Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η πιο τέλεια πορτοκαλόπιτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν σας αρέσουν τα πορτοκάλια τότε φτιάξτε αυτή την πορτοκαλόπιτα. Δεν έχετε ξαναφάει πιο νόστιμη. Γίνεται πανεύκολα, δεν έχει κανένα βαθμό δυσκολίας, βγάζει αρκετά κομμάτια στο μεγάλο πυρέξ της κουζίνας, έχει πολύ ωραία εμφάνιση και γεύση για να κεράσετε τους καλεσμένους σας και προσωπικά τη θεωρώ αρκετά οικονομική σε σχέση με τον αριθμό των κομματιών της και το είδος του γλυκού ταψιού.





Υλικά: 


1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά (500 γρ.) 

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ ή 2 κ.σ. 

1 φλ. καλαμποκέλαιο 

1/2 φλ. ζάχαρη 

2 βανίλιες ή ζάχαρη βανίλιας 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

4 αυγά 


Για το σιρόπι: 

1 1/2 φλ. νερό 

2 1/2 φλ. ζάχαρη 

1 φλ. χυμό 

ξύσμα 1 πορτοκαλιού (δηλαδή ξύσμα 1 πορτοκαλιού για τη γέμιση και ξύσμα δεύτερου πορτοκαλιού για το σιρόπι)  


Εκτέλεση:


Πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το μπέικιν πάουντερ. Αυτό θα φουσκώσει αρκετά μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα υλικά. 

 Βουτυρώνουμε με αρκετή μαργαρίνη ένα μεγάλο πυρέξ.

Κάθε φύλλο το τσαλακώνουμε χωρίς να το σφίγγουμε κάνοντάς το σαν μπάλα όπως ένα χαρτί που το πετάμε. Όμως το αφήνουμε αφράτο. 

Το βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο. 

Αν χρειαστεί γεμίζουμε με τα τυχόν περίσσεια φύλλα του πακέτου ό,τι κενά υπάρχουν στο ταψί. Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε ένα πυρέξ γεμάτο αφράτα φύλλα χωρίς κενά. 

 Στο μίξερ χτυπάμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη.

 Βάζουμε τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας....

 το ξύσμα πορτοκαλιού....

και τα αυγά. 

Χτυπάμε για λίγο το μείγμα να γίνει αρκετά αφράτο. 

 Στο μεταξύ το γιαούρτι θα έχει φουσκώσει. Βλέπετε στη φωτογραφία ότι γέμισε το μπολ; Το προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ και ανακατεύουμε για λίγο.

Όλο αυτό το μείγμα το ρίχνουμε παντού στο ταψί. Αν χρειαστεί ανασηκώνουμε ελαφρά κάποια φύλλα να εισχωρήσει λίγο ο χυλός ανάμεσά τους. Αν κάποιες επιφάνειες φύλλου εξέχουν πολύ τις πατάμε κάπως μέσα στο χυλό γιατί αλλιώς θα καεί η επιφάνειά τους στο ψήσιμο πιο γρήγορα από το υπόλοιπο γλυκό. 


Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του αρκετά καλά (περίπου όπως το παστίτσιο).  Θα χρειαστεί γύρω στα 30'. 

 Φτιάχνουμε το σιρόπι. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη...

το νερό.... 

το ξύσμα του δεύτερου πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2' - 3'.  

 Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το αφήνουμε 5' να κρυώσει πολύ ελαφρά και του ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι ακόμα ζεστό.

 Ακόμη και όλο μαζί να το ρίξετε με τη μία, αυτό λίγη ώρα αργότερα θα απορροφηθεί πλήρως.

Το κόβουμε όταν κρυώσει καλά και αν θέλετε επίσης, μπορείτε το κάθε τετράγωνο κομμάτι να το κόψετε διαγώνια για να βγει τρίγωνο ώστε να έχετε περισσότερα κομμάτια στο ταψί.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Πανγκάσιους στο φούρνο με μαρινάδα και λαχανάκια Βρυξελλών

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 Ένα ζουμερό και πεντανόστιμο ψάρι με τη μαρινάδα του και με τη συνοδεία από λαχανάκια Βρυξελλών που του προσθέτουν τις βιταμίνες και την ωραία γεύση.



Υλικά: 

 

3 - 4 φιλέτα πανγκάσιους 

λαχανάκια Βρυξελλών για συνοδεία 

λαδολέμονο για τα λαχανάκια: (λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι)


Για τη μαρινάδα: 

1/2 φλ. λάδι (με το μάτι)

χυμό 1/2 λεμονιού ή και λίγο παραπάνω

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 κρεμμύδι 

ρίγανη 

θυμάρι 

αλάτι, πιπέρι 

 

Εκτέλεση: 


Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το μαϊντανό, το κρεμμύδι σε φέτες και το χυμό λεμονιού.

 

 

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι....

 

τη ρίγανη....

και το θυμάρι.

 

 

 

 

Βάζουμε τη μαρινάδα στο ψάρι μέσα σε μια λεκάνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μισή ώρα.

Βάζουμε τα ψάρια στο ταψί και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό για 10' - 15' περίπου. Μετά τα στραγγίζουμε καλά.

 

 

Στο πιάτο σερβίρουμε τα ψάρια μαζί με τα λαχανάκια τα οποία τα περιχύνουμε με λαδολέμονο που φτιάξαμε χτυπώντας το λάδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι με το μπλέντερ ή με το μιξεράκι του φραπέ.

 

 



 

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Κέικ με μπανάνα και γλάσο σοκολάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα κέικ γευστικό από τη μπανάνα και απολαυστικό από το γλάσο σοκολάτας που έχει εξωτερικά. Ό,τι πρέπει για κέρασμα με τον καφέ ή μετά το φαγητό στους καλεσμένους σας.




Υλικά: 


125 γρ αγελαδινό βούτυρο 

1/2 φλ ζάχαρη 

2 αυγά 

3 μπανάνες ώριμες 

1 βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας 

1 κ.γ. σόδα μαγειρική 

2 κ.σ. μέλι 

1 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ) 


Για την επικάλυψη: 

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα όχι με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο 

1/2 φλ. γάλα 



Εκτέλεση:


 Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει άσπρο.

 Τότε ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

 Ρίχνουμε το μέλι.....

τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας, τη σόδα... 

 και σιγά το αλεύρι που φουσκώνει ή αν βάλουμε το απλό του ρίχνουμε και το 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ.

Λιώνουμε τη μπανάνα με το πιρούνι. 

 την προσθέτουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε για λίγο μόνο το ανακάτεμα.

 Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ.

Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και πετάμε το περίσσιο. 

 Βάζουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50' - 1 ώρα. 

Όταν γίνει βυθίζουμε ένα μαχαίρι να δούμε πόσο καθαρό βγαίνει για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκε. Το αφήνουμε στον πάγκο με τη φόρμα μέχρι να κρυώσει και τότε το ξεφορμάρουμε.

 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και το γάλα. Τα ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να λιώσει η σοκολάτα και περιμένουμε μέχρι να πήξει και να μοιάζει με κρέμα. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Αλείφουμε το κέικ με το μείγμα της σοκολάτας και φροντίζουμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά του. 



Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Φάβα με καρότο και καραμελωμένα κρεμμύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν βάλουμε καρότο μέσα στη φάβα θα έχουμε έναν αχτύπητο συνδυασμό γεύσης. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια δίνουν ένα γλυκό τόνο στο πιάτο και το σύνολο κάνει ένα γεύμα γκουρμέ.


 

Υλικά: 


300 - 500 γρ. φάβα 

1/2 - 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 - 2 μεγάλα καρότα τριμμένα

αλάτι, πιπέρι 


Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 

2 - 3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες ή ροδέλες 

4 - 5 κ.σ. λάδι 

1 κ.σ. ζάχαρη 

2 - 3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο 

αλάτι 


Για το σερβίρισμα: 

ελιές 

κάππαρη 

λάδι 

λεμόνι


Εκτέλεση:


 Βάζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό να βράσει.


 Μετά από περίπου 1 ώρα βρασίματος ρίχνουμε το κομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο.

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε τη φάβα να βράσει μέχρι να γίνει σαν χυλός.

 Τα τελευταία 10' ρίχνουμε λίγο λάδι κι όποιος θέλει προσθέτει και λεμόνι. Η φάβα θα πρέπει στο μεταξύ να έχει πιει όλο το νερό. Αν χρειαστεί μπορούμε να την κόψουμε στο μπλέντερ για να γίνει εντελώς λεία.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι να τσιγαριστούν και τους ρίχνουμε τη ζάχαρη. 

Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα ρίχνουμε το ξύδι κι ανακατεύουμε. 

Τα βγάζουμε όταν πάρουν πιο σκούρο χρώμα. Μόλις τα αφήσουμε λίγο να κρυώσουν αυτά θα είναι κριτσανιστά. 

Στο σερβίρισμα βάζουμε τη φάβα της ρίχνουμε από πάνω ωμό λάδι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ελιές ή... 

κάππαρη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...