Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014
Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
Μεζεδάκια της στιγμής
Αναζητάτε ένα μεζεδάκι πρόχειρο, εύκολο, γρήγορο και νόστιμο για να πιείτε μια μπυρίτσα ή ένα κρασάκι; Με δυο πραγματάκια στο ψυγείο έφτασε ο μεζές.
Υλικά:
μερικές φέτες παριζάκι ή σαλαμάκι ή το αλαντικό της αρεσκείας σας
ένα κομμάτι κρητική γραβιέρα
μία μεγάλη πράσινη πιπεριά
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε φέτες το αλλαντικό, την πιπεριά στα τέσσερα και το τυρί σε χοντρό κομμάτι και τα τηγανίζουμε με λίγο λάδι. Το τυρί επειδή λιώνει χρειάζεται μόνο λίγο τηγάνισμα από κάθε πλευρά.
Σάββατο 16 Αυγούστου 2014
Μοσχαράκι κοκκινιστό με ζυμαρικά βίδες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα Κυριακάτικο πιάτο που συνήθως τρώμε με όλη την οικογένεια μαζεμένη στο τραπέζι. Φαγητό που θυμίζει τη μαμά.
Υλικά:
1 κ. μοσχαράκι
1/2 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μικρό ποτηράκι κρασί
1/2 φλ σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
2 γαρύφαλλα
λίγη ζάχαρη
λίγη πάπρικα
ζυμαρικά βίδες
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το βράζουμε σε σκέτο νερό για 5' - 10'. Μετά πετάμε το νερό και καθαρίζουμε την κατσαρόλα.
Βάζουμε τώρα το λάδι και κοκκινίζουμε ελαφρά το κρέας από τη μία πλευρά.
Μόλις το γυρίσουμε κι από την άλλη ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
Μετά από 2' προσθέτουμε το κρασί,
τη σάλτσα και αρκετό νερό. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 2 ώρες.
Όταν μαλακώσει αρκετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, τα γαρύφαλα, λίγη ζάχαρη, πάπρικα και το αφήνουμε να συνεχίσει το βράσιμο μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα του και να πιει το νερό.
Σερβίρουμε με το τυρί στα μακαρόνια κι από πάνω τη σάλτσα.
Καλή σας όρεξη.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν σας αρέσει μπορείτε να κάψετε τα μακαρόνια με λίγο λάδι πριν βάλετε τη σάλτσα.
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014
Αρνάκι μαριναρισμένο με πατάτες στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Υλικά:
1 κ. αρνίσιο σβέρκο
πατάτες για το φούρνο
1 μεγάλο κομμάτι φέτα
Για τη μαρινάδα:
το χυμό 1 μεγάλου πορτοκαλιού
το χυμό 2 λεμονιών
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 φλ. λάδι
4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1/2 κρεμμύδι πολτοποιημένο
λίγη πάπρικα
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρέας σε λεκάνη και ανακατεύουμε μέσα τα υλικά της μαρινάδας. Το αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο με σκεπασμένη λεκάνη και το μαγειρεύουμε την επόμενη μέρα.
Βάζουμε το κρέας στο ταψί και κόβουμε γύρω του τις πατάτες κυδωνάτες. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα, αλλά προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σκεπάζοντας το ταψί με λαδόκολλα.
Το τελευταίο 20λεπτο βγάζουμε τη λαδόκολλα για να πάρει χρώμα το αρνί. Γύρω στα τελευταία 10' σβήνουμε το φούρνο και ρίχνουμε τη φέτα σε κομματάκια.
Στα 10' με σβηστό το φούρνο βγάζουμε το ταψί για να μη λιώσει η φέτα.
Καλή σας όρεξη.
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
Λικέρ κεράσι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το χρώμα του βαθυκόκκινο, το άρωμά του μεθυστικό, η γεύση του ζεστή και υπέροχη που δε θα θέλετε να τελειώσει ποτέ.
Υλικά:
500 γρ. ρακί χωρίς γλυκάνισο
περίπου 50 - 60 κουκούτσια κερασιού και
περίπου μια χούφτα κεράσια με την ψίχα τους κομμένα στη μέση
1 ξύλο κανέλας
500 γρ. μαύρη ζάχαρη (ή και λευκή)
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κουκούτσια και τα κομμένα κεράσια μαζί με την κανέλα σε μπουκάλι με φαρδύ στόμιο. Το απογεμίζουμε με το ρακί. Αν δε χωράει τα 500 γρ. τότε ρίχνουμε όσο χωράει και θα το ζυγίσουμε τη μέρα που πρόκειται να το ξεσφραγίσουμε. Το αφήνουμε στο παράθυρο που έχει φως και ήλιο για περίπου ενάμιση μήνα. Φροντίζουμε ώστε το καπάκι να κλείνει ερμητικά το μπουκάλι. Αλλιώς βάζουμε μια μεμβράνη για να σφίξει περισσότερο.
Όταν περάσουν οι μέρες αδειάζουμε το μπουκάλι από τα κουκούτσια και τα κεράσια και αν χρειαστεί ζυγίζουμε το ρακί στην περίπτωση που δε βάλαμε την αρχική ποσότητα. Το σουρώνουμε και το ξαναρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι και από πάνω με ένα χωνί βάζουμε τη ζάχαρη. Το αφήνουμε ξανά στο παράθυρο για μερικές μέρες μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Κάθε μέρα το κουνάμε γυρνώντας το ανάποδα με ηρεμία κι όχι με δυνατά χτυπήματα.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Στην υγειά σας.
Μικρές λεπτομέρειες:
Όπως έγραψα και στο λικέρ ροδάκινο όλα τα σπιτικά λικέρ μπορούν να γίνουν ένα απίθανο δώρο στους φίλους μας. Ένα όμορφο μπουκάλι και μια κορδέλα είναι αρκετά για να τους δώσουμε τη χαρά του σπιτικού χειροποίητου δώρου.
Επίσης, μπορούμε να αρωματίσουμε και να δώσουμε ξεχωριστή γεύση στα γλυκά που το απαιτούν.
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Δεν πετάμε το ψωμί
Σας έμειναν περισσεύματα ψωμιού και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Μην τα πετάτε. Μπορείτε να φτιάξετε διάφορα χρήσιμα στην κουζίνα με αυτά. Εξάλλου, είναι ένας καλός τρόπος να κάνετε αρκετή οικονομία.
1. Γαλέτα
Για να κρατήσει περισσότερο ψήστε στο φούρνο τα περισσέματα ψωμιού μέχρι να ροδίσουν. Βάλτε τα στο μπλέντερ ή στο μούλτι να τα κόψετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Φυλάξτε τα σε ένα γυάλινο δοχείο. Κρατάνε για περισσότερο από ένα χρόνο εκτός ψυγείου. Κάθε φορά που μαγειρεύετε μπορείτε να ρίχνετε από 1 κ.σ. στα περισσότερα φαγητά μέχρι να τελειώσει η γαλέτα. Μπορείτε επίσης, να τη χρησιμοποιήσετε για πανάρισμα κρεάτων ή ψαριών.
2. Κρουτόν
Κόβουμε σε φέτες τα ψωμιά που έμειναν και μετά σε κάθετες και οριζόντιες λωρίδες να γίνει σκακιέρα και μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε ταψί τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε διάφορες γεύσεις όπως να τα αλείψετε με λίγο σκόρδο, να τα πασπαλίσετε με ρίγανη κ.λ.π.
3. Μουλιασμένο για μπιφτέκια
Αρχικά μπορείτε να τις φυλάξετε στο ψυγείο. Αν όμως δεν τις χρησιμοποιήσετε άμεσα, τότε βάλτε τις στην κατάψυξη.
4. Ψημένο στα κάρβουνα
Όταν θέλετε να ψήσετε ψωμί στα κάρβουνα μαζί με τις μπριζόλες δε χρειάζεται να είναι φρέσκο. Καλύτερα να καταναλώσετε το ψωμί των προηγούμενων ημερών.
5. Μπρουσκέτες
με την αγαπημένη σας γεύση από πάνω (τριμμένη ντομάτα, τυρί ψημένο μαζί με τη μπρουσκέτα, λαδορίγανη και σκόρδο κλπ), τυρί κρέμα και γαρίδες, πάστα ελιάς, ντομάτα-φέτα κλπ.
6. Πανάρισμα
σε κοτόπουλο, σε σνίτσελ, ακόμα και σε ψάρι με τα ψίχουλα. Τριμματίζετε τα ψωμάκια που έμειναν ή τα κόβετε στο μούλτι να γίνουν ψιλά τρίμματα. Πανάρετε με αυτά και αυγό τα κρεατικά και τα ψάρια.
7. Σουφλέ
με τις φέτες ψωμιού σε ταψάκι στο φούρνο με τυριά και αυγά.
8. Αυγοφέτες
ξέρετε αυτό το κολατσιό που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά. Φέτες ψωμιού βουτηγμένες σε μείγμα από γάλα και αυγό και τηγανισμένες. Από πάνω μετά βάζετε ό,τι θέλετε όπως ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι ή και τίποτα.
9. Σπιτικά παξιμάδια
Αν ψήσετε σε χοντρές φέτες το μπαγιάτικο ψωμί μέχρι να ροδίσει θα κάνετε τα δικά σας σπιτικά παξιμάδια.
10. Πουτίγκες και γλυκά σουφλέ
Βάλτε το ψωμί σε γλυκά όπως είναι οι πουτίγκες ή άλλα γλυκά τύπου σουφλέ.
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
Ιμάμ μπαϊλντί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το φαγητό που έκανε τον ιμάμη να λιποθυμήσει από την ωραία μυρωδιά του και που όπως λέγεται το έφτιαχνε μια Ελληνίδα. Εεεεε όπου και να σηκώσουμε πέτρα κάποιος Έλληνας θα βρίσκεται από κάτω.
Υλικά:
2 μελιτζάνες φλάσκες ή 4 τσακώνικες
2 ντομάτες
4 - 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 σκ. σκόρδο
2 - 3 ντομάτες πολύ κόκκινες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
κανέλα
1 κ.γ. φρυγανιά
χυμός λεμονιού
λάδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φύλλα, αλλά αφήνουμε το κοτσάνι της μελιτζάνας. Αφαιρούμε κάθετα μία λωρίδα φλούδας από τη μία όψη και μία από την άλλη. Στην ψίχα που φαίνεται κάνουμε μία βαθιά σχισμή έτσι ώστε να μοιάζει με τσέπη χωρίς να κόψουμε και την πίσω πλευρά.
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες στο λάδι να μαλακώσουν λίγο και να μπορούμε να τις γεμίσουμε με τα υλικά. Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σκόρδα σε μικρά κομματάκια. Στο λάδι από τις μελιτζάνες τα τσιγαρίζουμε αρκετά. Δεν τα αφήνουμε να γίνουν σκούρα όμως. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε ένα μπολ.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Πιο εύκολο θα γίνει το ξεφλούδισμα αν πρώτα τις βουτήξουμε σε καυτό νερό για 1'.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε στο μπολ με τα κρεμμύδια.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον προσθέτουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη φρυγανιά.
Προσθέτουμε τη σάλτσα (να έχει αρκετή). Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Με το μείγμα γεμίζουμε τις μελιτζάνες.
Λαδώνουμε ένα ταψί και τις βάζουμε μέσα. Την υπόλοιπη γέμιση που θα περισσέψει θα τη βάλουμε πάνω και γύρω από τις μελιτζάνες.
Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού.
Ψήνουμε με λαδόκολλα από πάνω σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 1/2 ώρα.
Εγώ σερβίρω τις μελιτζάνες μαζί με τηγανητές πατάτες, γιατί εδώ που τα λέμε είναι λίγο βαρύ φαγητό και καλό είναι να μην τρώμε μεγάλη ποσότητα.
Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014
Λικέρ βερύκοκο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν δεν έχετε ξαναφτιάξει λικέρ θα ενθουσιαστείτε με την ιδέα του πόσο εύκολο είναι να γίνει από τα χεράκια σας. Το ροδάκινο είναι ένα πολύ αρωματικό φρούτο και θα δώσει υπέροχη γεύση στο ποτό σας.
Υλικά:
ρακί (ουδέτερο χωρίς γλυκάνισο)
βερίκοκα (μόνο τη σάρκα)
ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ρακί σε ένα μπουκάλι ή βάζο με φαρδύ στόμιο για να περνάνε τα φρούτα με άνεση και να μπορούμε στο τέλος να τα ξαναβγάλουμε. Πρέπει όμως να φροντίσουμε να κλείνει ερμητικά ή αλλιώς να χρησιμοποιήσουμε μεμβράνη στο καπάκι. Κόβουμε τα βερίκοκα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι χωρίς το κουκούτσι. Εγώ στο συγκεκριμένο πρέπει να έβαλα περίπου 8-10. Το απογεμίζουμε με το ρακί και το κλείνουμε ερμητικά. Το αφήνουμε στο παράθυρο να το βλέπει κάποιες ώρες ο ήλιος για 1 1/2 μήνα περίπου και μία φορά τη μέρα το ανακινούμε ελαφρά.
Στη συνέχεια το σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι με πυκνές τρύπες ή βάζουμε και ένα τούλι αν χρειάζεται. Τα κομμάτια των φρούτων τα πετάμε.
Αν γνωρίζουμε πόσα λίτρα ή ml ρακί έχουμε βάλει έχει καλώς, διαφορετικά παίρνουμε το απόβαρο ενός σκεύους και ρίχνουμε εκεί το ποτό να το ζυγίσουμε. Όσα γραμμάρια είναι το ρακί τόση ζάχαρη βάζουμε. Εγώ στο δικό μου έβαλα 500 γρ. ζάχαρη στα 500 γρ. ρακί.
Βάζουμε το ποτό στο μπουκάλι και με ένα χωνί ρίχνουμε τη ζυγισμένη ζάχαρη.
Αν νομίζετε ότι καπάκι δεν κλείνει τόσο τέλεια βάλτε μεμβράνη μέσα έξω απ' αυτό. Το αφήνουμε τώρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το ανακινούμε πολύ ελαφρά γυρνώντας το μπουκάλι ανάποδα, περιμένοντας λίγα δευτερόλεπτα και το ξαναγυρνάμε ίσια. Αυτή την ανακίνηση πρέπει να κάνουμε.
Όταν δούμε σε 3 - 4 μέρες ότι η ζάχαρη έχει λιώσει τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Στην υγειά σας.
Μικρές λεπτομέρειες:
Το λικέρ εκτός από ένα ποτό για όλες τις ώρες μπορεί να γίνει και ένα υπέροχο δώρο για τους φίλους σας.
Ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων και μάλιστα με εύκολο τρόπο στολίζοντας το μπουκάλι της επιλογής σας με μια γιορτινή κορδέλα και ίσως κάποιο κλαδάκι έλατου ή μέσα σε ένα καλαθάκι με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή γλυκά θα τους ενθουσιάσετε.
Φυσικά, μπορείτε να αρωματίσετε αρκετά γλυκά που έχουν στη συνταγή κάποιο ποτό. Τι πιο ωραίο να είναι φτιαγμένο από τα δικά σας χέρια!!
Κυριακή 10 Αυγούστου 2014
Μαυρομάτικα φασόλια κοκκινιστά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα απλό, κλασσικό και οικονομικό όσπριο που γίνεται ένα χορταστικό πιάτο.
Υλικά:
250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1/2 φλ. λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν στο νερό.
Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη σάλτσα,
αλάτι, πιπέρι, κανέλα και λίγη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Περίπου δέκα λεπτά πριν τα σβήσουμε ρίχνουμε το λάδι.
Αν χρειαστεί και τα θέλετε πιο χυλωμένα μπορείτε στο τέλος του μαγειρέματος να ρίξετε 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά για να πήξει το φαγητό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)