Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Μελιτζανοκεφτέδες νηστίσιμοι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όπως είπαμε δεν πετάμε τίποτα από τα υλικά της κουζίνας. Την τελευταία φορά φτιάξαμε μελιτζάνες παπουτσάκια. Με την ψίχα της μελιτζάνας που αδειάσαμε θα φτιάξουμε και λίγα μελιτζανοκεφτεδάκια με γεύση καλοκαιριού για να συνοδεύσουμε το μεσημεριανό φαγητό ή τη μπυρίτσα ή το κρασάκι μας.
Υλικά:
ψίχα μελιτζάνας
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 - 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
μερικά φυλλαράκια δυόσμου ή 1 κ.γ. ξερό
αλάτι, πιπέρι
λίγο λάδι
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλεύρι όσο πάρει
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Για να μαλακώσουν οι μελιτζάνες τις βράζουμε για 5' - 7'.
Τις στραγγίζουμε και τις πατάμε με το πιρούνι. Στραγγίζουμε τα νερά από το πιάτο ξανά.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό και άνηθο.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι
το δυόσμο και λίγο λάδι. Ανακατεύουμε το μείγμα.
Ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά και το αλεύρι (όσο πάρει). Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Θα πρέπει να μοιάζει με πηχτή λάσπη. Σε ένα πιατάκι βάζουμε αλεύρι και τα αλευρώνουμε. Αν δεν πιάνονται πολύ εύκολα θα χρησιμοποιήσουμε ένα κουτάλι στο αλεύρωμα.
Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι να κάψει και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Στο πιάτο που θα τα βγάλουμε καλό είναι να βάλουμε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα περιττά λάδια.
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
Ζαχαρούχο γάλα σπιτικό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε σπιτικό ζαχαρούχο γάλα; Τα υλικά του είναι μόνο δύο και ο κόπος μηδενικός. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Υλικά:
500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
250 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο πριν πάρει βράση. Εγώ το είχα στο 7 με διαβάθμιση το 12. Το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ανακατεύουμε απαλά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν αλλάξει λίγο χρώμα προς το μπεζ και πήξει ελαφρά τότε είναι έτοιμο. Επίσης, θα δείτε με το ανακάτεμα ότι φουσκώνει και γεμίζει φουσκάλες.
Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το φυλάξουμε οπουδήποτε. Όσο κρυώνει τόσο θα πήζει.
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
Μελιτζάνες παπουτσάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα παπουτσάκια είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό εύγευστο, χορταστικό και καθόλου δύσκολο. Γι' αυτό όσο υπάρχουν καλοκαιρινές μελιτζάνες ακόμη ας τις εκμεταλλευτούμε.
Υλικά:
2 - 3 μελιτζάνες
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι μικρό κρασί
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
1 -2 γαρύφαλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
1 -2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
Μπεσαμέλ
1 ποτήρι γάλα
2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
1 κ.σ. κοφτό μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1 αυγό
λίγο τριμμένο τυρί
λίγη τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι.
Μόλις πάρει λίγο χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Τα αφήνουμε όλα μαζί να τσιγαριστούν για λίγο.
Ρίχνουμε το κρασί. Το αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Κατόπιν ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο νερό τόσο που να εξέχει ο κιμάς. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 45' - 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.
Περίπου 20' πριν γίνει ο κιμάς του ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα, το γαρύφαλο, λίγη πάπρικα και τα αφήνουμε κι αυτά να δώσουν το άρωμα και τη γεύση τους.
Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά τον κιμά ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φρυγανιά που θα απορροφήσει τα λάδια και τις σάλτσες της κατσαρόλας.
Όση ώρα γίνεται ο κιμάς κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες τις σκάβουμε λίγο χωρίς να αφαιρέσουμε πολλή ψίχα, τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα καφετί χρώμα.
Για τη μπεσαμέλ βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη μαργαρίνη. Τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις κρυώσει λίγο χτυπάμε το αυγό και το ρίχνουμε ανακατεύοντας την κρέμα.
Γεμίζουμε με τον κιμά τις μελιτζάνες...
από πάνω βάζουμε μια καλή ποσότητα μπεσαμέλ στην καθεμία και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί...
και τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε ξανά στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Περίπου 20' - 30' .
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
Γαρίδες σαγανάκι (νηστίσιμο)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα γρήγορο σαγανάκι χωρίς πολλά υλικά (όταν το καλεί η περίπτωση) που είναι ταυτόχρονα νηστίσιμο.
Υλικά:
250 γρ. γαρίδες προβρασμένες
1 φλ. έτοιμη σάλτσα σε γυάλινο βάζο ή 3 - 4 ντομάτες φρέσκες τριμμένες
λάδι
αλάτι
λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ή στο σκεύος για σαγανάκι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο τις γαρίδες.
Ρίχνουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε αλάτι και λίγο μπούκοβο. Αφήνουμε για 10' να βράσουν όλα μαζί και μετά σερβίρουμε.
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Χταποδάκι με κριθαράκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα λαχταριστό φαγητό για σας που σας αρέσει το χταποδάκι. Ειδικά στις μέρες της νηστείας, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα.
Υλικά:
1 χταποδάκι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα
1/2 πακέτο κριθαράκι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και καθαρίζουμε τα μάτια, το στόμα και τα εντόσθια του κεφαλιού του. Το νεροβράζουμε για 5' και μετά αφαιρούμε ευκολότερα την πέτσα του για να γίνει πιο μαλακό στο μαγείρεμα.
Στην κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι.
Βάζουμε και το χταποδάκι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια να τσιγαριστεί για λίγο μαζί με το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ ρίχνουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε αρκετό νερό να σκεπαστεί καλά το χταπόδι ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα κι αφήνουμε να βράσει για περίπου 45' περίπου.
Μετά το ρίχνουμε σε ένα ταψί και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμα.
Βάζουμε και το κριθαράκι μέσα, προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20'.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)