
Το συνόδευσα με κίτρινο ρύζι στο τηγάνι που του πρόσθεσα λίγο κάρυ.
Μικρές λεπτομέρειες:
Μη βάλετε στο τηγάνι περισσότερο από μία κουταλιά της σούπας λάδι γιατί αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ο τρόπος ψησίματος ενός εστιατορίου που ψήνει πάνω σε πλάκες με ελάχιστο λίπος.
Ο κιμάς θα βγάλει το δικό του πάχος και θα προστεθεί στο λάδι που ήδη υπάρχει στο τηγάνι.
Αν σας μαυρίσει το πρώτο λάδι από το πρώτο μπιφτέκι καλύτερα είναι να αλλάξετε λάδι να καθαρίσετε το τηγάνι για να βάλετε το δεύτερο μπιφτέκι.
Για συνοδεία εκτός από ρύζι ταιριάζουν πολύ ωραία οι τηγανητές πατάτες, ή τα φρέσκα νερόβραστα πράσινα φασολάκια ή τα χόρτα ή ο πουρές.
Η θερμοκρασία του τηγανιού καλύτερα είναι να είναι χαμηλή για να μην ανοίξει το μπιφτέκι. Εγώ το έψησα στο 8 με διαβάθμιση ματιού στο 12.
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014
Φάβα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η φάβα είναι ένα όσπριο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σύμμαχος στις νηστείες, έχει χαμηλές θερμίδες για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά γίνεται και ωραίο συνοδευτικό. Έχετε δοκιμάσει να συνοδεύσετε το ψάρι;
Υλικά:
περίπου 300 γρ. φάβα (ή παραπάνω από το μισό σακουλάκι)
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
το χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό να βράσει και την ξαφρίζουμε.
Μόλις σταματήσει να βγάζει αφρό προσθέτουμε κι άλλο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 - 3 ώρες. Ελέγχουμε αρκετά τακτικά να μην ξεμείνει από νερό.
Προσοχή μόνο, μη σκεπάσετε εντελώς το καπάκι γιατί θα φουσκώσει το νερό και θα χυθεί έξω. Καλύτερα να στερεώσετε το καπάκι έτσι μισόκλειστο με μια κουτάλα, ώστε η κατσαρόλα να μην είναι ούτε σκεπασμένη ούτε εντελώς ανοιχτή.
Μετά από 1 - 2 ώρες βράσιμο η φάβα θα αρχίσει να λιώνει και ένα μικρό μέρος της να γίνεται κρέμα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για άλλη μία ώρα το βράσιμο.
Όταν η φάβα λιώσει σχεδόν εντελώς και διαλυθούν οι σπόροι της..
τότε ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι,
αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για περίπου 10' ακόμα και σβήνουμε το μάτι.
Στο σερβίρισμα μπορείτε να ρίξετε λίγο ακόμα λάδι, λεμόνι και αν σας αρέσει μερικές ωμές φετούλες ξερού κρεμμυδιού.
Μικρές λεπτομέρειες:
Η φάβα όταν λιώσει πετάγεται με μεγάλες σταγόνες έξω από την κατσαρόλα. Γι' αυτό προσοχή να μην καείτε.
Συνιστώ να έχετε χαμηλή φωτιά (στο 1,5 μαγειρεύεται σιγανά) για να μην πετάγεται και φυσικά το καπάκι μισάνοιχτο.
Επίσης, θα χρειαστεί τακτικό ανακάτεμα (όχι να είστε πάνω από την κατσαρόλα) όταν θα αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρέμα.
Τρίτη 22 Ιουλίου 2014
Αγκινάρες με ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι αγκινάρες είναι πολύ βιταμινούχο λαχανικό. Περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και ένα σωρό άλλα πολύτιμα στοιχεία ακόμα. Το καλύτερο όμως είναι ότι μία αγκινάρα έχει ελάχιστες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Έτσι γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος στη δίαιτά σας.
Υλικά:
4 - 5 αγκινάρες
1/2 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
το χυμό 1 λεμονιού
1 ποτήρι ρύζι κίτρινο (ή για πιλάφι)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις αγκινάρες στα τέσσερα. Στο λάδι τις τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20'. Αν όμως είναι ακόμα σκληρές (συμβαίνει αυτό σε κάποιες ξερές αγκινάρες να μη βράζουν εύκολα) θα τις αφήσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό για να βράσουμε το ρύζι.
Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από το μάτι προσθέτουμε το χυμό λεμονιού κι αν θέλετε και λίγο παραπάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσωπικά θεωρώ ότι στο ρύζι αυτής της συνταγής δεν ταιριάζει το τριμμένο τυρί. Αν όμως, εσάς σας αρέσει μπορείτε στο σερβίρισμα να το προσθέσετε.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αντί για ξερό κρεμμύδι μπορείτε άνετα να βάλετε φρέσκο ή να βάλετε κι από τα δύο σε μέτριες ποσότητες.
Επίσης, θεωρώ ότι του ταιριάζει και ο άνηθος παρόλο που εγώ δεν χρησιμοποίησα.
Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014
Ανεμόμυλοι με μαρμελάδα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν πρόκειται να φτιάξετε ένα μπουφέ στο παιδικό πάρτι που να περιέχει και κάποια επιπλέον γλυκά σας συνιστώ αυτούς τους ανεμόμυλους που είναι πολύ εύκολοι να γίνουν.
Υλικά:
φύλλο σφολιάτας
μαρμελάδα κατά προτίμηση κόκκινου χρώματος (φράουλα, κεράσι, κυδώνι)
λίγο σπορέλαιο για το λάδωμα του ταψιού
Εκτέλεση:
Αφήνουμε τη σφολιάτα λίγα λεπτά εκτός ψυγείου να μαλακώσει και να ξεδιπλώνεται από τη συσκευασία χωρίς ρωγμές. Την κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες που να είναι ίσες μεταξύ τους.
Μετά κόβουμε στη μέση κάθε λωρίδα για να σχηματιστεί ένα (σχεδόν) τετράγωνο.
Μπορείτε όμως να κόψετε τη σφολιάτα αρχικά κατά μήκος σε δύο λωρίδες για να σχηματιστούν πολύ μικρότερα κομμάτια (ανεμόμυλοι). Έτσι θα έχετε μεγαλύτερο αριθμό με μία μόνο σφολιάτα.
Σε κάθε τετράγωνο κόβουμε διαγώνια τις γωνίες αλλά όχι κοντά στο κέντρο. Με το μάτι υπολογίζουμε στο κέντρο να υπάρχει ένας κύκλος ελεύθερος όσο περίπου το κουτάλι της σούπας σε μέγεθος.
Σ' αυτό το κέντρο βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού έως μιάμιση από τη μαρμελάδα. Δεν πρέπει να το ξεχειλίσουμε γιατί με το ψήσιμο θα απλωθεί και θα χυθεί στο ταψί η μαρμελάδα.
Αρχίζουμε να ενώνουμε όλες τις δεξιές γωνίες του ανεμόμυλου στο κέντρο ακριβώς πάνω από τη μαρμελάδα. Καλύτερα να βρέξουμε την κάθε μυτούλα από κάτω στο σημείο που θα κολλήσει με την επόμενη.
Έτσι πρέπει να είναι στο τέλος κάθε ανεμόμυλος.
Λαδώνουμε με λίγο μόνο σπορέλαιο ένα ταψί και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)