Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ρολό κιμά με πατάτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το ρολό του κιμά είναι ένα οικονομικό φαγητό ευπαρουσίαστο για τα τραπέζια που κάνετε και σίγουρα θα αρέσει.




Υλικά: 


500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λίγο δυόσμο 

1 αυγό 

1 ντομάτα τριμμένη 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λάδι 

τριμμένη φρυγανιά 

πατάτες για το ταψί 

1 ποτηράκι κρασί 


Για τη γέμιση: 

2 - 3 βραστά αυγά 

κομματάκια τυρί έμενταλ και γκούντα 


Εκτέλεση:


  Στο μπλέντερ κόβουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το αυγό για να μπορούν να πολτοποιηθούν.









Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το μείγμα που κόψαμε στο μπλέντερ, τρίβουμε τη ντομάτα, ρίχνουμε και το δυόσμο ή αν έχουμε φρέσκο τον ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ μαζί με τα προηγούμενα υλικά. 

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, λάδι και την τριμμένη φρυγανιά.


 Ανακατεύουμε πολύ καλά και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί.

 Βάζουμε τον κιμά σε μια λαδόκολλα και τον ανοίγουμε σε χοντρό τετράγωνο φύλλο. Βάζουμε στη σειρά τα βραστά αυγά εναλλάξ με τα τυριά.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας κλείνουμε τις δύο άκρες του κιμά να γίνει ρολό.

Το πατάμε καλά και το σφίγγουμε έτσι ώστε να πάρει τέλειο σχήμα.

 Διπλώνουμε και τις άλλες δύο άκρες του ρολό έτσι ώστε να το κλείσουμε καλά.

Όπως είναι με τη λαδόκολλα το βάζουμε στο ταψί και το κυλάμε σιγά-σιγά να φύγει από το χαρτί. 

Ρίχνουμε τις πατάτες ολόγυρα, ραντίζουμε με λίγο κρασί το ρολό και τις πατάτες, 

προσθέτουμε λίγο νερό, λάδι, λεμόνι, παντού και αλάτι, πιπέρι στις πατάτες. 

Σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και ψήνουμε αρχικά σε χαμηλή θερμοκρασία και μετά από μισή ώρα τη δυναμώνουμε στους 180 βαθμούς. 

Το παραδέχομαι ότι μου έσκασε ο κιμάς. Δυστυχώς συμβαίνει πού και πού. Πιθανολογώ ότι έπρεπε το πάνω μέρος του να είναι πιο παχύ από το κάτω, έτσι δε θα άνοιγε. 


Στο σερβίρισμα φαίνεται η μία φέτα του ρολό που έχει το αυγό και η άλλη που έχει το τυρί.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Γαύρος τηγανητός με σουσάμι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Έχετε δοκιμάσει ποτέ γαύρο με σουσάμι αντί για αλεύρι; Γίνεται πεντανόστιμος. 




Υλικά: 


γαύρος 

αλάτι 

περίπου 1 φλ. σουσάμι 

λάδι για το τηγάνι


Εκτέλεση:


 Αφαιρούμε τα έντερα του γαύρου, κόβουμε το κεφάλι τραβώντας το μαζί με το το κεντρικό κόκαλο. Ανοίγουμε το ψάρι από την πλευρά της κοιλιάς έτσι ώστε να γίνει φιλέτο. Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε στο σουρωτήρι.

 Μόλις στραγγίσουν καλά τα αλατίζουμε.

 Βάζουμε στο πιάτο το σουσάμι και πατάμε πάνω την κάθε πλευρά του γαύρου...

 όπως είναι ανοιχτός για να κολλήσει καλά. 

 Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε. Μόλις πάρει καλό χρώμα από τη μία πλευρά γυρίζουμε από την άλλη.



Μικρές λεπτομέρειες: 


Αυτός ο τρόπος μπορεί να μας δίνει ένα νόστιμο αποτέλεσμα αλλά θέλει προσοχή στο τηγάνισμα γιατί το σουσάμι πετάγεται αρκετά. Καλό θα είναι, αφενός να τον τηγανίσετε σε χαμηλή φωτιά, να είστε σε απόσταση με τα χέρια καλυμμένα όταν τον γυρνάτε και αφετέρου να προστατεύσετε τα πλακάκια και το δάπεδο με εφημερίδες ή άλλο προστατευτικό για τυχόν σταγόνες λαδιού και σουσάμια που θα πεταχτούν. 


Αν ο γαύρος είναι πολύ βρεγμένος όταν θα του ρίξετε το σουσάμι τότε θα πεταχτεί περισσότερο. Αν έχει στεγνώσει αρκετά από το πλύσιμο τότε δε θα κολλάει το σουσάμι. Άρα, χρειάζεται να είναι αρκετά στραγγισμένος αλλά όχι τελείως στεγνός.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Παγωτό με φρουί γλασέ


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Μία συνταγή με την ίδια βάση και πολλές  παραλλαγές όπως αυτή με τα φρουί γλασέ  που μπορείτε κάθε φορά να εναλλάσσετε.  Φαντασία να υπάρχει και το γούστο του καθενός.   

 

 

Υλικά: 

 

400 - 500 γρ. κρέμα γάλακτος με πολλά λιπαρά

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1/2 - 1 φλ. φρουί γλασέ της αρεσκείας σας 

 

Εκτέλεση:


Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ.






Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα το οποίο το ενσωματώνουμε στη σαντιγύ.








  

  

Μόλις αφρατέψει από το χτύπημα το σκεπάζουμε με το καπάκι και το βάζουμε στην κατάψυξη. Κάθε μισή έως μία ώρα το ξαναβγάζουμε και το χτυπάμε με το μίξερ χειρός. Επαναλαμβάνουμε για 4 - 5 φορές ακόμη μέχρι το μίξερ να αρχίσει να δυσκολεύεται στο χτύπημα.


 

  Τότε προσθέτουμε τα φρουί γλασέ και τα ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αφήνουμε ξανά το παγωτό στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει τελείως.







Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ψευτομουσακάς με τυριά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτός ο μουσακάς δεν περιέχει κιμά και είναι κατάλληλος για τους χορτοφάγους. Τον ξεκίνησε ο σύζυγος πιστεύοντας ότι φτιάχνει ένα ορεκτικό αλλά τελικά βγήκε ένα χορταστικό φαγητό.




Υλικά: 


2 μελιτζάνες 

2 πατάτες μεγάλες 

λάδι για τηγάνισμα

3 ντομάτες 

4 φέτες τυρί του τοστ 

4 φέτες τυρί τσένταρ 

περίπου 1/2 φλ. τυρί γκούντα τριμμένο 

περίπου 1/2 φλ. ξερή μυζήθρα τριμμένη 

1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα περίπου 200 γρ. 


Εκτέλεση:


 Ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες αφού πρώτα τις βάλουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε να βράσουν για λίγη ώρα, γύρω στα 20' - 30'. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό γιατί δε βγάζουν όλες οι ντομάτες πολλά ζουμιά. Προς το τέλος του βρασίματος ρίχνουμε λίγο πιπέρι.

Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε στο λάδι κι απ' τις δύο πλευρές. Φροντίζουμε να μην πάρουν πολύ χρώμα.

 Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες εντελώς και τις τηγανίζουμε κι αυτές.

Σε ένα ταψάκι στρώνουμε στη σειρά τις πατάτες..... 

από πάνω βάζουμε δίπλα δίπλα δύο φέτες τυρί του τοστ, από πάνω δύο φέτες τσένταρ..... 

 πασπαλίζουμε τα τυριά με λίγο γκούντα και λίγη μυζήθρα....

από πάνω βάζουμε μία στρώση μελιτζάνες.... 

επαναλαμβάνουμε τη στρώση με τα ίδια τυριά... 

και στην τελευταία στρώση τελειώνουμε βάζοντας και τα δύο λαχανικά που περισσεύουν. 

 Περιχύνουμε με τη σάλτσα...

 σπάμε τη φέτα σε χοντρά τρίμματα, τα πασπαλίζουμε πάνω στη σάλτσα και ρίχνουμε πιπέρι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η φέτα.
















Μικρές λεπτομέρειες: 


Αλάτι δε βάζουμε ούτε στα λαχανικά ούτε στη σάλτσα γιατί υπερκαλύπτεται η γεύση με τα τυριά. 


Αν θέλετε μπορείτε να ξεπικρίσετε τη μελιτζάνα πριν την τηγανίσετε βάζοντάς για 20' - 30' σε μια λεκάνη με νερό να σκεπαστεί πολύ καλά κι από πάνω ένα μπολ ή κατσαρολάκι με νερό για βάρος ώστε να βυθίζονται μέσα. 


Αν δε σας αρέσει η μελιτζάνα ή αν θέλετε να εμπλουτίσετε κι άλλο τη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και κολοκυθάκια τηγανητά.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Σαλάτα λάχανο - πιπεριά - μήλο

Ο καλύτερος συνδυασμός στις σαλάτες είναι αυτός που περιέχει λαχανικά και φρούτα όπως η παρακάτω συνταγή.




Υλικά: 


λάχανο 

καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη 

κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες 

μήλο σε κυβάκια 

1/2 - 1 κ.γ. μουστάρδα 

λάδι 

λεμόνι 

αλάτι  


Εκτέλεση:


Στη σαλατιέρα κόβουμε όλα τα λαχανικά και το μήλο. Τα αλατίζουμε κι ανακατεύουμε λίγο. Σε ένα μικρό βαζάκι βάζουμε τη μουστάρδα, το λάδι και το λεμόνι και τα χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ. Περιχύνουμε τη σαλάτα ανακατεύουμε λίγο και σερβίρουμε. Η σαλάτα αυτή τρώγεται άνετα κι ευχάριστα και χωρίς αλάτι, επειδή έχει τη μουστάρδα.




Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Γαρίδες με κίτρινο ρύζι σε ζωμό από φρέσκα λαχανικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πλούσιο σε βιταμίνες αυτό το πιάτο. Με φρέσκα υλικά σε ζωμό που μπορούμε να τον φτιάξουμε μόνοι μας.




Υλικά: 


200 - 500 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες μικρές 

1 ποτήρι ρύζι κίτρινο αμερικάνικο 

3 μικρές πατάτες 

3 μεγάλα καρότα 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 φέτα σελινόριζα 

1 κρεμμύδι ξερό 

1 μεγάλο κομμάτι πράσου μόνο το άσπρο μέρος του 

2 σκ. σκόρδο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και τα κόβουμε λίγο σε κομμάτια.

 Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά.

Βγάζουμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα, κρατάμε 2 - 2 1/2 ποτήρια ζουμί για το ρύζι και στο υπόλοιπο ρίχνουμε τις γαρίδες να πάρουν γεύση και να βράσουν μόνο 7' - 8'. Για να βάλετε επιπλέον αλάτι θα πρέπει να δοκιμάσετε λίγο το ζουμί ώστε να μην είναι αρμυρές οι γαρίδες μετά.

 Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει, ρίχνουμε το ρύζι να το καβουρδίσουμε.

Προσθέτουμε 2 ποτήρια από το ζωμό των λαχανικών στο ρύζι κι αν χρειαστεί προσθέτουμε μισό ποτήρι ακόμα αργότερα. Αλατοπιπερώνουμε. 

Μόλις το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό ρίχνουμε τις γαρίδες, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και σερβίρουμε. 













Μικρές λεπτομέρειες:


Τα λαχανικά που έβρασαν στο νερό αρχικά δεν τα πετάμε. Μπορούμε να τα φάμε συμπληρωματικά σαν σαλάτα.


Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Κουνουπίδι γιαχνί με ρύζι

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το κουνουπίδι είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό που τρώγεται δύσκολα έως και καθόλου από πολύ κόσμο. Όμως μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή γιατί ίσως να βρείτε τον τρόπο που σας αρέσει καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα λαχανικά είναι απαραίτητα στον οργανισμό και ένα απ' αυτά που έχει πολλές βιταμίνες είναι και το κουνουπίδι.




Υλικά: 


1 κουνουπίδι μικρό 

1/2 φλ. ρύζι γλασέ 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι κρασί 

σάλτσα 

λάδι

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το κουνουπίδι σε φουντίτσες. Το τσιγαρίζουμε στο λάδι μαζί με το κρεμμύδι.

 Μόλις πάρει ένα ελαφρύ μπεζ χρώμα το κουνουπίδι σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε τη σάλτσα, το ανάλογο νερό και αλάτι, πιπέρι, κανέλα και πάπρικα. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.  

 Τα τελευταία 15' - 20' ρίχνουμε το ρύζι κι ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετό νερό μέσα στο φαγητό για να βράσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το ρύζι για 15' - 20' να γίνει και να πιει όλο το νερό.


Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Σαλάτα λάχανο με βαλεριάνα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σαλατούλα σήμερα, παιχνίδι ανάμεσα στο σκούρο και το ανοιχτό πράσινο. Διαιτητής και ισορροπιστής το τυράκι.




Υλικά: 


λάχανο 

βαλεριάνα σε ίση ποσότητα 

παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι σε νιφάδες 

λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή ξερή μυζήθρα

λάδι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε στη σαλατιέρα λάχανο και βαλεριάνα σε ίσες ποσότητες. Από πάνω ρίχνουμε νιφάδες παρμεζάνας ή κεφαλοτυριού και το τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε λάδι και λεμόνι και σερβίρουμε.








Μικρές λεπτομέρειες: 


Αλάτι δεν προτείνω να βάλετε επειδή υπάρχει σε αρκετή ποσότητα το τυρί που το αντικαθιστά άριστα. 

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Μπουκιές γαλοπούλας λεμονάτες με συνοδεία πουρέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πρόταση του φαγητού της ημέρας με γαλοπούλα για να σπάσει η μονοτονία του κοτόπουλου. Γίνεται γρήγορα κι εύκολα χωρίς κόπο στην προετοιμασία. 




Υλικά: 


1 πακέτο στήθος γαλοπούλας 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

1 καρότο τριμμένο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κάρυ 

Πουρέ πατάτας για συνοδεία 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το στήθος της γαλοπούλας σε ψιλά κομματάκια. Τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι να αλλάξουν χρώμα. 

Προσθέτουμε και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί κι αυτό μαζί. Αν βγάλει νερό το αφήνουμε μέχρι να το πιει. 

Ρίχνουμε το κρασί για να σβήσουμε το τσιγάρισμα. 

Κι αμέσως μετά το λεμόνι. 

 Προσθέτουμε το καρότο και το ανάλογο νερό κι αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγη ώρα. 

Μόλις περάσει περίπου μισή ώρα βάζουμε αλατοπίπερο και κάρυ όσο αρέσει στον καθένα. Το αφήνουμε να συνεχίσει το βράσιμό του μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά. Φροντίζουμε έτσι ώστε να μην υπάρχει καθόλου νερό στην κατσαρόλα, αλλά να μείνει μόνο με το λάδι του. 

Σερβίρουμε το φαγητό με πουρέ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...