Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Γιατί να τρώμε μόνο στα εστιατόρια ένα φαγητό που μπορούμε να το φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι; Δεν έχει κανένα βαθμό δυσκολίας, είναι ένα πιάτο πολύ νόστιμο που συνήθως κάνει καλή εντύπωση στους καλεσμένους σας ή στο Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια.





Υλικά: 


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 μικρό ματσάκι δυόσμο ή 1 κ.γ. ξερό 

1 αυγό 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 


Για τη γέμιση: 

τυρί φέτα σε τετράγωνα κομμάτια


Εκτέλεση:


 Βάζουμε τον κιμά σε λεκάνη. Στο μπλέντερ έχουμε κόψει το κρεμμύδι μαζί με το μαϊντανό, το δυόσμο αν είναι φρέσκος και το αυγό. Εγώ εδώ είχα ξερό δυόσμο. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο μείγμα,

 αλάτι, πιπέρι και την τριμμένη φρυγανιά (αρχικά τις 2 κ.σ. και μετά αναλόγως αν χρειαστεί και η άλλη).

Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα ώστε να αναμιχθούν τέλεια τα υλικά. 

 Πάνω σε μια λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα του κιμά σε τετράγωνο σχήμα και πάχος περίπου 1 εκ. 

 Βάζουμε τη φέτα πάνω στο ήμισυ του κιμά κι αφήνουμε ελεύθερο το υπόλοιπο μισό που θα σκεπάσει από πάνω τη φέτα.

Σηκώνουμε τη λαδόκολλα πάνω από τη φέτα για να διπλώσουμε το άλλο μισό του κιμά. 

 Κλείνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας τα ενώματα του μπιφτεκιού γύρω γύρω στα πλαϊνά τόσο που να μη φαίνεται καθόλου η φέτα. 

 Στο τηγάνι βάζουμε μόνο 1 κ.σ. λάδι και το ζεσταίνουμε.

 Προσεκτικά βάζουμε το ένα μπιφτέκι και το ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα από τη μία πλευρά. Μετά το γυρίζουμε από την άλλη. 

 Τέλος, γυρίζουμε στο τηγάνι το κάθε μπιφτέκι και σε όλα τα πλαϊνά του μέχρι να πάρει το ίδιο χρώμα κι εκεί. Το πρώτο το στερέωσα πάνω στο διπλανό του.

Το δεύτερο το στερέωσα με δύο σπάτουλες κατ' αυτό τον τρόπο, για να μην είμαι συνέχεια από πάνω και το κρατάω. 

Τα μπιφτέκια είναι έτοιμα. Έκοψα το ένα για να δείτε τη γέμιση του τυριού. 


Το συνόδευσα με κίτρινο ρύζι στο τηγάνι που του πρόσθεσα λίγο κάρυ.













Μικρές λεπτομέρειες: 


Μη βάλετε στο τηγάνι περισσότερο από μία κουταλιά της σούπας λάδι γιατί αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ο τρόπος ψησίματος ενός εστιατορίου που ψήνει πάνω σε πλάκες με ελάχιστο λίπος. 

Ο κιμάς θα βγάλει το δικό του πάχος και θα προστεθεί στο λάδι που ήδη υπάρχει στο τηγάνι. 


Αν σας μαυρίσει το πρώτο λάδι από το πρώτο μπιφτέκι καλύτερα είναι να αλλάξετε λάδι να καθαρίσετε το τηγάνι για να βάλετε το δεύτερο μπιφτέκι. 


Για συνοδεία εκτός από ρύζι ταιριάζουν πολύ ωραία οι τηγανητές πατάτες, ή τα φρέσκα νερόβραστα πράσινα φασολάκια ή τα χόρτα ή ο πουρές. 


Η θερμοκρασία του τηγανιού καλύτερα είναι να είναι χαμηλή για να μην ανοίξει το μπιφτέκι. Εγώ το έψησα στο 8 με διαβάθμιση ματιού στο 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...